Mihai Marcu: Despre insolvenţa Flamingo - Bloguri economice

joi, 10 decembrie 2009

Mihai Marcu: Despre insolvenţa Flamingo

Intr-o tara unde nu exista probleme ci doar solutii, unde tot ce auzim este "Stati la locurili voastre!", "Sigur va platim banii, stati linistiti!" felicit initiativa ING, care cu putin noroc, va fi un pas in directia profesionalizarii mediului de afaceri.

Ce s-a intamplat

Flamingo International (voi prescurta de acum ca "Flamingo") si ING erau intr-o cursa stransa: Flamingo fugea spre insolventa, ING spre executarea garantiilor la credite. Se pare ca ING a castigat.

Insolventa - manual de utilizare

Firmele cu probleme supravietuiesc in doua moduri. Cand sunt ajutate de banci, li se restructureaza creditelor si obtin prelungiri de scadente; bancile nu mai fac provizioane, aparent nu au pierderi si toata lumea e fericita.

Firmele care nu sunt ajutate de banci au la indemana instrumentul insolventei (nu inseamna faliment sau lichidare). Firma cu probleme cere intrarea in procedura insolventei; din acel moment firma in cauza primeste un moratoriu legal asupra datoriilor - mai exact e scutita de la plata datoriilor pana la iesirea din insolventa, fie prin restructurare fie prin faliment.

Asa cum declara Nicolae Cinteza (de la BNR) azi, firmele cu probleme au apelat copios la insolventa ca sa-si amane plata datoriilor, spre disperarea bancilor sau firmelor de leasing care sunt lovite crunt la incasari.

Cazul de fata

Flamingo fugea spre linia de finis a insolventei, care i-ar fi permis amanarea legala a datoriilor. ING i-a luat-o inainte si a pus sechestru pe stocuri inainte ca Flamingo sa-si declare insolventa.

Creditele luate de Flamingo de la ING

La 31 decembrie 2008, ING acordase Flamingo credite cu plafon maxim de 15 milioane de EURO si 16 milioane lei pentru refinantarea imprumuturilor Flamingo de la Banca Transilvania.

ING teoretic poate executa silit stocurile Flamingo Computers SA, Flamingo International SA si Flamingo Distribution Center SRL. De asemenea, tot ce au de incasat aceste firme de la clientii lor, se poate duce direct la ING.

De asemenea, ING mai poate executa si creante ale Flanco International, inclusiv conturile lor de colectare bani din Bancpost si Banca Transilvania.

Cifrele la septembrie 2009

La 30 septembrie 2009, Grupul are stocuri de 77 milioane lei si creante (adica banii care trebuie sa-i primeasca de la clienti) de 36 milioane lei. Banii cash si echivalenti disponibili erau de 8 milioane lei.

Datoriile pe termen scurt erau de 107 milioane lei catre furnizori si 139 milioane catre banci. Practic, daca la 30 septembrie 2009 grupul si-ar fi vandut toate stocurile si ar fi incasat toate creantele, nu si-ar fi putut plati datoriile catre banci si furnizori.

La 30 septembrie 2009, Grupul detine mijloace fixe de 53 milioane lei (cladiri, echipament) si imobilizari necorporale de 134 milioane lei (software, valoarea brandului, fond comercial). La 31 decembrie 2008, valoarea neta contabila brandului Flanco era de 65 milioane lei iar fondul comercial ("goodwill") valora 52 milioane lei. Aceste valori ale brandului si ale fondului comercial trebuie re-estimate.

La 9 luni, Grupul avea un EBITDA de -39 milioane lei iar pierderea celor 3 trimestre era de 62 milioane lei.

Perspectivele Flamingo

Sunt sumbre.

La 9 luni incheiate la 30 septembrie 2009, vanzarile totale erau de 269 milioane lei, cu 48% mai mici decat perioada precedenta a anului trecut.

Practic, indatorarea grupului era prea mare pentru a suporta aceasta scadere brutala de 48% a vanzarilor, si desi a existat o restructurare interna, aceasta nu a fost eficienta: pierderile la 9 luni 2009 erau cam de 4 ori mai mari ca cele pentru perioada similara din 2008.

Desi societatea si-a redus costurile fixe cu chirii, personal, restructurarea a veni prea tarziu si nimic nu a putut contrabalansa scaderea vanzarilor. De notat ca in trimestrul 1 2009, Flamingo a platit chirii mai mari ca in trimestrul 4 2008.

Celelalte banci

Mai sunt doua banci in ecuatie, nu stim daca acestea au restructurat intr-un fel datoriile. La 31 decembrie 2008, BRD mai avea de incasat 4 milioane euro, refinantati pana la 31 decembrie. Garantiile BRD includ printre altele stocurile lui Flanco International, incasarile cu cardul (prin POS) ale Flanco International, Flamingo Computers, incasarile din e-commerce, un teren din satul Nuci (Ilfov), un teren din Sinaia si o cladire din zona libera Giurgiu.

Unicredit Tiriac avea trei linii de credit deschise la 31 decembrie 2008 in favoarea grupului: una de 6.5 milioane euro, una de 1.6 milioane lei si inca una de 2 milioane euro.

Garantiile in favoarea Unicredit includ printre altele: cladirea din Otopeni, sumele de incasat aferente contractelor cu Cetelem, stocul din 12 magazine, incasarile prin POS din Flanco World Bacau, si altele.

Concluzii

Situatia financiara a grupului este trista. Odata ce ING a pornit caruselul sechestrului, ceilalti creditori trebuie sa reactioneze urgent, ca sa nu piarda "trenul".

E un joc clasic de dilema prizonierului, in care bancile nu mai au niciun interes sa coopereze: daca doar o banca executa silit, celelalte pot pierde sume considerabile prin "consumarea" garantiilor.

Iesirea din insolventa a grupului ar fi un miracol; doar o crestere rapida a vanzarilor in perioada urmatoare ar duce la imbunatatiri financiare palpabile.

Ca sa-l citez pe Renderman, nota de plata care vine acum are in spate un lung sir de greseli: Flamingo a crescut din inertie, bazandu-se pe lipsa de concurenta, fara o strategie pe termen lung. Problema a aparut cand cumparatorii au inceput sa aiba de unde alege, iar primele magazine la care au renuntat au fost bineinteles cele in care fusesera umiliti. Falimentul firmelor gen K-Tech, Flamingo este falimentul stilului "romanesc" de a face afaceri, bazat pe castiguri imediate, fara o gandire in perspectiva.

Sursa datelor: raportul CA al Flamingo International la 30 septembrie 2009 si situatiile financiare consolidate la 31 decembrie 2008

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP