Cristian Orgonaş: Cum a evoluat în octombrie cifra de afaceri în comerţ - Bloguri economice

miercuri, 9 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat în octombrie cifra de afaceri în comerţ

Institutul National de Statistica a comunicat astazi ca in luna octombrie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) fata de luna precedenta a crescut ca serie bruta cu 1,0% si a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,5%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul este mai redus atat ca serie bruta cu 11,9% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 9,1 %.

Daca luam in considerare si piata auto, cresterea fata de luna septembrie este de 5.4% ca serie bruta, insa ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 1.5%.

In primele zece luni, cifra de afaceri in comert fara a lua in considerare piata auto, a scazut cu 10.8% ca serie bruta si cu 10.9% ca serie ajustata comparativ cu primele zece luni ale anului trecut, iar daca adaugam si piata auto, scaderea bruta este de 39.3% iar cea ajustata de 37.8%, datele mai jos, click pentru detalii.


In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a scazut atat ca serie bruta cu 15,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 13,4%.

Comertul si serviciile au o pondere insemnata la formarea PIB, iar evolutia in ultimele trei trimestre a fost urmatoarea: in primul trimestru, acest sector a scazut cu 7.6% ca serie bruta fata de T1.08, in trimestrul doi cu 11.4%, iar in trimestrul trei cu 11.3% si luand in considerare evolutia din octombrie, este posibil ca in trimestrul patru, scaderea sa fie mai mica decat il T2 si T3.

Comertul nu va trece pe plus mai repede de trimestrul doi al anului viitor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP