Cristian Orgonaş: Românii muncesc mai cu spor în vreme de criză - Bloguri economice

marți, 15 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Românii muncesc mai cu spor în vreme de criză

Conform buletinului lunar al INS, in luna octombrie, productivitatea muncii in industrie a crescut semnificativ comparativ cu luna corespunzatoare a anului trecut, astfel ca fiecare angajat a fost cu 18.7% mai productiv decat in urma cu un an, iar aceasta performanta vine dupa ce si in septembrie, productivitatea a crescut cu 17.8%.

Sunt insa domenii in care angajatii au batut orice record in ceea ce priveste cresterea de productivitate: + 78.7% in domeniul fabricarii articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite, + 43.8% in domeniul fabricarii echipamentelor electrice si + 41.5% in domeniul fabricarii autovehicolelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Pe marile grupe industriale, cea mai mare crestere a productivitatii muncii s-a inregistrat in industria bunurilor de capital (+26,4%), urmata de industria bunurilor intermediare (+18,6%), industria energetica (+17,5%), industria bunurilor de uz curent (+11,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,2%).

Tot in luna octombrie, salariul mediu in industrie a crescut cu “doar” 9.7% fata de luna corespunzatoare a anului trecut, ceea ce inseamna ca pentru a cincea luna consecutiv, productivitatea muncii a crescut mai mult decat salariile, datele mai jos, click pe grafic pentru marire.


Partea mai putin placuta a acestei cresteri de productivitate este aceea ca s-a realizat nu prin sporirea productiei pastrand constant numarul de angajati, ci prin reducerea mai accelarata a anumarului de angajati comparativ cu productia.

Intre octombrie 2008 si octombrie 2009, numarul salariatilor din industrie s-a redus cu 232.7 mii, ceea ce reprezinta 15.1% din total.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP