Dan Popa: Client bancar: ”Nu înţeleg de ce ratele mele cresc, deşi suma rămasă de plătit scade. Mi-e şi frică de ultima rată.” - Bloguri economice

miercuri, 16 decembrie 2009

Dan Popa: Client bancar: ”Nu înţeleg de ce ratele mele cresc, deşi suma rămasă de plătit scade. Mi-e şi frică de ultima rată.”

Despre educatia financiara.
Intr-un judet din centrul tarii, la o sucursala a unei banci de top, un ofiter de credit a primit un email. Mailul continea si un atasament si nu parea sa fie virus. Povestea e haioasa daca nu ar fi trista. E nevoie de programe de educatie financiara, pentru a nu se ajunge in situatii ca cea de mai jos. Cazuri ca acesta sunt insa cu sutele. Nu e intalnire pe care o am cu diversi oameni9 din banci, in care acestia sa nu se planga de precaritatea culturii economice a romanilor. BNR poate ca ar fi prima care sa faca un pas serios in aceasta directie. Dar pana se va intampla, iata cum arata o sesizare trimisa acum doua zile unei banci locale, in Ardeal.

“Subsemnatul ….., domiciliat în mun. …, str. … nr. 15 bloc F17, sc. C, ap. 37, jud. Cluj, contractant al creditului bancar pentru persoane fizice nr. 10089/…, prin prezenta cerere , vă rog să-mi explicaţi pe înţelesul meu, nefiind o persoană care cunoaşte termenii bancari, punctul 11 din contract cu nr. De mai sus, respectiv literele : a, b,c,d,e,f, referitoare la comisioanele percepute la rambursarea creditului către bancă.
Nu înţeleg de ce ratele mele lunare cresc lună de lună, în condiţiile în care suma rămasă de achitat scade.

Mi-e si frica de ultima rata. Cat o sa fie? Jumatate din suma creditului?
Vreau sa va spun urmatoarele: după 28 de luni, am achitat suma de 6830 lei reprezentând peste 60 % din suma împrumutată. In total, creditul se intinde pe 120 de luni. Daca eu deja v-am rambursat 60% din suma in numai 28 de luni, ce o sa va mai platesc 92 de luni de acum incolo? Ce sumă va voi rambursa ? În spatele procentului de 11% pe care-I afişaţi pe toţi pereţii, se ascunde de fapt după 120 de luni 500 %, cu tot felul de comisioane exagerat de mari!…
De ce comisionul de urmărire riscuri de la punctul 10 lit. g) care reprezintă 20 % din suma rămasă de rambursat, nu scade odată cu diminuarea lunară?
În contract este prevăzut că dacă se întârzie 8 zile, se percep majorări, în cazul în care eu plătesc regulat şi nu prezint nici un fel de risc la rambursare, de ce să mai plătesc comisionul de risc?!
Din punct de vedere al transparenţei funcţionarii nu m-au informat cu nimic din „surprizele” care mă aşteaptă după semnarea contractului, pentru că la bancă în faţa funcţionarului, nu este timp de citit, acolo trebuie să semnezi actele care ti se bagă sub nas, fiindcă funcţionarii sunt pregătiţi să ascundă toată „escrocheria”, în acest caz mă refer la comisioanele exagerat de mari care se la această bancă.
În această perioadă toată lumea ştie din mass-media că BNR-ul care reprezintă politica bancară din România, a scăzut dobânda. Instituţia dvs. când intentioneaza sa o scada???
Vă rog să mi se calculeze ce sumă mai am de achitat de acum încolo, întrucât vreau să achit tot împrumutul.
Făcând parte din Uniunea Europeană, vă rog să-mi spuneţi , ce bancă şi din ce ţară a Uniunii, mai practică asemenea dobânzi şi metode de jecmăneală a oamenilor?! Poate în afara Uniunii : Congo. Atasat aveti cartea de telefon a Congo, sa ii sunati si sa le propuneti produsele Dumneavoastra. Pe mine m-ati lamurit cum stau lucrurile.
Cu respect vă rog să-mi răspundeţi în termenul legal la cererea mea.
Multumesc pentru înţelegere.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP