miercuri, 8 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Orientarea şefilor BNR: înainte de criză, au vândut case şi acţiuni şi au trecut pe numerar, bijuterii şi obiecte de artă


O interesantă analiză face Lucian Chiru în Ziarul financiar asupra evoluţiei averilor celor patru membri executivi din Consiliul de Administraţie al BNR: guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorii Cristian Popa şi Eugen Dijmărescu.

În condiţiile în care se vorbea despre lipsa crizei până în decembrie 2008, iată că executivii BNR au fost orientaţi şi au purces la vinderea unor active care urmau să se deprecieze, respectiv imobile şi acţiuni, preferând să investească în active mai stabile: bijuterii şi lucrări de artă. Pe de altă parte, au trecut pe cash, cum se spune în jargon bursier.

Pentru ţară, nu avea să urmeze criza, după spusele unora dintre ei, dar pentru ei înşişi au ştiut foarte bine ce să facă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Programul "Prima casă": Emil Boc triumfalist, ca de obiceiÎn spiritul cu care ne-a obişnuit până acum, Emil Boc, sigur pe sine forţat şi triumfalist, ca şi cum economia ar zbârnâi, a fost prezent la semnarea primului contract din programul "Prima casă". Desigur, după ce dezminţise că i-ar primi pe semnatari la Palatul Victoria, probalil la sugestia consilierilor de imagine, cum scriam ieri. Probabil la sugestia aceloraşi consilieri de imagine, Emil Boc a participat la semnare la sediul BRD, însoţit fiind de Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor publice, Aurel Şaramet, preşedintele FNCGIMM, şi Patrick Gelin, preşedintele BRD-GSG.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Se va deprecia azi leul?

“Credem ca leul s-ar putea deprecia fata de EUR astazi si am putea vedea perechea inchizand peste 4,22 (deja s-a tranzactionat peste acest nivel). Ne asteptam astazi la o sesiune cu volatilitate mai ridicata in conditiile in care EUR/RON este la 4,2140 acum”, se arata in Raportul zilnic al ING Bank. Continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Portret cu soare, fluturi, cântecele

“Supraincalzirea economiei din anii trecuti, combinata cu o politica fiscala mai putin inspirata si cu efectele crizei financiare fac ca reluarea creditarii in Romania sa se constituie intr`un proces extrem de lent. Ne asteptam la cresterea in continuare a somajului, la scaderea consumului privat si a restantelor bancare. Nu ne asteptam la o recuperare puternica in activitatea economica, estimarile noastre fiind de crestere negativa ( – 0.4 %) si in 2010”, se arata intr-un Raport ING de azi.

Toate aceste lucruri le datoram stilului debil de guvernare pe partea de politici fiscale, ca si heirupismului optimist pe partea de politici monetare. Nu mai revin asupra declaratiilor optimiste ale BNR, absolut gratuite, care acum vin si lovesc ca un bumerang taios, obligand institutiile fundamentale ale pietei financiare sa ia masuri abrupte si infinit mai dificile decat in situatia in care ar fi tratat criza cu realism.
De la negarea crezie si aruncarea anatemei asupra celor care incercau sa le deschida ochii, oficialii romani au trecut la o stare de cvasi-panica. Nu mai stiu de unde sa scoata bani pentru salarii si datorii curente, darmite sa gandeasca strategii si proiecte salvatoare.
In tot acest marasm, nimeni nu`si asuma nimic (vezi si Ziarul Financiar de azi). Raman vesnici pe posturile lor, continuand sa joace fotbal la nivel de liga a III`a, pe salarii din Champions League. In fond, nu risca nimic. Ei arbitreaza, ei joaca.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Trei veşti proaste din economie

Din punctul de vedere al raportarilor economice, ziua de ieri nu a fost una foarte buna. Conform comunicatelor venite de la INS, cifra de afaceri si comenzile noi din industrie par a se stabiliza in jurul unei scaderi de -20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce sectorul constructiilor, singurul care in primul trimestru a avut un aport pozitiv la formarea PIB, scade intr-un ritm de-a dreptul spectaculos.

Click pe graficul de mai jos pentru a vedea evolutia acestor indicatori fata de aceeasi perioada a anului trecut.Cine citeste acest blog, stie ca in principiu nu dau vesti proaste sau incerc sa arat ca situatia este ceva mai buna decat pare la prima vedere, insa de data aceasta, lucrurile sunt mai complicate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Daniel Cazangiu: False explicaţii ale crizei

Incepand din epoca medievala, oamenii au cautat mereu un ţap ispasitor al evenimentelor negative care le afectau viata si nivelul de trai. O personificare a acestui rau a fost si este o nevoie stringenta a maselor in a acoperi frica de posibilele schimbari negative care ar putea aparea in viitorul apropiat.

Daca in spiritualitate raul este intruchipat de diverse personaje cu care trebuie luptat pentru a trece bariera spre libertate, in viata de zi cu zi apar diverse “fantome” pentru a oferi o explicatie facila, usor de asimilat de orice om, indiferent de gradul de educatie. Acest tip de pansament psihologic are un rol benefic in calmarea maselor.

O prima falsa explicatie a crizei este cea oferita de asa-zisa teorie a conspiratiei. In acest caz, avem in fata un adversar care este denumit doar in termeni generici, ne-personali, adversar care doreste raul comunitatii. Structura logica a acestei teorii este foarte simpla, ceea ce ii confera un grad de acceptabilitate destul de ridicat. Practic, poate fi intalnita in mai toate basmele populare, fara sa mai vorbesc de exemplul din “Miorita”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Răzvan Pascu: Uimitor: Reclamă KFC la ceremonia lui M. Jackson

Prima data am crezut ca am luat-o razna. :) Sincer. Eram convins ca sunt dus pe aratura rau de tot si ca in mintea mea nu exista altceva decat afaceri, reclame, bani, etc. Dar dupa o ora am dat un search pe Google. Uimitor: chiar am avut dreptate. :)

Sa o luam cu inceputul: aseara faceam parte din cei 1 miliard de telespectatori despre care se spune ca au urmarit "spectacolul" organizat in cinstea lui Michael Jackson. A fost ceva grandios, asa cum era obisnuit Michael, dar care, in opinia mea, nu ar fi trebuit sa fie asa. Mi-a placut artistul acesta extrem de mult (puteti citi articolul de aici pe aceasta tema), dar in goana dupa bani care ne caracterizeaza din ce in ce mai mult pe toti, familia lui a acceptat prea mult.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

Mihai Marcu: Links 08.07.2009

Articolul zilei vine din Ziarul Financiar, care nu face economie de gloante in nominalizarea politicienilor care asista la criza.

Sa nu ne miram prea tare - Romania nu poate acorda stimulente de niciun fel sectorului privat, pentru ca banii au fost deja cheltuiti de anul trecut. Cea mai importanta investitie de pana acum este investitia BNR in cursul de schimb si in eforturile Guvernului de a amana cresterea taxelor, ambele datorate si alegerilor din acest an.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP