duminică, 12 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Am citit, vă recomand (I)

 • Justiţia face din datornicii la bănci faliţi cu acte-n regulă de Şerban Buşcu, Cotidianul
  O decizie a Curţii Constituţionale menită să ajute datornicii la bănci s-a transfomat într-o bombă cu ceas, odată ajunsă în mâinile judecătorilor. Amânarea repetată afectează clienţii rău-platnici, ale căror datorii cresc din cauza penalităţilor.

 • Rezultatul măsurilor anticriză ale statului: 150.000 de firme închise de cuplul teribil criză-forfetar. Tot mai mulţi români, împinşi spre munca la negru de Vlad Rotariu, Gândul
  Firmele şi-au găsit salvarea din faţa crizei şi a forfetarului în faliment, de mult ori la cerere, în îngheţarea activităţii sau în transformarea în PFA.

 • Şefii de deconcentrate care au întârziat proiecte europene, ameninţati cu demiterea Mediafax
  Premierul Emil Boc a declarat, duminică, la Ploieşti, că vor fi demişi toţi şefii de agenţii sau de servicii deconcentrate din cauza cărora nu vor fi eliberate avize pentru depunerea în termen a proiectelor europene.

 • Atitudinea românilor faţă de productivitatea muncii, influenţată de evoluţia economică Mediafax
  Problemele economice au influenţat atitudinea românilor faţă de beneficiile muncii, doar 39 la sută dintre ei declarându-se încrezători în 2009 că pot reuşi muncind asiduu, faţă de 71 la sută care afirmau acelaşi lucru în 2005, potrivit unui sondaj realizat de institutul Gallup.

 • Ministrul turc al energiei neagă că Ankara ar fi renunţat la cei 15% din gazul pentru Nabucco de Alina Ciocîldău, Adevărul
  Ministrul turc al energiei şi resurselor naturale, Taner Yildiz, a negat duminică informaţiile publicate de agenţia Reuters, potrivit cărora Turcia a renunţat la pretenţia de a primi 15% din gazul ce va fi transportat prin conducta Nabucco, informează worldbulletin.net.


 • Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  Cristian Orgonaş: Sub-primii clienţi ai programului Prima Casă

  Fiind ceva mai ocupat la mijlocul acestei saptamani, nu am gasit timpul necesar pentru a scrie despre Laura si Stefan Avram, primii clienti ai programului Prima Casa. A scris insa despre asta Manole.

  Din cate am inteles primul cuplu de “Prima casa” are niste venituri nete în jur de 2600 de lei, adica un pic peste 600 de euro, si rata a iesit de 307 euro (adica aproximativ 1300 de lei, jumatate din venituri). Sa gandim nitel si sa ne transportam intr-o ipotetica situatie viitoare. Un scenariu asa si asa, nu excesiv de pesimist: Euribor 3,5% si 1 euro = 4,75 lei. Nu are rost sa insistam, dar rata ar ajunge cam… 1850 de lei. Adica 71% din veniturile tanarului cuplu. Acum, daca scenariul se duce in balarii si mai mult - Euribor 4,5%, 1 euro = 5 lei - rata ar ajunge aproape 2200 de lei, respectiv 85% din venit.


  Desi am dubii serioase ca leul se va devaloriza pana la un nivel de 4.7 - 5 lei/euro, cresterea euribor in perioada urmatoare este sigura, ceea ce va duce la cresterea ratei cu valori semnificative. Cum veniturile familiei Avram se situeaza sub 3000 de lei pe luna (cam mici pentru doi ingineri), o crestere a ratei cu 20-30% le-ar lasa in mana mai putin de 700 de lei de persoana, bani cu care nu poti trai in Bucuresti.

  In plus, cu un venit net pe familie de 6-700 de euro, acestia au cumparat un apartament care valoreaza de 7 ori venitul lor anual. Spre comparatie, in tarile dezvoltate (SUA, UK, Canada) media istorica a raportului “pret locuinta/venit pe familie” se situeaza intre 3 si 4, de unde rezulta ca familia Avram a cumparat scump, un apartament pe care de fapt nu si-l permiteau.

  Desi un grad de indatorare in jurul a 50% poate parea ok la prima vedere, una este sa ai o rata de 1000 de euro/luna la un venit pe familie de 2000 de euro, si alta este sa platesti 300 din 600. In primul caz, poti face fata usor la o crestere a ratei, in al doilea caz insa, orice crestere te poate duce la faliment.

  Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

    © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

  Back to TOP