Dan Popa: Discuţiile misiunii FMI vor avea un caracter general - Bloguri economice

luni, 14 decembrie 2009

Dan Popa: Discuţiile misiunii FMI vor avea un caracter general

“Desi la inceputul zilei de vineri sentimentul era pozitiv pe piete si leul s-a apreciat, acesta s-a inversat dupa ce jucatorii pe piata au devenit ingrijorati privind perspectivele de crestere in regiunea ECE. Leul a fost lovit in mod deosebit de instabilitatea politica si de lipsa interventiilor din partea BNR.
FMI a trimis o misiune pentru trei zile incepand de astazi, probabil in incercarea de a se asigura ca bugetul pe 2010 nu se indeparteaza de conditiile deja stabilite. Desi impactul asupra pietelor e usor pozitiv, Romania nu are inca guvern si discutiile vor avea un caracter general”,

se arata in raportul ING de azi. Ministrul Finantelor a spus ca intentioneaza sa ceara primirea celei de a treia transe pentru luna ianuarie fata de decembrie, insa e putin probabil sa se intample astfel fara aprobarea bugetului pe 2010. Negocierile efective vor incepe, probabil, in ianuarie dupa formarea guvernului. Renumararea voturilor anulate aproape s-a terminat si presedintele actual si-a imbunatatit pozitia.
Renumararea este un pas important in decizia Curtii Constitutionale de validare a rezultatelor alegerilor. Perechea a deschis la 4,25 astazi si a coborat catre 4,24 datorita impactului favorabil asupra activelor riscante in urma intelegerii privind datoria Dubai (care a primit 10 miliarde dolari SUA de la Abu Dhabi). Leul ar putea continua intarirea fata de EUR azi.
Ratele de dobanda au scazut vineri pe masura ce, probabil, BNR nu a mai vandut euro si bancile au realizat ca au lichiditate. In consecinta, numarul celor care vroiau lei a scazut substantial. Ratele de dobanda si randamentele implicite au scazut cu cca 1pp (de la 11,5% la 10,5% si de la 12,5% la 10,8%, respectiv). Nu au fost tranzactii importante pentru scadentele mai lungi, insa ratele au coborat in urma evolutiilor inregistrate pe termen scurt. Ratele de dobanda probabil vor scadea in continuare. In afara banilor de la MF care intra in sistem nu trebuie uitat ca ne apropiem de sfarsitul perioadei de observare si bancile care au adoptat o atitudine conservatoare pana acum ar putea descarca in piata lichiditatea in surplus.
MF intentioneaza sa atraga 1 miliard lei din si randamentul maxim acceptat probabil va ramane nemodificat la 10%, se mai arata in documentul citat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP