Dan Popa: Banca Centrală Europeană a renegociat acordul monetar cu Vaticanul - Bloguri economice

miercuri, 2 decembrie 2009

Dan Popa: Banca Centrală Europeană a renegociat acordul monetar cu Vaticanul

„Cetatea Vaticanului se angajează să adopte toată legislația comunitară pertinentă din domeniul bancar și financiar dacă și atunci când este creat un sector bancar în Cetatea Vaticanului. Comitetul examinează la fiecare cinci ani adecvarea proporției minime de monede care urmează a fi introduse la valoarea nominală și poate decide să o majoreze. Monedele euro din Cetatea Vaticanului vor fi bătute de Instituto Poligrafico e Zecca dello Stato (Institutul Poligrafic și Monetăria de Stat). Cu toate acestea, Cetatea Vaticanului are posibilitatea de a alege un alt contractor din rândul monetăriilor din Uniunea Europeană care bat monede euro, cu acordul comitetului mixt. Volumul monedelor emise de Cetatea Vaticanului va fi adăugat la volumul de monede emise de Italia, pentru ca BCE să aprobe volumul total al emisiunii” se arata intr-un proiect postat pe site-ul BCE si semnat de seful institutiei, Jean Claude Trichet.

Potrivit documentului, adăugarea volumului la cel al țării-gazdă a monetăriei producătoare ar crea un număr de probleme practice privind stabilitatea obligațiilor de raportare față de BCE cu privire la monedele emise în situațiile în care țara-gazdă a monetăriei producătoare se poate schimba din când în când. Dat fiind că raportarea respectivă nu este îndeplinită în prezent de către monetării, ar putea fi asigurată o predictibilitate mai mare prin adăugarea volumului de monede emise de Cetatea Vaticanului la volumul de monede emise de Italia, având ca rezultat cooperarea dintre autoritățile italiene și cele din Vatican în scopul raportării către BCE a volumelor de monede emise.
Practic, la 27 octombrie 2009, Banca Centrală Europeană a primit din partea Consiliului Uniunii Europene solicitări de aviz cu privire la o recomandare de Decizie a Consiliului privind poziția care urmează a fi adoptată referitor la renegocierea acordului monetar cu Cetatea Vaticanului.
„BCE salută proiectele de decizii care, la zece ani de la introducerea monedei euro, au ca obiectiv modificarea acordurilor monetare cu Cetatea Vaticanului și cu San Marino, în special, în vederea asigurării unor condiții egale cu privire la obligațiile țărilor care au semnat acorduri monetare cu Comunitatea”, se mai arata in documentul semnat de presedintele BCE, Jean Claude Trichet.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP