vineri, 10 iulie 2009

Bogdan Glăvan: Când spune banalităţi, Daniel Dăianu are dreptate

Chiar aşa. De pildă, într-un interviu publicat de “Banii noştri”, prezice că economia mondială va evolua în formă de W. Adică vom ieşi (aparent) din recesiune graţie politicii inflaţioniste de “relansare economică” doar pentru a ne prăbuşi din nou ulterior. Interpretată prin prisma aprecierilor metaforice la modă, conform cărora economia se mişcă în V, în U, în L (sau după un blogger glumeţ, în formă de I), această afirmaţie pare o inovaţie în domeniu.

De fapt, a spune că vom urma traiectoria descrisă de litera W este o predicţie banală, şi Daniel Dăianu ştie perfect acest lucru, pentru că se numără printre economiştii care acceptă ipoteza că economia evoluează ciclic: adică, din V în V. Aşa a fost mereu, iar recesiunea actuală nu este decât un simplu episoade din ceea ce, susţin “cicliştii”, este o succesiune infinită de faze de avânt şi declin.

Meritul lui Dăianu nu este, aşadar, acela de a inventa o nouă formă de recesiune, ci de a recunoaşte că nu vom scăpa de astfel de recesiuni câtă vreme va exista sistemul economic actual. Este o observaţie de bun simţ. Acum, crizele sunt evitabile dacă eliminăm factorii instituţionali care stimulează aglomerarea de erori antreprenoriale. Ceea ce înseamnă desfiinţarea monopolului statului asupra emisiunii monetare şi a “plasei de siguranţă” care distorsionează stimulentele companiilor financiare. Cu aşa ceva, însă, Dăianu nu ar fi de accord niciodată.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Ce înseamnă ilegalizarea Universităţii Spiru Haret?

Am fost surprins să aflu că Universitatea Spiru Haret a intrat oficial în ilegalitate. Cum într-un sistem centralizat, ca al nostru, „peştele de la cap se împute”, nu mă aşteptam ca actualele autorităţi să ia o măsură atât de înţeleaptă. Desigur, presupunând că va rămâne definitivă, hotărârea este nimic mai mult decât o picătură de înţelepciune într-un pahar de mediocritate – cum poate fi numit sistemul românesc de învăţământ (by the way, chiar nu am înţeles reacţiile critice la adresa verdictului dat de preşedintele Băsescu, că şcoala scoate tâmpiţi; sunt complet de acord, iar probe că aşa stau lucrurile pot fi găsite chiar în familia prezidenţială!). Însă este oportună. Nu ştiu mare lucru despre condiţiile de funcţionare ale acestei universităţi, însă ştiu că profesorii săi erau de negăsit pe la conferinţe sau prin paginile revistelor ştiinţifice – mai bune sau mai proaste, oricum ar fi. Oamenii ăştia au sfidat orice pretenţie de învăţământ, de EDUCAŢIE, practicând inflaţia de diplome la o scară colosală.

Am putut lua bine pulsul calităţii învăţământului superior zilele astea, cu ocazia examenului de licenţă, mai ales a probei orale. Comisia din care am făcut parte a picat circa 10% dintre studenţii examinaţi, cifră mult superioară celei din anii trecuţi. Este doar o picătură într-un ocean (nu pahar), pentru că, din păcate, valoarea reală a absolvenţilor este în cădere liberă, iar impunerea unor standarde de evaluare normale ar duce la respingerea a mii, dacă nu zeci de mii de candidaţi la licenţă, la nivel naţional, numai în domeniul economic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Programul "Prima casă": 8 bănci întârzie semnarea convenţiei cu FNGCIMM

Astăzi, capital.ro scrie, într-un articol semnat de Marius Guţă, că programul "Prima casă" a intrat într-o etapă delicată, în contextul în care mai multe bănci care s-au înscris în program refuză, deocamdată, să semneze convenţia de garantare cu Fondul de Garantare. Această convenţie condiţionează acordarea garanţiilor de către stat în acest program şi stipulează condiţiile în care se va desfăşura relaţia între bană şi fondul de garantare.

În proiectul de convenţie înaintat de FNGCIMM, apar mai multe prevederi contradictorii. Cea mai importantă se referă la revocabilitatea garanţiei. Astfel, în capitolul V, art.5.2, se menţionează: "garanţia este irevocabilă - furnizorul protecţiei (respectiv Fondul de Garantare) nu îşi poate rezerva prin contract dreptul de a revoca unilateral garanţia sau de a creşte costul efectiv al garanţiei", ceea ce este prevăzut şi în ordonanţa privind programul "Prima casă".

Mai departe, însă, la capitolul X, art. 10.1, scrie că "Fondul are dreptul să suspende unilateral acordarea de garanţii".

Mai există încă 10-12 puncte în care juriştii unora dintre băncile comerciale acceptate în program nu sunt e acord cu FNGCIMM.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Un alt scandal cu bonusuri care vor fi date de AIG

Grupul AIG intentioneaza sa acorde traderilor sai, sume de ordinul milioanelor de dolari, conform unei informatii publicate de Washington Post. Dupa ce, la inceputul anului, a fost tinta unor atacuri virulente legate de remuneratiiile acordate, fostul numar unu mondial al asigurarilor face presiuni asupra administratiei Obama pentru a obtine autorizarea acordarii noii transe de bonusuri. Reprezentantii Trezoreriei SUA spun ca ei nu au ce acord sa isi dea, lasand AIG sa faca astfel anuntul care va starni mai mult ca sigur, indignare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Inflaţia anuală a coborât la 5,86% în iunie 2009

Conform datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a coborât de la 5,95% în mai 2009 la 5,86% în iunie 2009. Rata lunară a inflaţiei a fost de 0,2% în iunie 2009 faţă de mai 2009.

Pe componente, în iunie 2009 faţă de mai 2009, mărfuri alimentare (-0,18%), mărfuri nealimentare (0,42%) şi servicii (0,43%). În iunie 2009, deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a fost de 1%, ceea ce a determinat o creştere lunară a preţurilor cu 0,85% pentru tarifele poştale şi cu 1,6% pentru cele de transport aerian.

Comparativ cu sfârşitul anului 2009, preţurile de consum au crescut în iunie cu 3,14%. De la începutul anului, preţurile de consum ale mărfurilor alimentare au avansat cu 1,22%, ale celor nealimentare cu 4,14%, în timp ce serviciile au înregistrat cea mai mare majorare, de 4,76%.

Creşterea medie a preţurilor, pe total, în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni este 6,9%. Acest indicator este cuprins în criteriile de convergenţă nominală la zona euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Pe invers

In SUA, problemele bancilor s`au tradus printr`o scadere a economiei reale, unde companiile mici au iesit din piata, sufocate. In Europa, lucrurile stau cum spun in titlu. Lipsa comenzilor pentru export, subtierea consistenta a transferurilor internationale de capital crescut “colesterolul” sistemelor bancare.
SUA isi revine, incet incet. In cazul Europei, lucrurile raman cum spuneam in titlu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Asta politică monetară! “Francule, îşi ordonăm, apreciază-te!”

Guineea. Junta militara a capitanului Moussa Dadis Camara, s`a reunit aseara la Palatul Poporului din Conakry, alaturi de cativa functionar ai Bancii Centrale. Intalnirea a fost supravegheata de secretarul de Stat insarcinat cu (atentie) Serviciile Speciale si Lupta Impotriva Drogurilor si a Marelui Banditism, capitanul Moussa Tiegboro Camara (care pare ori sora ori fratele sefului juntei, nu`mi dau seama).

Dintre propunerile adoptate, una merita notata. E vorba despre ordinul dat functionarior bancii centrale de a aprecia francul guineean in fata valutelor straine. De asemenea, s`a mai luat decizia repatrierii valutei detinute in strainatate de Guineea, cashul urmand sa alimenteze trezoreria Bancii Centrale. In finalul concluziilor, participantii au notat: ”Statul Guineean, spre deosebire de alte state din regiune, este capabil sa fixeze orice nivel al cursului de schimb, in functie de conjunctura internationala.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Bancherii: ”Ar fi foarte bine dacă BNR ar publica un calendar ferm al operaţiunilor de piaţă monetară”

“Banca centrala a spus ca a devansat licitatia programata pentru data de 13 iulie, insa in realitate nu exista un asemenea calendar si, de regula, participantii pe piata incearca sa ghiceasca momentul cand BNR organizeaza operatiuni repo (ultimele operatiuni au fost organizate in datele de 12 iunie, 26 iunie si 6 iulie). Credem ca ar fi foarte bine daca banca centrala ar publica un calendar ferm al operatiunilor de piata monetara fiindca ar ajuta bancile la controlul lichiditatii si ar inlatura miscarile ample ale ratelor de dobanda”, se arata in Raport.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cum funcţionează sistemul medical american

Intr-un comentariu postat la articolul legat de tichetele de sanatate, unul dintre cititorii acestui blog - roman stabilit in SUA in urma cu multi ani - a descris pe larg particularitatile si modul de functionare a sistemul medical american.

Reproduc mai jos acest comentariu al carei concluzie este ca ne despart cativa ani lumina de tarile civilizate.

"In general, in America se poate discuta de doua sisteme principale de asigurari de sanatate: cele private si cele de stat. Deasemenea, pentru protectia celor din campul munci, exista legi pentru cazurile in care un lucrator dezvolta probleme de sanatate la locul de munca. In aceste conditii, asigurarea medicala privata cat si cea de stat platesc tratamente medicale, angajatorul suporta si el anumite cheltuieli, iar societatile de pensionare particulare si/sau de stat se pot ingriji de venitul personal pe perioade variabile de timp pina cind lucratorul se insanatoseste si reincepe munca."

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP