Cristian Orgonaş: Va influenţa criza economică rezultatul alegerilor de duminică? - Bloguri economice

joi, 3 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Va influenţa criza economică rezultatul alegerilor de duminică?

Intr-o tara normala, performantele economice inregistrate de partidul/coalitia aflata la guvernare, cantaresc mult in luarea deciziei de a mai vota sau nu cu puterea.

In Romania, de la Revolutie incoace, niciodata rezultatele economice obtinute de catre partidul aflat la putere nu au determinat pierderea guvernarii, populatia luand decizia de vot mai mult pe criterii morale decat economice.

Alegerile din 1996

In noiembrie 1996, domnul Iliescu si Guvernul Vacariu se prezentau in fata electoratului dupa patru ani de crestere economica continua, in timp ce rata somajului nu depasea 6.6%, in scadere semnificativa comparativ cu 1994, cand era de 10.9%.

Mai mult, preturile la energie erau mici (pentru ca erau subventionate) iar cursul de schimb era tinut sub control, astfel ca populatia ar fi trebuit sa acorde un sprijin masiv partidului aflat pana atunci la putere.

Nu s-a intamplat insa asta, CDR-ul impreuna cu dl Constantinescu castigand detasat alegerile. De ce? In primul rand din considerente de ordin moral – la momentul respectiv, PDSR-ul ar fi pierdut si daca economia ar fi crescut cu 10% pe an.

Alegerile din 2000

Dupa trei guverne din care doua ratate, puterea a pierdut alegerile in 2000, desi in anul respectiv economia a revenit pe crestere, iar rata somajului a inceput sa scada dupa varful inregistrat cu un an in urma.

Sa ne mai amintim ca PRM-ul, partid care a avut orice, numai un program economic nu, a inregistrat un salt spectaculos, multi romani fiind de parere ca dl CV Tudor este singurul care mai poate scoate tara din criza (?!).

De ce a castigat din nou dl Iliescu & co? In 1996, populatia a votat Emil Constantinescu si CDR pentru ca doreau o revolutie morala, care nu a mai avut loc. Ba mai mult, in cei patru ani, nepotismul a fost ridicat la nivel de arta de catre PNT-CD, astfel ca in 2000, dezamagirea romanilor a fost pe masura sperantelor din 1996.

Din nou, nu evolutia economica a determinat castigatorul alegerilor, ci in primul rand lehamitea fata de cei care au condus tara intre 1997 si 2000.

Alegerile din 2004

Strict din punct de vedere economic, guvernul Nastase a fost unul dintre cele mai bune de dupa Revolutie. Intre 2001 si 2004, Produsul Intern Brut crescut semnificativ, rata somajului a scazut si mai mult, pentru prima data dupa 1989, a fost liniste in tara.

De ce a ajuns dl Basescu presedinte? Pentru ca rezultatele economice nu au contat, romanii punand pe primul loc aversiunea fata de coruptia generalizate din timpul mandatului Iliescu-Nastase.

Alegerile din 2008 si 2009

In timpul mandatului domnului Tariceanu, Romania a inregistrat probabil una dintre cele mai bune evolutii economice din ultimii zeci de ani: salariile si pensiile au crescut cu mult peste inflatie, PIB-ul s-a dublat, leul s-a apreciat, inflatia a scazut semnificativ, iar somajul a devenit ridicol de mic.

Cu toate acestea, PDL-ul, respectiv partidul care se afla in opozitie pana la sfarsitul anului trecut, a reusit sa castige alegerile si astfel sa dea primul ministru, iar PNL-ul a trecut in opozitie.

A venit insa anul 2009, cel mai greu de dupa Revolutie, iar impotriva crizei economice a luptat guvernul Boc, unul dintre cele mai slabe de dupa Revolutie. In mod normal, PDL-ul a fost partidul care a decontat aceasta criza, iar dl Basescu trebuia sa aibe serioase probleme in alegerile din 2009.

L-a daramat criza pe dl Basescu? Nu! A fost nevoie de o super-alianta impotriva unui singur om pentru ca sansele acestuia sa fie puse sub semnul intrebarii, desi repet, din punct de vedere economic, 2009 a fost cel mai greu din ultimii 20 de ani.

Daca dl Basescu va pierde alegerile, le va pierde nu din cauza crizei, ci pentru ca s-a izolat din punct de vedere politic, iar acum plateste pentru toate scandalurile pe care le-a generat in acesti cinci ani.

Mai jos pot fi observate performantele economice din 1993 incoace, click pe grafic pentru marire.


Intrebare – cand veti vota duminica, in ce masura veti tine cont de evolutia economica din 2009?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP