Dan Popa: Estimări pentru 2010, cu ohtaturi - Bloguri economice

marți, 15 decembrie 2009

Dan Popa: Estimări pentru 2010, cu ohtaturi

Pentru 2009, aici ziceam cam asa:

*Leul va cunoaste o evolutie descendenta in fata euro, pana la (probabil) un curs de 4,3-4.5 .
*Coalitia de guvernamant va cunoaste frictiuni inca din a doua parte a primului semestru. Un asemenea Guvern (de slab) nu a mai avut Romania demult. Liberalii vor avea de castigat din gestionarea proasta a crizei si probabil vom asista la revigorarea politica a unor fosti lideri cum e Patriciu.
*Somajul ar putea atinge 7 %, la fel ca si deficitul bugetar.
*Economia va scadea cu pana la 9 %. (stiu, veti injura, dar asta e opinia mea si mi`o asum)
*Inflatia s`ar putea duce la peste 6 la suta, iar BNR ar putea sa isi revizuiasca strategia de tintire a ei, in favoarea uneia de tintire discreta a cursului.
*Piata imobiliara s`ar putea duce in jos cu 15-20 % fata de media preturilor din 2008, ceea ce ar aduce un aer de normalitate.
*Sistemul bancar va cunoaste restructurari, marje de profit mai mici si o politica de creditare mult mai aspra.
*China si Rusia isi vor majora cota de piata mondiala. SUA va continua sa piarda teren, iar dolarul ar putea scadea pana pe la mijlocul anului.


Pare`se ca in linii mari, estimarile de mai sus au corespuns marilor miscari din piata. Acum imi pare rau ca am sters raspunsurile care contineau injuraturi si vulgaritati din partea celor care mizau pe crestere economica in 2009…Din pacate, 2010 va fi un an mai prost decat cel de acum.
Pentru 2010:
*un curs cu volatilitate crescuta. Oscilatiile ar putea duce leul pana la 4,5, dar spre final de an cursul va cobori din motive de convergenta si de aderare la euro, catre 3,9-4,0 lei/euro
*PIB va scadea cu 1-2% (nu cred in scenariul revenirii economice pe plus 0,5 %)
*Somajul va urca la 12%. Pe masura ce economiile vestice isi vor reveni, romanii isi vor relua si ei drumurile spre tarile calde
*Inflatia va fi in targetul BNR, dupa multi ani in care tinta a fost ratata
*Imobiliarele vor mai cobori (apartamentele vechi- 10-15%, iar cele noi max 10%)
*Sistemul bancar va face fata cu dificultati numarului tot mai mare de restantieri. Vor aparea primele falimente mari (in genul Flamingo).

Cam atat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP