marți, 7 iulie 2009

Dan Popa: Paradoxurile întâlnirii G8

Se stie ca timp de doua zile, la Aqvila, in Italia, reprezentantii celor mai mari 8 state se reunesc pentru a discuta despre criza si alte subiecte fierbinti. Ceea ce mi se pare oarecum paradoxal este sa discuti de pilda despre incalzirea globala fara sa chemi China la masa sau sa faci mega conferinta despre pretul petrolului fara sa discuti cu Arabia Saudita. Asta ca sa dau doar doua exemple. Sa fie atat de puternici sunt membrii G8, incat sa rezolve aceste probleme singuri?

Joi si vineri reuniunea va continua in format G13 (G8 plus China, India, Mexic, Brazilia, si Africa de Sud), dupa care o alta in format G20.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Emil Boc vrea să ceară CE şi FMI rescrierea regulilor jocului după dorinţa lui

Premierul Emil Boc s-a gândit să ceară CE şi FMI alocarea unor sume mai mari pentru infrastructură, care să nu fie luate în calcul la stabilirea deficitului, pentru că România riscă să respecte indicatorii stabiliţi cu cele două instituţii, dar să nu realizeze investiţiile propuse. Cu alte cuvinte, România a semnat un contract de împrumut cu instituţiile internaţionale şi vrea să modifice clauzele în timpul derulării contractului. În general, aceste instituţii sunt dispuse să modifice ţintele indicatorilor macroeconomici, cum ar fi contracţia economică sau deficitul bugetar, dar nu şi metodologia de calcul a acestora.

"Dacă doreşti să ai speranţa unei opriri a căderii economice, să pui premisele unei creşteri economice, acest lucru nu poate fi făcut decât dacă în infrastructură, aloci sume suplimentare. Pentru că altfel riscăm să arătăm foarte bine cu nişte calcule pe hârtie, dar ne vom uita afară şi vom observa că nici autostrăzile nu se termină, nici centurile ocolitoare nu se fac, nici şcolile nu se modernizează şi nici încasările la buget nu vor fi aferente şi vom fi în situaţia în care, într-adevăr, am respectat nişte indicatori, dar fără să avem rezultatele pe care le aşteptăm în economie", a declarat Emil Boc pentru NewsIn.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: E logic?

Premierul Emil Boc a refuzat azi să spună vreun cuvant despre “eficienţa” impozitului forfetar, spunând că aşteaptă, mai întâi, evaluarea “oficială”.

Asta e ca si cum eu i`as spune (cu tot respectul pentru functia pe care o ocupa temporar) ca e prost, dupa care as astepta cateva luni sa vad daca`mi confirma sau nu ipoteza.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Videanu admite că impozitul minim a fost o eroare a guvernului

Aflat la Forumul economic Italia-România, ministrul economiei, Adriean Videanu, a recunoscut: "Şi guvernul face erori. O eroare a fost impozitul forfetar. Eu sunt adeptul unei politici fiscale care să nu aibă doar rol de colectare, ci şi unul de stimulare a economiei." El a adăugat că este inutil ca România să aibă un sistem fiscal cu peste 500 de taxe, având în vedere că 9 taxe contribuie cu 92% la bugetul de stat. "De ce să menţinem un sistem fiscal care e incorect şi nedrept uneori? Spre exemplu, în ceea ce priveşte cota unică, în 2007 ce s-a colectat pe impozitul pe venit a fost de 107%, adică peste ce s-a planificat”, a mai spus Videanu.

Întrebarea care se pune este dacă le-a venit mintea la cap guvernanţilor şi încearcă să ne pregătească pentru abrogarea impozitului minim sau forfetar, cum mai este cunoscut.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Primul contract din programul "Prima casă" se va semna mâine, 8 iulie 2009

Documentele pentru prima locuinţă din programul guvernamental "Prima casă" vor fi semnate miercuri, 8 iulie 2009, primii beneficiari ai programului fiind membrii unei familii de tineri din Bucureşti, a anunţat, azi, firma Premier, care intermediază tranzacţia. "Este vorba despre un apartament în Colentina, de 2 camere, într-un bloc vechi, dinainte de Revoluţie, beneficiarii fiind o familie de tineri căsătoriţi. Apartamentul costă 54.000 €", a declarat preşedintele firmei Premier, Giulio Angheloiu, pentru Imopedia.ro. Tot el a declarat că beneficiarii creditului şi reprezentanţii firmei vor fi primiţi mâine de premierul Emil Boc. Vezi interviul video aici.

Întrebat de presă dacă se va întâlni, miercuri, cu primii cumpărători ai unei locuinţe achiziţionate cu garanţia statului, premierul a răspuns însă negativ: "Nu am la Palatul Victoria programată nicio astfel de întâlnire, pentru că ei în primul trebuie să meargă să semneze contractul şi după aceea să achiziţioneze casa. Am spus că, în prima decadă a lui iulie, Programul «Prima casă» va fi operaţional. Este posibil chiar de mâine", a afirmat Boc pentru Mediafax.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Avans semnificativ al plăţilor online cu carduri bancare

În ciuda sau poate datorită crizei economice, valoarea plăţilor online prin carduri bancare a crescut în S1 2009 cu 68% faţă de S1 2008, la 43,5 mil.€, iar numărul tranzacţiilor a fost de 570.000, potrivit datelor RomCard, citate de compania Gecad ePayment. Dintre acestea, în prima jumătatea a anului, 500.000 de operaţiuni, în valoare de 40,5 mil.€, au fost procesate de către Gecad ePayment.

"Evoluţia pieţei este una firească, mai ales în contextul economic actual. Comercianţii sunt nevoiţi să scadă costurile, iar una dintre metodele cele mai eficiente este abordarea internetului ca şi piaţă de desfacere cu cheltuieli mult mai mici de personal, întreţinere, logistică, etc. De asemenea, s-au înmulţit ofertele în toate magazinele, indiferent de domeniu, acesta fiind un alt motiv pentru evoluţia atât de bună înregistrată în această primă jumătate de an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008", a declarat, într-un comunicat citat de Mediafax, directorul general al RomCard, Marin Mitroi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Numărul elveţienilor care s-au adresat Ombudsmanului s-a triplat

Mediatorul bancar elvetian, Hanspeter Häni, e de parere ca institutiile financiare din Tara Cantoanelor au tradat increderea clientilor lor in multe situatii prilejuite de criza financiara actuala. Instanta de mediere a fost asaltata anul trecut de circa 4150 de reclamanti, fata de numai 1600 de elvetieni revoltati pe banci in urma cu un an. Mai mult de jumatate dintre reclamatii erau legate de falimentele Lehman Brothers, al bancii islandeze Kaupthing si cele legate de produsele structurate «Absolute Return». Majoritatea cererilor au fost satisfacute in folosul clientilor, iar cei care au investit in necunostinta de cauza (“cei care au urmarit strict economisirea”, conform lui Häni ) in produsele toxice ca de pilda cele ale lui Madoff, vor fi despagubiti, a subliniat Ombudsmanul elvetian. O alta concluzie a mediatorului a fost aceea ca gesturile unui numar mic de bancheri se vor rasfrange asupra imaginii tuturor membrilor breslei, ombudsmanul recomanand clientilor bancilor sa nu investeasca decat in produse pe care le inteleg cu adevarat.

Despre Ombudsmanul nostru, nu are rost sa povestim, intrucat desi ni s`a promis inca de prin 2007, iata ca ne va prinde 2010 fara el. Pana atunci, romanilor le raman drumurile pe la Autoritatea Nationala pentru protectia Consumatorului sau Justitie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Bloguri economice, o iniţiativă menită să încurajeze analizele economice pe Internet

În urmă cu câteva zile, am avut iniţiativa să creez un blog al blogurilor economice din România. I-am contactat pe bloggerii economici pe care îi citesc regulat şi, cu excepţia unuia, toţi mi-au răspuns şi au acceptat ideea. Aşa s-a creat Bloguri economice, în care sunt citate articolele bloggerilor:

 • Daniel Cazangiu - Scenarii economice
 • Bogdan Glăvan - Logica economică
 • Mihai Marcu - Economia pe înţelesul tuturor
 • Cristian Orgonaş - khris.ro
 • Răzvan Pascu - Blog de business şi travel
 • Dan Popa's Weblog
 • Ion Radu Zilişteanu - Reflecţii economice

 • Iniţiativa are drept scop popularizarea blogurilor economice din România. Dintr-un articol este citată o parte, pentru a-l citi integral fiind necesar a apăsa pe link-ul de sub fiecare articol, ceea ce conduce deschiderea paginii bloggerului respectiv.

  A scris despre această iniţiativă Bogdan Glăvan.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  Dan Popa: ING: ”Prima de risc cerută de bănci Finanţelor este ridicată”

  “Tinand cont de scaderea consistenta a ratelor de dobanda pe piata monetara fara scaderea corespunzatoare in cazul randamentelor titlurilor de stat, concluzionam ca, in afara de nevoile mari de lichiditate ale MFP, prima de risc ceruta de banci este ridicata. In consecinta, randamentele nu scad la fel de repede ca ratele de dobanda de pe piata monetara. Fiindca nevoile de finantare ale MFP ar putea creste in perioada urmatoare, efectul de evictiune fiscala se va accentua cel mai probabil”, se arata in Raportul ING de astazi.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  Dan Popa: Capitalizarea CEC: o poveste mai degrabă de orgolii. Upgrade.

  Batalia pentru capitalizarea CEC este de fapt batalia pentru finantarea economiei prin intermediul sistemului bancar, in conditiile in care creditarea marilor jucatori intarzie sa apara. E mai degraba o lupta de principii decat o batalie economica. Statul vrea sa crediteze economia si prin intetrmediul marilor jucatori s`a convins ca nu are cum s`o faca. Drept pentru care apeleaza la CEC, care e banca de stat.

  Pentru ca CEC sa poata da credite mai multe si mai mari, e nevoie de mai mult capital (pentru a respecta raportul de 1/12 intre capital/credit). Ca sa dai bani unei companii, UE impune sa ai avizul Comisiei Europene. Asta pentru a preintampina o situatie ipotetica in care Statul avantazeaza unul din jucatorii din piata, distorsionand astfel concurenta. Tratatul de la Maastricht interzice, în principiu, orice formã de ajutor de stat care are potenţialul de a distorsiona concurenţa. Totuşi, o interzicere totala a ajutorului de stat nu poate avea loc, drept pentru care exista tipuri de exceptii, mai putin relevante aici.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  Bogdan Glăvan: Revista blogurilor economice

  La iniţiativa lui Ion Radu Zilişteanu a început să funcţioneze Bloguri economice, site care reuneşte articolele postate de cei mai importanţi bloggeri în acest domeniu.

  Să încercă să-l dezvoltăm, pentru că împreună ne putem face vocea auzită mai uşor.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  Cristian Orgonaş: Un român economiseşte în medie 22 de euro pe lună

  Una dintre partile bune ale crizei este aceea ca ne forteaza sa fim mai responsabili. Confruntati cu o scadere economica record, cu un somaj in crestere si cu perspective nu tocmai roz, se pare ca romanii au inceput sa realizeze importanta existentei unor economii personale la care sa apeleze in vremuri dificile.

  Conform Institutului National de Statistica, in primul trimestru al acestui an, la un venit mediu lunar pe persoana de 780 de lei, fiecare roman a pus deoparte 11.9% sau 93 de lei. Anul trecut, suma era de doar 66 de lei sau 9.6% din venit.

  Desi diferenta nu pare mare, trebuie sa intelegem pe de o parte, ca rata economisirii nu poate creste spectaculos intr-un timp atat de scurt, iar pe de alta parte, este de apreciat faptul ca romanii au pus mai multi bani deoparte fata de anul trecut desi intre timp leul s-a devalorizat, dobanzile la credite au crescut, somajul a crescut si el iar situatia economica generala s-a inrautati semnificativ. Click pe graficul de mai jos pentru a vedea cum au evoluat veniturile si cheltuielile pe cap de locuitor in ultimele 5 trimestre.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  Cristian Orgonaş: Şomajul - criza economică afectează în primul rând bărbaţii

  Conform INS, in iunie, numarul somerilor a crescut cu aproximativ 22.000 de persoane, in timp ce rata somajului a ajuns la 6%, procent destul de redus daca il comparam cu ce se intampla in alte tari.

  Tinand cont de situatia in care se afla acum economia romaneasca, se pare ca aceasta rata scazuta a somajului ne costa extrem de mult: la CFR nu mai sunt bani de salarii, pensiile si mai ales salariile celor 1.4 milioane de bugetari sunt platite cu eforturi uriase si cu imprumuturi costisitoare, iar costul mentinerii unui aparat administrativ supradimensionat este mult mai mare decat ne-ar costa 1-200.000 de someri in plus.

  Dincolo de aceste calcule insa, mi s-a parut interesant faptul ca din cele 196.000 de persoane intrate in somaj de la 1 octombrie, aproape doua treimi au fost barbati, si doar o treime femei. Click pe graficul de mai jos pentru detalii.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  Dan Popa: Bancă de top: ”ar trebui să aplicam un comision pentru expunerea negarantată. Adăugaţi la lista industriilor restricţionate, următoarele…”

  Una din bancile de top din Romania pregateste un nou comision, aplicat pentru “expunerea negarantata” a clientilor din portofoliu. Astfel, potrivit unui mail intern, politica de creditare pentru acest an va suferi modificari substantiale, fiind astfel greu de crezut ca apelul la repornirea creditarii lansat de oficialitati, va fi respectat.

  Citez din mailul la care faceam referire mai sus.
  "Ca rezultat al perspectivei negative in ceea ce priveste dezvoltarea mediului macroeconomic pentru perioada urmatoare, se vor aplica urmatoarele criterii de eligibilitate (imbunatatind si/sau suplimentand prevederile existente in politica de creditare).
  Urmatoarele industrii vor fi adaugate la lista de industrii restrictionate:
  Turism, Industria miniera si extractiva, Industria de masini grele si ehipamente, Constructii, Productia de mobile, Vanzarea, intretinerea si repararea autovehiculelor motorizate si a motocicletelor, Vanzarea en-gros si en-detail a materialelor de constructii, Productia materialelor de constructii, Real estate, Transport si depozitare, Comert cu ridicata al deseurilor si resturilor."

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  Răzvan Pascu: Ne place sau ne enervează marketingul direct?

  Sunt convins ca toti cei care cititi acest articol v-ati intalnit cu marketingul direct. Acesta ne invadeaza viata, pur si simplu. Poate ca unii dintre voi nu cunosc termenul, dar mai mult ca sigur ati primit vreodata fie un pliant pe strada gratuit, un e-mail publicitar in casuta electronica, un catalog de la hypermarket in cutia postala, o mostra gratuita dintr-un nou sortiment de iaurt la metrou, un cupon de reduceri la mall, un sms promotional pe telefon, un telefon promotional de la compania de telefonie mobila, etc.

  Citeam acum ceva timp niste studii facute in State si aflam ca un american de rand este supus in fiecare zi la cateva mii de reclame, constient sau inconstient, pe care le ignora sau le retine. Tot conform acelui studiu, un american primea in medie, zilnic, aproape 100 de flyere, fluturasi, pliante si tot ce tine de marketingul direct.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

    © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

  Back to TOP