Dan Popa: Ce am reţinut azi dimineaţă din presa străină - Bloguri economice

miercuri, 9 decembrie 2009

Dan Popa: Ce am reţinut azi dimineaţă din presa străină

*Se confirma ce scriam acum peste o saptamana, anume ca Grecia are niscaiva probleme economice, mai serioase decar pareau acum o luna.Drept pentru care ratingul de tara le`a fost coborat

*Vaticanul este banuit ca ar fi spalat un mizilic de 180 de milioane de dolari. Suma e mica la cati bani se invart acolo, dar bancheri centrali din Italia spun ca e dovedita. Pentru cei care nu stiu, Vaticanul a afisat in 2007 un deficit de 9 mil de euro. Micul stat are insa rezerve financiare care il fac sa stea confortabil. In 2008, Vaticanul dispunea de 340 mil. euro cash, 520 mil. euro in obligatiuni, o tona de aur, bunuri imobiliare de 1,4 miliarde de euro inafara tarii si de 424 mil. euro in interiorul ei.

*Numarul celor supraindatorati in Franta a crescu cu 10 %

*Un fost amploaiat al HSBC Geneva a furat cateva mii de date ale clientilor si le`a vandut Frantei. Chestiunea va face valuri, intrucat discutam de spalare de bani (din partea clientilor ale caror date au ajuns ilegal in mana procurorilor), furt de informatii (din partea angajatului care acum s`a refugiat in jurul Parisului, in mare secret)

*In Elvetia, taximetristii vor protesta azi impotriva unei legi care ii obliga ca din 1 aprilie 2010 sa fie obligati sa instaleze scaune de copii in masini. E mai mult de povestit aici, da` sunt si chestii haioase, cum ar fi definitia copilului . “Persoana care are mai putin de 12 ani si sub 1,50 inaltime”. Iata, marimea conteaza.

*6 din 10 belgieni s`au declarat impotriva minaretelor, scrie presa de azi. Probabil prefera majoretele…

*Pana si in Congo, bugetul a fost votat. Evident, pe partea de venituri se mizeaza pe petrol, care asigura 70 la suta din incasari.
Aaaa…ca era sa uit. Poate ca o sa scriu despre industria congoleza de cacao (pe bune, fara …) care e intr`o vrie de nedescris. Nu se stie cata cacao iese din tara, oficialii congolezi sunand in porturile in care cacaoa ajunge pentru a intreba cantitatile si a le trece in acte. E haioasa povestea…

*Visa si Mastercard au mai achitat 1,1 miliarde de dolari la 600.000 de comercianti americani, in urma scandalului legat de preacticile anticoncurentiale.

*Titluri de presa din Maroc, de azi dimi:” Record istoric la exportul de acid fosforic!” sau “Vanzari record de ciment:peste 130.000 de tone!”

*Azi e ziua internationala a anticoruptiei.

*In Madagascar, potrivit unui raport, se vinde la negru lemn in valoare de 460.000 dolari. Pe zi. Fara nicio legatura cu asta, acordul Madagascar -FMI a deraiat si va fi incheiat unul mai trainic si mai frumos.

*exceptional textul lui Plesu azi, din Adevarul

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP