luni, 6 iulie 2009

Mihai Marcu: Ce lipseşte imobiliarului românesc de retail

Imobiliarul romanesc de retail este inca intr-o faza incipienta; in "vitrina" dezvoltatorul pune un imobil, in timp ce clientul plateste o taxa intre 0 si 3% pentru vizionare. Alte servicii pentru client nu exista. In cazul chiriilor, situatia este si mai precara, un contract fiind o pasare rara.

Atata vreme cat piata a crescut, intermediarii au prosperat pur parazitic, fara a aduce valoare adaugata decat in cazuri izolate. In Romania dar si in alte parti, pe timp de crestere economica, agentiile imobiliare s-au limitat doar la aduna oferte - era comportamentul normal atunci dar sinucigas acum, pe timp de criza.

Piata romaneasca de real-estate nu are intermediari care sa o fluidizeze.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Mihai Marcu: Despre taxele locale pe clădiri

Trebuie mentionat ca unii beneficiari directi ai umflarii bulei imobiliare sunt bugetele locale.

Taxele pe cladiri pentru persoanele fizice sunt nesemnificative inca asa ca nu le iau in calcul.

Taxele pe cladiri pentru persoanele juridice sunt insa semnificative, de pana 1.5% pe an din valoarea cladirii. Odata ce persoanele juridice isi vor reevalua cladirile si vor recunoaste pierderile de valoare, valoarea taxelor colectate va scadea semnificativ. In vreme de criza, orice leu conteaza.

O solutie pentru bugetele locale ar fi reechilibrarea taxelor pe cladiri pentru persoanele fizice, care acum sunt la nivele ridicole.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Ion Radu Zilişteanu: FMI ar putea revizui contracţia economică a României la 7-8%

"În prezent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează la noul cadru macroeconomic al României, în contextul primei evaluări asupra acordului stand-by, de la începutul lunii august. Noua prognoză de scădere economică luată în calcul în noul cadru se situează între 7% şi 8%", au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"Cei de la FMI încă nu au stabilit încă o cifră exactă deoarece aşteaptă anumite date despre evoluţia economiei în trimestrul doi, însă, din informaţiile culese până acum, noua estimare a PIB va fi situată în acest interval. Cel mai probabil şi ceilalţi indicatori macroeconomici vor fi modificaţi, însă, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent şi inflaţia, ajustarea se va face in jos", au completat acestea.

Prognoza actuală prevede o contracţie a PIB cu 4,1% în 2009. În T1 2009, contracţia PIB a fost de 6,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi este larg răspândită printre economişti părerea că am putea asista la o contracţie mai mare. Schimbarea prognozei FMI confirmă această temere.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: ING: “Leul s-ar putea deprecia uşor azi”

“Bursele asiatice au scazut din nou si exista o usoara presiune in sensul deprecierii monedei locale. Cel mai probabil pietele se pregatesc pentru sezonul raportarilor privind rezultatele din T2 care va incepe saptamana asta si, prin urmare, nu ar trebui sa observam miscari ample pana atunci”, se arata in Raportu de azi al ING Bank. “In momentul scrierii raportului EUR/RON era la 4,2110. Credem ca e posibil sa creasca usor pe parcursul zilei, insa nu ne asteptam la variatii mari”, se mai spune in raport.

MFP organizeaza o licitatie pentru titluri la 6 luni cu un volum anuntat de 2 miliarde RON. “Ne asteptam sa fie platit un randament maxim de 10.75%, fata de 11.24% platit la ultima licitatie.Un maxim de 11% este de asemenea posibil tinand cont de nevoile ridicate de lichiditate ale MFP”, mai spun autorii Raportului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cumpărăm o locuinţă sau stăm în chirie?

200539648-001In urma cu cateva saptamani, o cunostinta s-a mutat in chirie si am fost cu el sa semneze actele cu un furnizor de servicii prin cablu. Era destul de multa lume la rand, iar cand am ajuns in fata ghiseului si am spus ce vrem, reprezentanta firmei l-a intrebat daca este proprietar sau chirias.

Cand omul a spus ca este chirias, toti cei din incaperea respectiva - oameni trecuti de prima tinerete - s-au uitat la noi asa cum te uiti la o girafa la gradina zoologica.

Desi in ultimii ani lucrurile s-au mai schimbat, intr-o tara in care 96% dintre locuitori sunt proprietari, chiriasii nu reprezinta altceva decat acei oameni demni de dispret care nu au fost in stare sa isi cumpere o locuinta. Cu cat chiriasul este mai in varsta, cu atat dispretul cu care este tratat de catre cei care “si-au facut un rost in viata” este mai mare. In plus, daca esti tanar si nu ai locuinta, inseamna ca parintii tai nu au fost in stare sa aiba grija de tine si sa iti asigure un viitor.

Achizitia unei locuinte reprezinta atat o decizie financiara, cat si una emotionala. Daca din punct de vedere financiar putem face calcule prin care sa ajungem la o concluzie rationala, decizia bazata pe emotii nu poate fi cuantificata si tocmai din acest motiv, nu o voi lua in considerare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP