vineri, 3 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco va fi semnat pe 13 iulie 2009

"Un acord interguvernamental asupra proiectului Nabucco va fi semnat la 13 iulie 2009 la Ankara", a declarat pentru Reuters ministrul economiei, Adriean Videanu, aflat într-o vizită de 2 zile în Azerbaidjan.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct menit să diminueze dependenţa Uniunii Europene faţă de gazele naturale provenind din Rusia, permiţând aducerea gazului din zona Mării Caspice şi a Orientului Mijlociu în Europa cel mai devreme în anul 2014. Proiectul a fost întârziat de lipsa resurselor şi de disputele între participanţii la proiect.

Uniunea Europeană a confirmat că a primit invitaţia de a participa la ceremonia de semnare. Un purtător de cuvânt al UE a declarat: "Pot să confirm că Comisia a primit o invitaţie de la Ceremonia de semnare a acordului interguvernamental privind gazoductului Nabucco pe 13 iulie de la Ankara." Pe de altă parte, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că proiectul Nabucco este de o importanţă crucială pentru securitatea energetică a Europei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Mihai Marcu: România e debusolată?

Domnul Guvernator mentioneaza corect ca "[...]ca lumea de afaceri si Romania este debusolata in acest moment". (Sursa: ZF).

Suntem undeva spre "bottom", acolo unde nu mai e loc de optimism, cel putin in anumite sectoare ale economiei, iar exercitiile de optimism si cosmetizare practicate de oficiali incep sa nu mai tina loc de masuri concrete.

Scaderea consumului privat a lovit brutal o economie privata inca fara mare adancime, care a beneficiat de 10 ani neintrerupti de crestere, fara mari dificultati de supravietuire. Mediul de afaceri nu-si va reveni daca erorile masive de politica economica de pana acum, legislatia rudimentara si prost aplicata nu vor fi corectate. Citim in manual ca pe timp de criza, cheltuielile publice pot ameliora situatia economica - nu si in Romania, unde se incearca reducerea deficitului bugetar pe timp de criza, dupa ce a crescut in ani cu o crestere economica incredibila.

Da, Guvernatorul are dreptate: Romania este debusolata si stim cui sa multumim pentru asta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Ion Radu Zilişteanu: Cum poate un broker inconştient să crească preţul petrolului cu 2 $/baril pe plan mondial

Un broker al PVM Future, o companie britanică de brokeraj în domeniul petrolului, una dintre cele mai mari din lume, a determinat, prin tranzacţii neautorizate, creşterea preţului petrolului cu 2 $/baril în această săptămână. PVM a declarat ieri că investighează creşterea bruscă a preţului petrolului şi volumul neobişnuit de tranzacţionare din această săptămână. Compania a declarat că a anunţat autorităţile de reglementare, Financial Services Authority din Marea Britanie and the ICE Futures Europe, în legătură cu acest incident.

Robin Bieber, director al PVM Oil Futures, citat de Wall Street Journal, a declarat: "Ca urmare a unui şir de tranzacţii neautorizate, PVM a devinit titulară a unui volum substanţial de contracte futures. Când a fost descoperit acest lucru, poziţiile au fost închise forţat, cauzând PVM pierderi de aproape 10 mil.$."

PVM încasează comisioane de la clienţi pentru executarea ordinelor acestora, care sunt bănci şi alţi clienţi instituţionali, şi nu tranzacţionează în nume propriu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Tichetele de sănătate - plătim mult pentru servicii proaste

Din toamna, in Romania serviciile medicale vor fi platite prin intermediul unor tichete de sanatate, mai multe detalii aici.

Contributia anuala individuala va fi de maxim 600 ron, totalul sumei suplimentare care va ajunge astfel in sistem fiind de 160 milioane de euro pe an. Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, aceste tichete ar trebui sa contribuie la eliminarea spagilor de care in prezent sunt conditionate unele acte medicale.

In principiu, ideea este buna insa in Romania ideile bune costa scump, mult mai scump decat in alte tari:

In cazul unor servicii standard, tarifele propuse de catre Ministerul Sanatatii pentru contribuabilii romani sunt mai mari sau mult mai mari, in unele cazuri, decat în tarile din vecinatate…

Astfel, daca în Romania consultatia în ambulatoriu va costa 10 lei, adica aproape 2,5 euro, în Ungaria acelasi serviciu costa 1,2 euro. Si în Cehia tariful este mai mic, respectiv 2 euro, iar în Croatia acesta este de 1,5 euro. De asemenea, diferente exista si în ceea ce priveste ziua de spitalizare, care în Romania este de 2,5 euro, în Cehia de 2 euro, în Ungaria de 1,2 Euro, în Estonia de 1,5 euro. sursa: capital.ro


Cu alte cuvinte, platim mai mult decat ungurii sau cehii, desi acestia castiga mai mult si mai ales, sistemul lor medical ofera servicii net superioare. In Timisoara spre exemplu, a devenit o moda sa mergi sa te tratezi la Szeged daca ai o problema de sanatate, ignorand cu desavarsire spitalele din oras.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP