Dan Popa: Tensiunea din piaţa monetară complică revenirea activităţii de creditare în moneda naţională - Bloguri economice

marți, 29 decembrie 2009

Dan Popa: Tensiunea din piaţa monetară complică revenirea activităţii de creditare în moneda naţională

„Moneda nationala s-a apreciat usor in sedinta de ieri, inchizand ziua la 4,2060/EUR. In mod interesant evolutia monedei nationale a fost asemanatoare cu cea din sesiunea precedenta, desi leul urma o traiectorie de apreciere aceasta a fost inversata odata ce s-a apropiat de nivelul de 4,19/EUR. Aceasta evolutie creste probabilitatea ipotezei unei interventii valutare a BNR ce ar avea ca scop recuperarea rezervelor valutare utilizate in trecut la protejarea leului. Avand in vedere mediul international aparent favorabil activelor cu risc din aceasta dimineata este posibil ca leul sa continue sa se aprecieze. Insa nu este exclus ca apropierea de pragul de 4,19/EUR sa declanseze inca o corectie.
Presedintele PSD a fost citat ieri spunand ca o misiune FMI va vizita Romania incepand cu 21 ianuarie.

ANRE a anuntat majorarea preturilor la energie electrica cu pana la 4% incepand cu 1 ianuarie. In cazul in care acesta crestere va fi resimtita in intregime de catre populatie majorarea ar putea adauga 0,2pp la rata lunara a inflatiei din luna respectiva. Desi s-a anuntat ca pretul gazelor va ramane neschimbat credem ca este posibil ca si acesta sa fie majorat avand in vedere ca acesta a inregistrat o scadere la mijlocul anului acesta, probabil pe fondul anului electoral. Datele publicate ieri de catre banca centrala au indicat o reducere a vitezei de crestere a creditului acordat sectorului privat de la 4,2% la 2,9% YoY in noiembrie, in linie cu asteptarile noastre de 3,1%. Diferenta principala fata de prognoza noastra a fost vizibila in cadrul creditelor in RON pentru corporatii. Acestea au inregistrat o evolutie buna (MoM%), ce este sustinuta de evolutia pietei monetare cat si de efectul de baza favorabil. Avand in vedere ca ratele de dobanda interbancare au inregistrat cresteri in decembrie, pare putin probabil ca acesta performanta sa fie repetata.

Atat timp cat presupusa strategie a bancii centrale de a proteja moneda nationala continua sa fie implementata, tensiunea ce rezulta in piata monetara complica revenirea activitatii de creditare in moneda nationala.

Piata monetara a fost relativ neschimbata, ratele de dobanda pe termen scurt continuand sa se tranzactioneze in apropierea ratei Lombard de 12%. Continuam sa ne asteptam la o evolutie statica a acestora insa pare posibil ca acestea sa inceapa sa se detensioneze incepand cu saptamana viitoare. MF a vandut ieri 0.8mld RON certificate de trezorerie 6M la 10%, in linie cu asteptarile noastre. Desi suma emisa o depaseste pe cea anuntata initial, nu ne grabim sa interpretam aceasta ca un semnal pozitiv deoarece MF a reusit sa refinanteze platind randamentul deja obisnuit de 10% numai 4,6mld RON din cele 5mld RON ce ajungeau la scadenta luna aceasta”, se arata in raportul financiar zilnic al ING

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP