Răzvan Pascu: Oare economia României mai contează? - Bloguri economice

miercuri, 9 decembrie 2009

Răzvan Pascu: Oare economia României mai contează?

In ultimele zile nu vezi altceva pe TV decat politica. Pana acum erau discutii despre moguli, acum sunt discutii despre fraude, alegeri anticipate sau alegeri repetate. Pare ca nimanui nu-i pasa de situatia economica si asa foarte grea in care ne aflam. Si in care ne adancim cu voia noastra, pe zi ce trece.

Luni, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, Bursa a scazut cu peste 4%, iar institutiile financiare cu peste 5%. Marti institutiile financiare listate la Bursa (SIF-urile) au continuat sa scada. Astazi, vom vedea… Cursul euro/leu rezista totusi, probabil multumita lui Mugur Isarescu care isi face in continuare bine treaba. Toata presa straina scrie ca a doua cea mai saraca tara din UE risca sa se scufunde si mai mult in recesiune. Iar analistii ING preconizeaza ca in cazul alegerilor anticipate, cursul euro/leu poate ajunge pana spre 4,6 RON/euro. Asta inseamna rate neplatite, bani mai putini pentru toata lumea, institutii bancare cu bani din ce in ce mai putini, economie cu lipsa de lichiditati, firme fara bani care implicit se transforma in firme fara angajati….si spirala continua.

Sunt convins ca toti cei responsabili stiu asta si sunt convins ca nu le pasa. Nu inteleg de ce oamenii nu au demnitate in Romania, de ce acela care pierde nu stie sa piarda, de ce acela care castiga nu reuseste sa fie un lider adevarat, de ce unii cred ca alegerile se castiga prin minciuni si denigrari, de ce alegatorii “pun botul” la un pachet de faina si altul de malai, de ce mereu suntem in situatia de a alege raul cel mai mic, de ce toata lumea se preocupa de politica, de ce televiziunile si emisiunile care denigreaza au cel mai mare rating, de ce oamenii politici urasc cu atata patima…. Iar ceea ce chiar nu pot intelege este cum poti sa te numesti barbat adevarat si om de stat, sa promiti ceva si sa nu te tii de cuvant.

Ni s-a promis mentinerea cotei unice si eliminarea impozitului forfetar incepand din 2010, iar din 2011 scaderea cotei unice la 14%. Asta a promis castigatorul acestor ultime alegeri.

Credeti ca se va tine de cuvant sau vom auzi ca “economia nu ne permite” ? Credeti ca vom avea Guvern (nu mai zic de buget) inainte de sfarsitul anului? Eu chiar nu stiu ce sa mai cred si sincer, prefer sa urmaresc National Geographic…care nu ma scarbeste…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP