Răzvan Pascu: Preţul aurului la maximul istoric - Bloguri economice

miercuri, 2 decembrie 2009

Răzvan Pascu: Preţul aurului la maximul istoric

Pentru prima data in istorie, pretul aurului a depasit 1200 de dolari/uncie. Pentru a face un calcul simplu trebuie sa va precizez ca o uncie inseamna 28,3495231 grame, ceea ce presupune ca pretul unui gram de aur a atins recordul de 42,3 dolari/gram. La BNR, un gram de aur era cotat in 30 noiembrie la 106,9960 RON.

Cresterea pretului la acest nivel vine dupa ce timp de luni de zile investitorii si-au gasit refugiul in metalul pretios, nestiind in ce altceva sa investeasca in siguranta. Si tinand cont ca orice altceva presupune doar hartie (dolari, euro, etc.), investitorii s-au orientat catre un produs palpabil, care de-a lungul timpului isi pastreaza (sau creste) valoarea. Cresterea din ultimele zile vine insa ca urmare a deciziei Bancii Centrale din Sri Lanka de a achizitiona 10 tone de aur pentru rezerva nationala, dupa ce si alte tari precum India, Rusia sau Mauritius au procedat asemanator.

Cel mai mare cumparator de aur al lumii este India, iar acest lucru se datoreaza in special populatiei Indiei (circa 1 miliard de oameni) si traditiilor acestei tari. In India, oamenii sunt atat de legati de metalul pretios incat fiecarui moment important din viata unui om, indienii ii asociaza un obicei legat de aur: de la botez, la mersul pe propriile picioare, copilul primeste in dar bijuterii si podoabe de aur, pentru ca pentru indieni aurul inseamna noroc. In India, cei mai mari comercianti de aur provin din statul Kerala, acesta fiind si statul (in sudul Indiei) cu cel mai mare consum de aur pe cap de locuitor (aproximativ 3% din populatia Indiei si 8% din consumul national). Ce este interesant este ca cetatenii Indiei au strans oficial pana acum de peste 40 de ori mai mult aur decat Banca Nationala a Indiei, iar piata aurului in India reprezinta peste 20% din piata mondiala, fiind urmata (la jumatate) de China si apoi de Statele Unite.


Mai sus aveti un grafic care reprezinta evolutia pretului aurului in ultimii 10 ani. Se poate observa foarte simplu ca pretul acestui metal a crescut an de an, foarte interesanta fiind insa evolutia de anul trecut cand preturile tuturor valorilor si marfurilor scadeau, inclusiv aurul. Anul acesta insa, a recuperat. De obicei, atunci cand pretul dolarului scade, aurul creste, relatia fiind invers proportionala, insa imi amintesc cum anul trecut petrolul, dolarul, euro, leul si aurul scadeau in linie, derutand investitorii si inclusiv pe mine. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP