Dan Popa: ING: ”Ştirile pozitive privind leul ar trebui sa aibă o pondere mai mare şi l-ar putea ajuta” - Bloguri economice

joi, 17 decembrie 2009

Dan Popa: ING: ”Ştirile pozitive privind leul ar trebui sa aibă o pondere mai mare şi l-ar putea ajuta”

“Moneda locala “s-a descurcat” bine ieri si perechea a scazut de la aproape 4,26 la 4,22 la finalul zilei de tranzactionare. Miscarea a fost determinata in principal de doua evenimente: revenirea apetitului fata de risc si probabilitatea reluarii acordului cu FMI. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus ca Romania ar putea lua a treia si, poate, si cea de-a patra transa in Februarie. Din moment ce leul a fost puternic decalat fata de regiune acesta s-a apreciat ieri pe fondul cumpararilor agresive din partea strainilor. Astazi, EUR/RON a inceput prin intarire pe fondul castigurilor inregistrate de dolarul SUA. Credem ca stirile pozitive privind leul ar trebui sa aiba o pondere mai mare si ar putea ajuta leul.

In plus, calendarul de azi include date cu o usoara tenta pozitiva care ar favoriza monedele riscante. Presedintele a desemnat premierul in persoana lui Emil Boc asa cum sugeram ieri. Stirea ar putea fi pozitiva pentru piete din moment ce el a negociat acordul cu FMI inca de la inceput. Mai mult, Romania ar putea avea guvern aprobat pe 23 decembrie.
Ratele de dobanda pe termen scurt au ramas ridicate ieri, tranzactionanduse in jurul a 11,5/12% in cazul pietei monetare desi, la inceputul sesiunii, o usoara tendinta descendenta a fost vizibila. Curba de randament a fost relativ stabila pentru segmentul 1-3 luni. Randamentele implicite au evoluat asemanator. Tranzactiile pentru scadentele mai lungi au fost ilichide, insa s-a putut sesiza o usoara relaxare a ratelor de dobanda. Ratele de dobanda pe termen scurt ar trebui sa scada azi si in perioada urmatoare din moment ce ne apropiem de sfarsitul perioadei de observare si, probabil, exista lichiditate in piata. Altfel, am putea vedea ratele de dobanda coborand abrupt in ultimele zile ale perioadei de observare. Imbunatatirea perceptiei asupra Romaniei ar putea avea impact semnificativ asupra ratelor de dobanda pe termen lung. Continuam sa ne asteptam la scaderea acestora. Ministerul de Finante intentioneaza sa atraga 0,85 miliarde lei prin re-deschiderea benchmark-ului pe 3 ani. Avand in vedere nivelul curent al ratelor de dobanda pentru aceasta scadenta, precum si evolutiile favorabile din politica, licitatia ar putea fi un succes”, se arata in Raportul financiar zilnic al ING.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP