Mihai Marcu: Interviul lui Gelin - Bloguri economice

joi, 3 decembrie 2009

Mihai Marcu: Interviul lui Gelin

Odata cu plecarea sa din Romania, Patrick Gelin ofera un interviu excelent Ziarului Financiar. Daca pana acum interventiile bancherului au fost in cel mai bun caz anoste, declaratiile de ieri sunt neasteptat de sincere. Doua idei din acest interviu merita subliniate.

1. Daca recesiunea continua din diferite motive, adevarata criza pentru banci va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente de companii

Multi se intrebau unde sunt falimentele majore. Au existat cateva insolvente importante (gen Cuprom, Mivan Kier, Ozer) dar impactul lor este inca limitat, pe masura ce creditorii incearca sa vada ce se mai poate recupera.

Multe companii locale cat si multinationalele au inca rezerve din anii anteriori, iar restructurarile din sistemul privat au avut in multe cazuri efecte pozitive. Exista un mare DAR - companiile nu pot suporta oricat scaderea cifrei de afaceri; sub un anumit nivel de vanzari, datoriile devin o piatra de mormant. Acesta este punctul de inflexiune sesizat de Patrick Gelin, cand bilanturile firmelor se depreciaza iremediabil, dincolo de orice salvare, cu impactul de rigoare asupra bancilor.

Se impune o nuanta: filialele multinationalelor nu vor da faliment, din motive de imagine ci vor suferi "restructurari" sau relocari.

2. Nu putem subscrie fara limita titluri de stat pentru ca noi ca banca listata trebuie sa dam socoteala si actionarilor si analistilor care ne urmaresc expunerile si avem un plafon maxim chiar si pentru riscul suveran, care este redus.

Acest citat raspunde (indirect) intrebarii mele de aici. Creditul guvernamental a incetinit vizibil incepand din septembrie, si acum stim de ce: bancile mari au inceput sa fie nelinistite asupra nivelului de expunere pe titluri de stat.

BRD se pare ca acorda o oarecare incredere rating-ului "junk" al Romaniei si nu-si permite sa crediteze oricat statul roman, intuind riscul unei spirale vicioase de auto-intretinere a deficitului bugetar din dobanzi. Acelasi rationament este replicabil si la nivelul celorlalte banci majore, de aici o oarecare retinere in a oferi bani la randamentele mici cerute de Ministerul Finantelor.

Declaratia lui Gelin ascunde si o veste buna - exista limite de finantare interna a deficitului bugetar deci si limite impuse Guvernului (de banci, poate si impreuna cu banca centrala) in cresterea excesiva a acestui deficit.

Daca situatia economica de anul viitor se inrautateste, prevad dificultati ale Guvernului de a rostogoli datoria interna in lei la dobanzi mai mici decat ce a obtinut acum.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP