Dan Popa: Oficiali ai Băncii Mondiale, către Emil Boc: ”Raţionalizaţi cu prioritate cheltuielile cu personalul!” - Bloguri economice

vineri, 18 decembrie 2009

Dan Popa: Oficiali ai Băncii Mondiale, către Emil Boc: ”Raţionalizaţi cu prioritate cheltuielile cu personalul!”

Apropiati ai Bancii Mondiale ii sugereaza premierului trei lucruri urgente: rationalizarea cheltuielilor de personal, orientarea investitiilor catre proiectele cu randament ridicat si o reforma a administrarii taxelor. Nu stiu daca Boc va lua in calcul aceste recomandari – inclin sa cred ca nu, la cum s-a comportat in precedentul mandat. Una peste alta, un apropiat al Bancii Mondiale mi-a raspuns in aceasta dimineata, rugandu-ma insa sa nu il citez pentru a nu influenta in vreun fel politica Guvernului.
“Prioritatea ar trebui sa fie aducerea deficitului bugetar pe o traiectorie sustenabila pe termen mediu, in linie cu acordul cu FMI-EC, prin promovarea unor masuri fiscale centrate pe reducerea cheltuielilor curente, in special a celor de personal.
In acelasi timp, ar fi necesara rationalizarea cheltuielilor de capital si orientarea investitiilor publice catre proiectele care asigura un randament economic ce le-ar justifica existenta si ar genera locuri de munca (exemplu, proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice, precum reabilitarea termica a cladirilor, la o scara mult mai mare decat ce se deruleaza acum). Elemente de performance-based budgeting tb introduse gradual. Reformarea administrarii taxelor ar genera resurse aditionale substantiale, ceteris paribus, insa pe termen mediu. Reforma trebuie inceputa acum.

Nu as anula forfetarul, deocamdata. Este o politica de taxare second best, insa reducerea deficitului structural tb sa primeze. E legata de reforma administrarii taxelor. Nu as scadea CASul acum, desi este printre cele mai ridicate din Europa, din acelasi motiv”, spune oficialul citat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP