Dan Popa: Petru Rareş, preşedintele IBR : Nu avem ofiţeri de conformitate trainuiţi ca lumea - Bloguri economice

joi, 3 decembrie 2009

Dan Popa: Petru Rareş, preşedintele IBR : Nu avem ofiţeri de conformitate trainuiţi ca lumea

Cardurile de credit si chiar overdrafturile ar putea deveni noile segmente pe care numarul restantelor va creste, din cauza somajului in urcare, a declarat presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares.
“Continuarea dezvoltarii somajului ne va ingusta activitatea acel numar de salariati pe care ii avem drept clienti. Dintr-o data cardul de credit sau overdraftul de 5 ori va deveni NPL (non perf. loan- credit neperformant- n.m DP), nu ? Cu asta ne vom confrunta clar in viitor! Cei care se vor pregati pentru asta, vor supravietui. E drept, unii vor trebui sa paraseasca piata. Dur, dar adevarat.”, crede Rares.
Legat de posibila imbunatatire a situatiei economice din Romania, seful IBR este sceptic. “Vedeti in viitorul apropiat ca bancile mama sa finanteze bancile locale cu un apetit foarte mare? Vedeti deficitele si problemle structurale din economie sa se rezolve astfel incat redresarea sa aiba loc rapid ? Vedeti somajul sa scada iar veniturile populatiei sa creasca, astfel incat creditarea sa poata fi reluate pe baze sanatoase ? Daca da, redresarea va avea loc in 2010. Daca nu, nu”, explica seful IBR.
Potrivit lui rares, bancile vor trebui in viitorul apropiat sa isi dezvolte departamentele de conformitate.
“Noi suntem acum in fata unei provocari. Se vorbeste de multa vreme despre schimbarea modelului de business, dar acum cred ca acest moment a sosit. Va trebui sa dezvoltam enorm departamentele de conformitate. Tineti minte ca anii trecuti aveam un singur om la risk management. Acum avem o divizie intreaga intreg si tot nu e de ajuns, pentru ca divizia asta lucreazade la colectari si pana la segmentare. Noi nu avem ofiteri de conformitate trainuiti ca lumea. Dovada este ceea ce s-a intamplat si cu interviurile la BNR. Vom fi siliti sa dezvoltam cu costurile necesare, functia de conformitate in interiorul institutiilor noastre”, conchide presedintele Institutului Bancar…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP