sâmbătă, 11 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: De ce am renunţat la serviciile Bancpost, după 15 ani

Am fost client al Bancpost vreme de 15 ani. Am decis, în cele din urmă, să renunţ, pentru o serie întreagă de motive. O parte dintre ele le găsiţi mai jos.

- Calitatea serviciilor acestei bănci s-a degradat gradual de-a lungul anilor. Bancpost a început prin a fi banca poştei. Personalul din front office a fost recrutat cu precădere din funcţionare de la ghişeele Poştei Române. Când au decis să schimbe personalul, în ultimii ani, l-au înlocuit cu personal de aceeaşi proastă calitate, dar mai cu fiţe, întrucât crema fusese luată demult de alte bănci.

- Banca duce o politică de comisioane hrăpăreaţă. Comisioanele uzuale sunt de 2 ori mai mari decât la alte bănci. Îţi ia comision de eliberare extrase de cont chiar dacă ai Internet banking şi nu iei niciodată extrase de cont fizice. Îţi ia comision pentru sumele primite în cont.

- A rămas cu un reflex vechi de a avea conturi separate pentru cardul bancar şi pentru deţinerile curente.

- Practică cursuri de schimb valutar foarte dezavantajoase pentru clienţi.

- Nu există posibilitatea de a constitui sau lichida depozite din aplicaţia de Internet banking.

- A practicat până de curând dobânzi zero sau ridicole la disponibilităţile din contul curent.

- Profită din plin de sumele în tranzit şi creează în mod voit sume în tranzit. Mai clar: dacă iniţiezi şi aprobi un ordin de plată din aplicaţia de Internet banking sau pe suport fizic, Bancpost îţi ia banii din cont imediat, chiar dacă banii nu pleacă din bancă în aceeaşi zi.

- Îţi creditează contul cu contravaloarea cecurilor în valută de la parteneri externi după cel puţin 35 de zile de la depunere, deşi banca încasează banii mult mai repede, de regulă după câteva zile. Am nenumărate dovezi în acest sens de la partenerii externi ai firmelor mele, care mi-au furnizat documentat datele la care banii s-au încasat de către Bancpost.

- Îţi ia comision la cecurile în orice valută numai în euro. Dacă încasezi cecuri în dolari SUA, nu este suficient să ai un cont denominat în această valută, ci trebuie să ai şi unul denominat în euro, pentru plata comisioanelor aferente cecurilor.

Transmit pe această cale un mesaj Direcţiei de Supraveghere din BNR, precum şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, de a verifica aspectele din activitatea Bancpost care frizează încălcarea legalităţii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: La 70 de ani mă voi apuca de învăţat chineza

Potrivit laureatului Nobel pentru economie Robert Fogel, atata ne`a mai ramas: 31 de ani. Din 2040 incolo, China va fi stapanul lumii. Venitul pe cap de locuitor va fi de doua ori mai mare decat al europenilor, zice Fogel.
Economistul a aplicat in calculele sale tehnici cliometrice, adica un amestec de cercetari istorice, sociologice, combinate cu calcule de econometrie.
Potrivit acestora, PIBul Chinei se va ridica in 2040 la peste 123 000 miliarde de dolari americani (daca or mai fi fiind pe atunci dolarii), in vreme ce PIB`ul SUA ar urma sa atinga abia 42 000 miliarde de dolari.
Merita sa ma apuc de invatat chineza, clar.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Efectul de levier şi criza financiară

Criza financiară declanşată în vara anului 2007 a avut drept origine produsele financiare derivate, provenite în special din securitizarea creanţelor ipotecare, pe fondul scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară din SUA şi a intensificării acordării creditelor ipotecare subprime. Consecinţele au fost catastrofale la nivel mondial. A urmat criza economică pe care o traversăm în prezent.

Produsele financiare derivate, denumite cu multă emfază de către politicieni analfabeţi economic "produse toxice", au făcut obiectul unor analize detaliate din partea statelor industrializate, iar învăţămintele pentru prevenirea unor crize asemănătoare încep să se materializez în măsuri corespunzătoare.

Un element important în logica oricărui produs financiar este aşa-numitul "efect de levier" (leverage, în limba engleză) sau factor de amplificare. În practica bancară, acest parametru este, în general, maximum 8. Altfel spus, un leu depus într-o bancă generează opt lei în credite. Pe pieţele de capital, efectul de levier acceptat este de 25-30, respectiv un leu investit în titluri de valoare generează 25-30 lei în alte tipuri de valori mobiliare, inclusiv produse financiare derivate. Înainte de declanşarea crizei financiare în SUA, efectul de levier pe piaţa nord-americană ajunsese la 50. Astfel, o depreciere de 1 leu a titlului de bază conducea la o pierdere de 50 de lei pentru deţinătorii produselor derivate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Îmi pot cumpăra propriul credit neperformant?

In urma cu cateva zile, Business Standard scria ca bancile de top din Romania au scos la vanzare o parte din portofoliile de credite neperformante, oferindu-le cu un discount de pana la 90%.

Vanzatorii sunt majoritatea bancilor din Top 10 in functie de active, iar peste 95% din creantele vandute de bancheri sunt credite fara garantii acordate persoanelor fizice, respectiv credite de nevoi personale. Daca în 2008, aceste tranzactii se faceau la preturi cuprinse intre 25% si 35% din valoarea inscrisa in bilant, discountul ajunge acum, in unele cazuri, la 90%, adica un portofoliu de credite de 10 mil. euro ajunge sa fie vandut de banca la un pret de circa 1 mil. euro.

Imi amintesc cum, pe vremea celebrei Bancorex, unii dintre actualii milionari prezenti in TOP 300 au contractat sume semnificative gajand imprumuturile cu active detinute de companii care mai tarziu au falimentat, iar garantiile au fost apoi scoase la vanzare si cumparate la preturi de nimic de catre alte firme cu sediul in tot felul de paradisuri fiscale apartinand acelorasi personaje.

Cu alte cuvinte, ”baietii destepti” si-au cumparat propriile credite neperformante la preturi derizorii, ceea ce ma face sa ma intreb daca si acum se poate intampla asa ceva.

Sa zicem ca am luat un credit in valoare de 10.000 de euro fara garantii si nu imi mai platesc ratele dupa prima luna. Banca vinde creditul unei terte parti pentru 10% din valoare, respectiv 1000 de euro. Compania care se ocupa cu recuperarea creditelor ma contacteaza si incearca sa recupereze cat mai mult. Daca recupereaza imediat peste 1000 de euro, castiga.

Cum eu nu am nici o proprietate sau un bun pe numele meu, firma respectiva nu are ce sa execute, asa ca pentru a evita plimbarile la tribunal, le voi propune achitarea unei sume de 1500 de euro + o bere pentru a uita de probleme.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: O campanie de mii de miliarde de dolari

In Zimbabwe, presedintele Mugabe a incercat sa inchida cel mai important ziar de opozitie, The Zimbabwean, prin implementarea unei taxe de 55% pe importul de hartie, facand astfel ziarele prea scumpe pentru a putea fi cumparate de catre populatie.

Pe de alta parte, regimul lui Mugabe a tiparit atat de multi bani (dolari zimbabweni) incat inflatia din aceasta tara a intrat in cartea recordurilor, facand practic bancnotele mai ieftine decat hartia. Ce s-a intamplat cu The Zimbabwean dupa ce s-a implementat taxa pe hartie, vedem in filmul de mai jos.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Discuţie cu HR managerul unei bănci

Primim de 10 ori mai multe aplicatii acum. Oameni care probabil au fost pusi pe liber sau urmeaza sa fie de la celelalte banci din sistem. CV`uri aiuritoare de`a dreptul. Culmea este un caz al unei angajate de la noi care probabil ca a vazut pe Bestjobs anuntul si in disperare, ne-a trimis cv`ul desi e angajata noastra de cativa ani. N`o fi fost atenta la numele bancii probabil…O s`o chem luni sa vedem ce vrea de fapt. Uite ce scrie unul : »Sunt o persoana asteptata la minte ».

Cum e aia, asteptata? Tipul e din Drobeta si vrea la noi, ca acolo se desfiinteaza agentia si nu`i reloca in-house. Alta, din Iasi imi spune la hobby`uri ca e pasionata de muzica si dans . Cat de relevant e pentru mine asa ceva, te intreb? Bine ca nu`mi scrie ca`i place sa gateasca bors.Un altul, bucurestean, sector 6, e si mai simpatic. Isi trece in CV rubrici pe care eu in locul lui le`as sari. Scrie mare « experienta in banci », si in dreptul rubricii scrie mare « NU ». La ce o mai fi trecut asta, nu inteleg. Sau un altul, tot din Bucuresti, teller la o banca de top 3, la descrierea responsabilitatilor sale, scrie : banca are peste 3000 de angajati, fiind lider pe segmentul…. Ca si cum eu n`as sti, sau ca si cum asta era responsabilitatea lui, sa numere fir cu fir, angajatii.
Primim CV`uri nu doar de la colegi din banci, ci si din afara. Unul e fost client al nostru. A avut un hotel mic si a inchis, ca nu`i mergea. Acum ne`a trimis CV`ul incercand sa ne convinga ca el a lucrat cu bancile, ceea ce e ca si cum ar fi lucrat in banci, ca a completat si el formulare bancare, chiar daca numai in calitate de client. Oamenii cred ca sunt disperati si incercam sa le transmitem ca, mai ales acum, avem tinte foarte riguroase in materie de recruitement.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP