Lucian Davidescu: Ce urmează după criză. Aşteptările companiilor pentru 2010 - Bloguri economice

miercuri, 16 decembrie 2009

Lucian Davidescu: Ce urmează după criză. Aşteptările companiilor pentru 2010

De la cifrele seci, care nu spun aproape nimic, până la efecte, este diferenţă de un an. 2009 a fost anul cifrelor: Scădere economică de 8%. 2010 va fi anul efectelor. Cât de dure vor fi efectele, depinde de aşteptările de redresare. La ce se aşteaptă companiile:

deloitte-asteptari-2010

În primul rând, cum se ajunge la media de 8% scădere economică.

- pentru unii, criza înseamnă insolvenţă/faliment. Deocamdată, au fost destul de puţine – Flamingo, UltraPro, PIC, Leonardo şi câţiva dezvoltatori imobiliari

- pentru alţii, înseamnă şomaj. Deocamdată, doar din sectorul privat. Numărul şomerilor s-a dublat în 12 luni la peste 700 de mii.

- pentru datornicii în valută, a însemnat rate mai mari: cursul valutar s-a dus de la 3,6 la 4,3 lei/euro

- pentru cei mai mulţi – restrângerea consumului. mai mult de 10% într-un an

- pentru stat – 20 de miliarde de euro luaţi cu împrumut.

Şi, pentru foarte puţini, criza a fost o oportunitate de creştere: investiţiile conservatoare, care satisfac nevoile primare, investiţiile bine balansate, care erau pregătite pentru orice scenariu, sau investiţiile anticiclice, care prosperă doar în criză. Aici, aritmetica bate statistica. Ele sunt, în mod obligatoriu, excepţia. Dacă erau regula, nu mai aveam criză.

În sfârşit, veştile bune: După ce statistic trimestrul al treilea a dat semne că ar fi cel mai prost, companiile se aşteaptă la zile mai bune. Este posibil să se înşele, însă chiar şi aşteptarea este o parte a medicamentului.

Potrivit unui sondaj Deloitte, jumătate dintre companii se aşteaptă ca situaţia economică generală să se îmbunătăţească, în timp ce doar un sfert cred că va fi mai rău. În septembrie, doar 3 din 8 credeau că va fi mai bine.

Când vine vorba de proprie afacere, ponderea managerilor care se aşteaptă la îmbunătăţiri a crescut spectaculos, de la 15% în septembrie la 37% în decembrie. Însă a crescut uşor şi numărul celor care cred că va fi mai rău. Ce înseamnă asta? Înseamnă că încep să se separe apele: criza nu mai loveşte în toată lumea în mod egal. Companiile slabe ies din scenă iar cele performante intră pe un traseu de creştere.

Ce mai spune sondajul Deloitte: creditarea a început să se deblocheze, încasarea facturilor este ceva mai bună, iar perspectivele de a face angajări în următoarele şase luni au crescut. Practic, dintre ţările analizate în regiune, România se aseamănă cel mai mult cu Polonia la trenduri şi ponderi.

Ce nu spune sondajul Deloitte: politicile publice pot consolida trendul de creştere sau îl pot spulbera. Managerii intervievaţi spun că se bazează pe o uşoară dereglementare, dar nu detaliază cât de tare i-ar putea lovi continuarea politicilor bugetare şi fiscale păguboase din 2009. Iar răspunsul pentru ei ar fi recesiune în W.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP