Mihai Marcu: Stress Test pentru "Prima Casă" - Bloguri economice

vineri, 4 decembrie 2009

Mihai Marcu: Stress Test pentru "Prima Casă"

Programul Prima Casa a decolat si deja un numar important de romani au accesat astfel de credite. Va invit in continuare sa cititi un simulator de rate pe care nu-l veti vedea la nicio banca.

Programul "Prima Casa" este legat de EURIBOR (dobanda influentata in principal de BCE - Banca Centrala Europeana) la care se adauga o marja. Variatia EURIBOR 3M in perioada 2008 - 2009 este urmatoarea:EURIBOR 3M a atins un maxim de 5.393%, in timp ce scaderea din ultima perioada este explicata de recesiunea zonei EURO.

Premisele de calcul

Am luat un credit maxim de 57.000 EUR, cu o durata de rambursare de 30 ani. Conform CONSO.RO DAE pentru astfel de credit variaza intre 4.87% si 6.27%. Bancile care au acordat cele mai multe credite tip "Prima Casa" sunt BCR si BRD, cu un DAE aproximativ identic de 5.3%. EURIBOR 3M este acum la o valoare de 0.7%, deci rezulta o marja efectiva de 4.6%.

Scenarii cu rata dobanzii

Am recalculat rata lunara pentru un credit de 57.000 de EUR, pentru 30 ani, cu o marja de 4.6%, pentru diferite valori ale EURIBOR 3M - de la 0% la 5%. Rezultatul este urmatorul.Scenarii cu cursul de schimb

In conditiile de mai sus, am presupus 3 scenarii: un scenariu optimist in care EURO revine la 3.5 lei, unul cand situatia se pastreaza constanta si un scenariu pesimist cand EURO ajunge 5 lei. Rezultatele sunt urmatoarele:Analiza de mai sus are ca singur scop sa permita o decizie informata, stiind ce se poate intampla cand lucrurile vor merge mai bine sau mai rau.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP