Mihai Marcu: Cum va fi după ziua de 7 decembrie? - Bloguri economice

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Mihai Marcu: Cum va fi după ziua de 7 decembrie?

7 decembrie. Indiferent de rezultatul votului, intram intr-o noua realitate economica.

Cea mai buna reteta de indestulat electoratul nu s-a schimbat: paine si circ! In anul 2008 am avut mult circ, insa si multa paine imprumutata.

Alegerile din 2008 au inghetat practic economia, prin cresterea uriasa a arieratelor statului. In anul 2008 s-a blocat lucrul la pasajul Basarab, la pasajul Baneasca, la autostrada Transilvania, s-au sistat plati pentru nenumarate lucrari de infrastructura, s-au amanat rambursarile de TVA. Totul pentru alegeri si totul cu un deficit bugetar inconstient. Economia in 2008 a crescut din inertie; ca o piatra aruncata in aer, a inceput sa cada apoi in 2009.

In 2009, situatia economica a fortat luarea unor decizii economice nepopulare. Cuvantul cheie este "fortat" - altfel nu se poate intampla nimic. Dezbaterea economica a confirmat un punct pe care l-am discutat de nenumarate ori pe blog - cursul de schimb valutar EUR/RON a fost principala masura de protectie sociala. Imprumutul de la FMI a permis evitarea unei situatii greu suportabila de electorat.

Daca in ianuarie 2009, trezirea din mahmureala electorala a anului 2008 a fost dificila, ce se va intampla in continuare? Dupa 7 decembrie, nu mai exista presiunea alegerilor. Intrebarea care se pune: cat de dura va fi trezirea?

- Vor creste taxele din 2009?
- Se va reduce tinta de deficit bugetar pentru 2010, cu consecintele de rigoare? (somaj, reducere a activitatii).

Cifrele pentru 2009 par acum mai optimiste: deficitul bugetar este de 6% (estimat) la noiembrie, dar nu stim ce urmeaza in decembrie, cand in toti anii au fost derapaje majore. ING estimeaza ca economia va scadea cu doar 6.5%, insa posibile masuri de austeritate bugetara din anul viitor vor scadea sansele unei reveniri rapide.

Cel mai rau scenariu ar fi cel al alegerilor parlamentare anticipate. Nu cred ca economia mai suporta al treilea an consecutiv de campanie electorala.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP