Dan Popa: Woody Allen, autorul Programului de guvernare al cabinetului Boc - Bloguri economice

luni, 21 decembrie 2009

Dan Popa: Woody Allen, autorul Programului de guvernare al cabinetului Boc

Programul economic al Guvernului seamana cu o carte a lui Woody Allen. Dupa ce il citesti, te ridici razand, binedispus, desi stii ca e vorba de pura fictiune. In 2008, ni se spunea ca in 2009 vom avea crestere economica de 4-5 %. Asa a si fost construit bugetul pentru acest an, cu o discrepanta uriasa intre calculele Guvernului si realitate. Acum ni se spune ca vom creste cu 1,3% in 2010, dupa ce initial, cresterea calculata era de numai 0,5 % (mult mai realista, dupa mine). De unde sa cresti cu 1,3%? Exporturile sa fie motorul?

Industria prelucratoare, cea care dicteaza trendul, nu poate asigura singura aceasta crestere. Constructiile? Consumul? Dupa cum arata programul de guvernare, n-as prea crede. „Guvernul îşi afirmă intenţia de a menţine pe întreaga perioadă de guvernare acelaşi nivel al cotei unice, acelaşi nivel al TVA – respectiv 16% cotă unică, 19% TVA si respectarea angajamentelor internaţionale ale României cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială” Asta e singurul lucru concret din Program. In ceea ce priveste sprijinul acordat mediului de afaceri, iata cartea pe care pariaza Guvernul.”Susţinerea mediului de afaceri şi a întreprinderilor mici şi mijlocii. Din acest punct de vedere, alocarea a cel puţin 20% din banii bugetului pentru investiţii publice în vederea menţinerii şi creării de noi locuri de muncă”. Pai investitiile publice sunt arondate unui numar mic de firme, „confiscate” de baronii apropiati partidelor aflate la guvernare. Sau cel putin, asta a fost pana acum.
Urmeaza „Protejarea prin măsuri de solidaritate activă a categoriilor sociale care sunt afectate de condiţiile dificile pe care le avem în momentul de faţă în ţară”. Categoriile sociale afectate au nevoie de bani. Cum si de unde vor fi alocate aceste sume, astfel incat sa nu disturbi echilibrele fragile ale bugetelor de pensii, asigurari, salarii…?
„Sprijinirea prin măsuri concrete a agriculturii, în vederea dezvoltării industriei alimentare, modernizarea satului şi reabilitarea sistemului de irigaţii” Asta o auzim de atatia ani incoace, incat nu mai merita discutata. Probabil au luat-o cu copy paste din vechile programe de guvernare.
Apare o nota interesanta. „Lărgirea sferei drepturilor minorităţilor naţionale pentru păstrarea identităţii culturale, etnice, ale comunităţilor minoritare”.
„Accelerarea sistemului de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru co-finanţarea proiectelor realizate”. Cat e lumea, lume, daca nu se dau afara jumatate din cei care se ocupa cu sistemul de absorbtie a fondurilor si nu se aduc in loc oameni normali la cap, degeaba…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP