Mihai Marcu: Economia cere un guvern de sacrificiu - Bloguri economice

luni, 7 decembrie 2009

Mihai Marcu: Economia cere un guvern de sacrificiu

Indiferent cine va fi primul ministru, daca guvernul sau isi propune sa reziste pana in 2012, atunci esecul sau va fi unul garantat, garnisit cu pomeni pentru populatie.

Economia cere un guvern de sacrificiu. Chiar daca conform lui Cristian Tudor Popescu alegerile au fost castigate de "frica de ziua de maine", niciun guvern nu poate oferi solutii economice populiste pe termen lung.

Noul guvern va trebui sa opreasca hemoragia bugetara fara sa adanceasca (cu mult) recesiunea. Daca se doreste pastrarea status-quo-ului economic este necesara continuarea acordului cu FMI, acord care solicita reducerea deficitului bugetar in 2010. Deficitul bugetar va scadea doar cu convulsii in aparatul public si foarte probabil cu mari costuri sociale.

Actualul (inca) presedinte a calculat politic corect pe termen scurt cand a blocat guvernul Johannis, dar a pierdut electoral pe termen lung prin inducerea unui sentiment de nesiguranta: "nu are solutii".

Deja posibila numire a lui Klaus Johannis, desi doar un aranjament politic local, este vazuta ca o piatra de hotar in ceea ce inseamna politica in zona balcanica, zona unde a fi minoritar este deja un handicap enorm; acest articol din New York Times ilustreaza foarte clar punctul de vedere al unui observator extern, detasat de politica damboviteana. Din pacate este si o palma pentru statul roman, care si-a vandut minoritarii sasi la kilogram, ca niste vite furajate, ca sa descopere acum in 2009 cat de multa nevoie are de ei.

Indiferent de noul presedinte si majoritatea parlamentara care-l va numi, un guvern de sacrificiu ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea intampla economiei. Erodarea sa electorala ar trebui sa fie rapida, deci inlocuirea primului ministru la un moment dat nu ar trebui sa fie o misiune imposibila.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP