miercuri, 15 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Cel mai mare fond de pensii american dă în judecată cele trei mari agenţii de rating pentru evaluări greşite

Cel mai mare fond de pensii din SUA, Calpers (California Public Employees' Retirement System), a hotărât să dea în judecată cele trei mari agenţii de rating, Moody's, Standard & Poor's şi Fitch, pentru evaluări greşite pentru acordarea celor mai bune calificative unor instrumente financiare garantate prin ipoteci, ceea ce a determinat pierderi în urma crizei subprime. Calpers este un fond de pensii pentru funcţionarii din sistemul public şi familiile lor, având 1,6 mil. de beneficiari şi un portofoliu de investiţii de 183 mld.$.

După cum anunţă Reuters, săptămâna trecută, Calpers a deschis un proces la Curtea Superioară din California, la San Francisco, prin care susţine că ar putea avea pierderi de 1 mld.$ din cauza instrumentelor structurate de investiţii (structured investment vehicles, SIV) calificate la cel mai bun rating de către cele trei agenţii.

SIV sunt instrumente complexe de investiţie, garantate prin împrumuturi şi alte forme de datorii, cuprinzând inclusiv credite ipotecare subprime şi CDT (collateralized debt obligations), "împachetate" de băncile de investiţii şi vândute pe piaţă.

Calpers susţine că, prin acordarea unor calificative superioare acestor instrumente, agenţiile de rating au indus în eroare fondul de pensii şi asemenea ratinguri care acompaniază instrumentele de investiţie "s-au dovedit a fi extrem de nepotrivite şi neobişnuit de înalte".

Calpers nu a declarat suma solicitată drept daune.

Se ştie că agenţiile de rating au fost considerate unii dintre principalii vinovaţi ai crizei financiare izbucnite în vara anului 2007 în SUA.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Dezbaterile Banii Noştri: Alfabetul crizei

Azi am participat la o nouă dezbatere organizată de revista Banii Noştri: Alfabetul crizei. Dezbaterea a fost moderată de Cristian Dogaru, redactorul şef al publicaţiei. Dintre invitaţi, îi amintesc pe: Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Eugen Voicu, preşedinte al SAI Aviva Investors România SA, bloggerii economici Daniel Cazangiu (scenariieconomice.blogspot.com) şi Bogdan Glăvan - (logec.ro).

Deşi discuţia a plecat de la tema enunţată, pe parcurs, participanţii au făcut un schimb de idei asupra mecanimelor de producere a crizei financiare din 2007 care a condus la actuala criză economică la nivel global, politica monetară a BNR pe timp de criză, perspectivele indicatorilor macroeconomici ai României în anii 2009 şi 2010, evoluţiile diverselor pieţe din România pe timp de criză, capacitatea României de a lua măsuri corespunzătoare combaterii crizei, posibilitatea României de a începlini criteriile de convergenţă nominală de aderare a României în zona euro la termenul prevăzut.

Cristian Dogaru şi Dragoş Mihnea au relatat evenimentul în articolul Dezbaterile Banii Noştri - Alfabetul crizei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Bogdan Glăvan: Criza în figuri

A apărut o hartă interesantă despre configuraţia geografică a crizei, din care rezultă că aproape toate naţiunile sunt în declin economic – în afară de Africa (despre care ştim că reprezintă viitorul omenirii, nu-i aşa?) şi câteva state arabe (care încă mai au iluzia că o duc bine datorită faptului că au acumulat rezerve uriaşe de dolari).

Harta mi-a adus aminte de un studiu recent care afirmă că este pentru prima oară în istorie când asistăm la o cădere în bloc a tuturor economiilor, drept pentru care această criză s-ar putea numi Marea Sincronizare.

Cât despre magnitudinea crizei, în Finance and Development, June 2009, este un articol care pune în perspectivă istorică evoluţia PIB real pe cap de locuitor. Rezultatul se poate vedea mai jos. Conform calculelor, dacă am lua în considerare doar PIB real, atunci criza globală actuală este unicul exemplu postbelic.

criza-globala

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Belgienii au economisit PIB-ul României

168,5 miliarde de euro, adica ceva mai mult decat PIBul Romaniei. Acesta este nivelul economiilor belgienilor, masurate la inceputul lunii trecute de Banca Nationala a Belgiei. Cresterea fata de inceputul anului: 12%. In octombrie, nivelul acelorasi economii era de 142,5 miliarde de euro.

Asta pentru ca belgienii au inteles importanta economisirii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: “Căpşunarii”, cei mai mari investitori străini în România

Dupa ce li s-a pus in mod peiorativ eticheta de “capsunari”, romanii care muncesc in strainatate au devenit cei mai mari investitori in economia romaneasca iar noi, cei care am ramas in Romania, am ajuns sa depindem mai mult decat oricand de sumele trimise de catre acestia “acasa”.

In ciuda crizei mondiale, in ciuda prabusirii sectorului de constructii din Spania sau a situatiei dificile in care se afla economia Italiei, sumele de bani trimise de catre cei care lucreaza dincolo se mentin, in mod cu totul surprinzator, la un nivel extrem de bun.

In primele 5 luni ale acestui an, transferurile au ajuns la 2.9 miliarde euro, cu doar 13% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand suma a fost de 3.35 miliarde. Click pe graficul de mai jos pentru a vedea evolutia investitiilor straine si a transferurilor de bani din strainatate.In ceea ce priveste investitiile straine, acestea au fost de aproape 2.5 miliarde de euro, in scadere cu 41% fata de primele 5 luni ale anului trecut. Procentul cu care investitiile au scazut pare mare, insa trebuie sa tinem seama de faptul ca in 2009, spre deosebire de 2008, nu am avut nici o privatizare mare, am vorbit mai multe despre asta aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor, BVB se apropie de performanţa bursei din Zimbabwe

In ultimele saptamani, se pare ca bursa de la Bucuresti nu mai intereseaza pe nimeni. Volumele au scazut pana la niveluri jenante, iar o mana de companii sunt responsabile pentru 70-80% din tranzactii. In aceste conditii, m-am gandit sa fac o sumara comparatie intre BVB si bursa din Zimbabwe, tara de care faceam “misto” cand discutam despre inflatie.

La BVB, de la inceputul lunii iulie si pana ieri, deci in 10 sedinte, s-au tranzactionat actiuni in valoare de 19.4 milioane de dolari, media zilnica fiind de $1.94 milioane. Capitalizarea companiilor cotate a ajuns la 13 miliarde de euro, respectiv 10% din PIB.

Dupa ce a fost inchisa timp indelungat, Bursa din Zimbabwe (ZSE) a fost redeschisa in 19 februarie, iar in 10 iulie a sarbatorit atingerea unei valorii de tranzactionare de 100 de milioane de dolari, ceea ce inseamna in medie $1.1 milioane pe zi, mai multe aici.

In prima zi de tranzactionare s-au tranzactionat actiuni in valoare de 30 de dolari (!!), in timp ce in 10 iulie s-au realizat tranzactii de $1.6 milioane.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: S-a fixat data eliberării din puşcărie a lui Madoff: 12.09.2139

In plus, inchisoarea in care celebrul deja Bernie isi va petrece zilele, e cunoscuta pentru luxul ei, daca se poate vorbi de lux in asemenea circumstante. Avand personal de prima mana si dotari medicale dintre cele mai performante, puscaria e situata in mica localitate Butner, Carolina du Nord, la 650 kilometri de New York.
Moment publicitar.Pentru bolnavii cronici care in Romania nu se pot trata din lipsa dotarilor din spitale si ale personalului infect, iata solutia. Mergeti in SUA, comiteti infractiuni si cereti sa fiti “cazati” la Butner.Servicii medicale deosebite, personal dedicat. Sanatatea Dvs e mai importanta! Nu`i spuneti “Nu”!

Moment publicitar incheiat.
Potrivit canalului de televiziune ABC, pedeapsa lui Madoff a fost redusa cu circa 20 de ani. ABC citeaza documente ale penitenciarului, care indica faptul ca in scripte, data eliberarii apare ca fiind 12 noiembrie 2139. Madoff are acum 71 de ani.

Reamintesc ca fostul rege al Wall Streetului incasase circa 13 miliarde de dolari de la oameni celebri, bancheri etc, promitandu`le randamente lunare mai mari de 1%. Lacomii au muscat imediat, ca asta`i viata Acum urla dupa banii pierduti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Goldman Sachs - gold results

Goldman Sachs a inregistrat in trimestrul al doilea rezultate exceptionale. Un produs net bancar (cifra de afaceri) – 13,76 miliarde de dolari, cea mai ridicata din istorie. Profitul net- 3,44 miliarde de dolari. Banca a pus deoparte si o suma consistenta pentru remunerarea sefilor, mai mare cu 33% decat anul trecut. Nu v`o spun, ca va speriati. Maine sunt asteptate rezultatele JP Morgan Chase, iar vineri, pe cele ale Citi si Bank of America.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Trăi-ţi-ar rezerva, China!

Asta`i diferenta. Rezervele valutare ale Chinei sunt precum Fat Frumosul din poveste, in vreme ce ale noastre sunt ca Fetita cu Chibrituri, care`si toceste nasucul de geam sa vada cum de o duc altii mai bine. In China, potrivit Bancii Centrale, aceste rezerve au atins nivelul record de 2130 miliarde de dolari la 1 iulie, ceea ce corespunde unei cresteri de 17,8 % in ritm anualizat.

La ce sunt bune rezervele, se stie. Ti se devalorizeaza moneda nationala? Pac, vinzi o cantitate de moneda din rezerva si o stabilizezi. Esti pe deficit in contul curent si trebuie achitate facturi? Tac!, iei o parte din rezerva si mai scazi din serviciul datoriei. Si asa mai departe.
Din 2006 incoace, rezervele Chinei sunt cele mai mari din lume, „motorul” acestei evolutii fiind excedentele comerciale pe care statul le inregistreaza, dar si capitalurile investite in aceasta tara. De pilda, numai excedentul comercial (export minus import, pentru cei care s`au trezit mai tarziu si nu ne`au urmarit de la inceput) a fost de 96,4 miliarde de dolari (circa jumatate din PIB`ul Romaniei).Si asta a fost un semestru prost pentru chinezi, acest indicator scazand cu 1,3 % fata de excedentul pe primele 6 luni din 2008.

De asemenea, investitiile straine directe au fost de peste 34 miliarde de dolari in ianuarie-iunie, o catastrofa pentru China, care anul trecut pe vremea asta se lauda cu valori mai mari cu 20%.

O mare parte din aceste rezerve sunt investite in dolari (certificate ale Trezoreriei SUA), China fiind de departe cel mai mare creantier al SUA, cu cele 763,5 miliarde de dolari bagate in asemenea hartii de valoare.
Însă, banca centrală a Chinei utilizează această metodă în momentul de faţă pentru a evita supraîncălzirea, fără a pune în discuţie opţiunea sa pentru un yuan supraevaluat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Hey, “Fatză de câine”, hrăneşte-ţi optimismul!

Nu ma iau de nimeni, e doar o reclama. :) La pufuletii Gusto.

O reclama care a starnit controverse mari pe net. Toata lumea se cearta pe site-uri de profil, blogurile sunt pline de injuraturi sau cuvinte de lauda, toti "tristii" isi dau cu parerea despre cum ar trebui promovati pufuletii Gusto. Iar unul dintre cele 2 spot-uri care apareau pe TV a fost interzis ziua si trimis obligatoriu de catre CNA noaptea dupa 11. Cert este ca Publicis (agentia de publicitate care a realizat campania Gusto) a reusit; de fapt Capanescu (Creative Director la Publicis) a reusit sa creeze o nebunie si o mare valva, care, in fond, inseamna reclama gratis facuta de catre toti cei care isi dau cu parerea pe subiect. Adica inclusiv eu, acum. Daca ai citit articolul meu pana aici inseamna ca deja ai vazut de 3 ori cuvantul Gusto si de 2 ori cuvantul pufuleti. Le-am facut reclama fara nici un ban….sa mai spuna cineva ca nu au fost inteligenti…. Daca pana si ‘al mai tare dintre blogeri a scris despre ei…e mare lucru. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP