joi, 2 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Mugur Isărescu despre dobânzile practicate de băncile comerciale

În cadrul cafenelei de afaceri Mugur Isărescu şi invitaţii săi, desfăşurată ieri la sediul BNR, guvernatorul a spus: "Dobânzile la pasive ar trebui să fie sub dobânda noastră, sub 9% pe an, pentru că piaţa şi-a revenit, iar băncile îşi vor găsi necesarul de lichiditate pe termen scurt, venind la BNR", comentând afirmaţiile din comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR privind distorsiunile dobânzilor din piaţă.

Isărescu crede că dobânzile vor scădea în perioada imediat următoare şi respinge analizele apărute în mass-media că o intrare în normalitate ar fi posibilă în 6-12 luni.

"Se dau în continuare dobânzi, chiar la depozite noi, cu 12-13%. Probabil că ceva în bucătăria internă a băncilor nu funcţionează. (...) Distorsiunea este şi faţă de rata inflaţiei . La 6% inflaţie, băncile dau 6% rată reală. E un lux, ca să fiu delicat", a spus guvernatorul BNR. El a menţionat că dobânda bonificată de bănci la depozite ar trebui să depăşească rata anualizată a inflaţiei cu 1 punct procentual în cazul existenţei lichidităţii abundente pe piaţă şi cu maxim 3 puncte procentuale în cazul unei lichidităţi scăzute pe piaţă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Mugur Isărescu despre comportamentul băncilor

În cadrul cafenelei de afaceri Mugur Isărescu şi invitaţii săi, desfăşurată ieri la sediul BNR, guvernatorul băncii centrale a vorbit despre comportamentul băncilor comerciale în perioada de criză, care a constat în frânarea puternică pe partea de creditare, fără a mai susţine astfel economia, care se comprimă, considerat de Isărescu "mult mai normal" decât un comportament prociclic al politicii fiscale, referindu-se la restrângerea cheltuielilor pe timp de criză.

"Comportamentul prociclic al sistemului bancar este mult mai normal decât cel al politicii fiscale, pentru că băncile funcţionează pe baza intuiţiei pieţelor, a sentimentului", a spus Isărescu. El a precizat că băncile, în prezent, restructurează creditele sau renunţă la unele produse "eşuate" şi consideră că scăderea apetitului de creditare al clienţilor noi este şi un efect al estimărilor pesimiste privind evoluţia economiei.

"Bancherii au reţineri în legătură cu noii clienţi dacă toată lumea vorbeşte de recesiune şi, fără să le iau apărarea, cui sa dea credite?", s-a întrebat guvernatorul BNR. El a menţionat că nu vor fi "mari inovaţii" în modul de funcţionare a pieţelor, nici ulterior crizei financiare internaţionale, însă "se pune întrebarea cât de mult pot interveni autorităţile cu politici anticlice ca să facă criza mai digerabilă".

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP