Lucian Davidescu: Cât aur este la Roşia Montană: o comparaţie vizuală - Bloguri economice

miercuri, 23 decembrie 2009

Lucian Davidescu: Cât aur este la Roşia Montană: o comparaţie vizuală

La cât de hotărât pare noul guvern, probabilităţile au basculat spre varianta că aurul de la Roşia Montană va fi extras. Ce ar înseamna asta raportat la “tot aurul din lume”:

aur-rezerve-romania-tezaur

Toată istoria omenirii, brăzdată şi răsturnată de febra aurului, înseamnă în cifre 160 de mii de tone extrase. Adică, un cub cu latura de 20 de metri, care ar încăpea în cea mai mare încăpere din Casa Poporului – Sala Unirii.

Nu se ştie exact cât aur zace acum pe fundul mării şi cât mai este în uz. Singura statistică certă este cea a rezervelor deţinute de băncile centrale: 30 de mii de tone. Adică, un cub cu latura de 11,6 metri, destul de mic chiar şi pentru un cinematograf.

Tot aurul din legendarul Fort Knox, adică rezerva SUA, ar putea intra într-o casă cu trei dormitoare. Ruşilor le-ar ajunge un camion.

România ar putea transporta ţine toată rezerva de aur a BNR într-o singură dubă blindată. Iar pentru a aduce înapoi Tezaurul de la Moscova, ar avea nevoie de încă una.

Aurul despre care se presupune că ar putea fi extras de la Roşia Montană, adică 224 de tone, valorează acum opt miliarde de dolari, şi ar încăpea la tine în bucătărie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP