Dan Popa: O scrisoare din Dubai, despre români, indieni, salarii şi alte comparaţii - Bloguri economice

luni, 30 noiembrie 2009

Dan Popa: O scrisoare din Dubai, despre români, indieni, salarii şi alte comparaţii

“Domnule Dan Popa,

Lucrez in Dubai, Emiratele Arabe Unite din Iunie 2000. La firma la care lucrez, raportat la mine, singurul roman, sunt in jur de 60 de indieni pe oarecari functii si cam 500 de lucratori (de la maistri la simpli muncitori). Facand o egalizare intre salariul meu si al lor ar rezulta eu, un roman la in jur de 90 de indieni (adunate salariile lor si impartite la al meu). Deci pentru fiecare salariu trimis de mine in tara, in India se duc 90.

Acum conditiile de viata. 80% din indienii (din India) traiesc cu mai putin de o jumatate de dolar pe zi. Un muncitor necalificat care trimite acasa cam 100 de dolari pe luna (salariul unui necalifucat e cam de 27o $ pe luna) intretine in India o familie de 10-15 persoane, cu bunici, frati, surori, nepoti… C-asa-i la ei. Si in 6-7 ani isi fac si o casa. Cum o arata nu stiu ca n-am ajuns sa vad. Inca! Acum ce romani, sau cati romai traiesc sau ar trai in conditiile astea.

De aceea spun ca e o comparatie putin fortata (cea din postul anterior, n.m DP) sau poate chiar nepotrivita. Romania ia imprumut de la FNI, India de la proprii cetateni care muncesc afara. Adevarat si raportul de populatie e foarte diferit dar cititi mai departe. Cetatenii Romaniei au un anumit standard de viata, pe cand indienii… Interesati-va de casta numita scavengers, cum traiesc si cat reprezinta din populatia Indiei.

Cam atat.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP