Dan Popa: Dacă BNR rămâne in afara pieţei şi azi, leul ar putea continua deprecierea - Bloguri economice

marți, 22 decembrie 2009

Dan Popa: Dacă BNR rămâne in afara pieţei şi azi, leul ar putea continua deprecierea

Moneda nationala a inceput ziua intarindu-se fata de EUR – conform evolutiilor din regiune – insa a fost incapabila de a inregistra castiguri suplimentare fiindca banca centrala nu a mai aparut in piata valutara. Intre
timp, monedele regionale se apreciau in cea mai mare parte pe masura cresterilor inregistrate pe pietele bursiere europene. Perechea a incheiat ziua la 4,22.

Pietele asiatice indica faptul ca sentimentul a ramas pozitiv, insa o inversare a acestuia nu trebuie exclusa. Daca BNR ramane in afara pietei si azi, leul ar putea continua deprecierea. Ratele de dobanda in scadere la care ne asteptam ar putea, de asemenea, sa duca la slabirea leului. EUR/RON este acum la 4,2250. Ne asteptam ca datele la nivel global sa aiba un impact usor pozitiv, ceea ce ar putea ajuta leul catre finalul sedintei de tranzactionare.
Ratele de dobanda pe termen scurt au scazut usor pana la 10.75/11.25% si randamentele implicite au descris aceeasi tendinta (desi noi ne asteptam ca scaderea sa vina chiar mai repede). Ratele de dobanda pe termen lung au ramas nemodificate pe fondul unei lichiditati reduse. In aceasta dimineata ratele de dobanda sunt la circa 10% si ne asteptam ca acestea sa scada in continuare. Doar interventia bancii centrale pe piata
valutara ar putea inversa tendinta. Daca nu se va intampla astazi, atuncimaine este posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa scada catre facilitatea de depozit.
MF a atras 671 milioane lei prin titluri de stat pe un an la un randament maxim de 10%, desi intentiona sa atraga 500 milioane lei. Din moment ce situatia politica s-a stabilizat si acordul cu FMI pare sa mearga in directia cea buna, un randament de 10% pare atractiv. Cu toate acestea, cererea de titluri de stat ramane slaba la 10% (in mod normal MF emitea titluri de stat de 1-1.2 miliarde lei per licitatie).”, se arata in Raportul financiar zilnnic al ING.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP