Mihai Marcu: Retrospectiva economică a anului 2009 (I) - Bloguri economice

marți, 1 decembrie 2009

Mihai Marcu: Retrospectiva economică a anului 2009 (I)

Desi nu ma astept sa la mari surprize dupa 6 decembrie 2009, cand poate se vor lua masuri economice nepopulare, merita sa trecem in revista trei evenimente economice care au influentat crucial anul 2009.

Locul III - Acordul cu FMI

Daca deschideam un ziar in toamna anului 2008, ce am fi citit?

Tariceanu: Romania nu va fi afectata de criza financiara internationala

Isarescu: Romania nu este in pericol sa fie afectata de criza financiara internationala

Nistoran: Piata telecom romaneasca nu va fi afectata de criza

Băsescu: România nu va fi afectată de criza financiară din SUA

Am reluat declaratiile de mai sus nu pentru a arata cat ne-am inselat ci pentru a ilustra incredibilul climat de optimism al vremii. In 2008 am avut o crestere economica uriasa, imobiliarele erau la maximul de pret, leul se tinea tare - toate acestea in octombrie 2008.

2 luni mai tarziu, dupa ce ne-am trezit mahmureala alegerilor parlamentare din 2008, politicienii au aflat in final ca situatia economica era dezastruoasa. Ca sa-l citam din nou pe Mugur Isarescu in 2009:

Calculele au aratat ca pentru anul 2009 Romania ar fi putut avea un deficit de finantare estimat intre 7,5 si 16 miliarde de euro, depinzand de sentimentul investitorilor straini si de dorinta lor de a reinnoi liniile de finantare ale bancilor si ale companiilor private

Negocierile cu FMI au inceput din decembrie, cand temerile economice abia razbateau din esalonul 2 (al tehnocratilor) din ministere. Declaratiile publice erau insa sforaitoare:

Isarescu: Nu avem nevoie de credit de la FMI

Situatia externa era insa grava. Dupa falimentul Lehman Brothers, sistemul financiar mondial era pe marginea prapastiei; tot ce insemna creditare externa pentru Romania inghetase iar alte tari din est (Ungaria, Letonia) apelasera deja la FMI pentru salvare.

Economia romaneasca era atunci supraincalzita, crescand peste nivelul de resurse disponibile. Cresterea se baza pe euro ieftini, pe un consum excesiv finantat de euro ieftini si pe excese de cheltuieli publice. Aveam deficite duble - fiscale si de cont curent, deficite care in urma crizei devenisera greu finantabile.

Pe 25 martie s-a semnat acordul, pe indicatori economici fantasmagorici fundamentati pe atragerea fondurilor europene. Din pacate, contribuabilii europeni nu au fost prea dornici sa-si piarda banii in Romania, asa ca deficitul bugetar agreeat cu FMI a crescut considerabil.

Avantajele acordului

- Guvernul roman a primit o injectie de credibilitate, dupa ce in 2008 guvernul anterior facuse dovada de maxima iresponsabilitate fiscala.
- BNR a avut resurse sa pastreze cursul relativ stabil;
- Guvernul a primit bani ieftini atunci cand deficitul bugetar nu a mai putut fi finantat din alte surse.

Putea fi evitat acordul?

Teoretic da. Daca:

- in 2008 nu am fi avut deficit bugetar atat de mare;
- daca in 2008 ar fi crescut taxele si s-ar fi temperat consumul;
- daca am fi atras mai multe fonduri europene;
- daca nu am fi avut un urias deficit de finantare in euro.

Multi de "daca" dar nicio certitudine. Si atunci dar si acum, acordul cu FMI a fost cea mai buna alegere.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP