joi, 16 iulie 2009

Bogdan Glăvan: Pogea amendat pentru banul nevărsat!

Genial! Justiţia română face dreptate şi îl arde pe ticălos! Ministrul Pogea a fost amendat de Curtea de Apel cu 20% din salariul mediu pentru fiecare zi în care întârzie plata sporurilor magistraţilor.

Acum, vreau să se facă dreptate până la capăt şi să fie amendat şi pentru neaplicarea legii salarizării profesorilor, pentru introducerea impozitului forfetar, pentru programul “Prima casă” şi pentru toate celelalte suprize negative, care au constat în modificarea cadrului legislativ ducând la sărăcirea naţiunii. Pentru că nimeni nu e mai presus de lege.

Era aşa de simplu să facem din România o ţară mai bună! Cum de nu ne-am dat seama până acum?!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Este Spiru Haret “too big to fail”?

Nici nu a început bine ministerul educaţiei să taie capetele universităţii-mamut Spiru Haret, că s-a şi oprit şi a început să dea înapoi. Până la urmă candidaţii la examenul de titularizare au fost primiţi în săli pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere că au absolvit cursurile unei instituţii acreditate (?!, bine că nu au fost trimişi la notar, să fie şi autentică!), iar admiterea se pare că ramâne… cum am stabilit.

Putem trasa cumva o paralelă între funcţionarea sistemului bancar şi funcţionarea sistemului de învăţământ românesc. Ambele sisteme sunt patronate de stat, care le furnizează resursa ultimă – lichiditate, în cazul băncilor, diplome în cazul universităţilor. În ambele cazuri se pune în funcţiune tiparniţa, astfel încât poporul să aibă acces ieftin la credite şi diplome. Precum o bancă centrală, ministerul educaţiei generează hazard moral şi instigă (din principiu, chiar dacă nu explicit) ofertanţii de diplome să se extindă, să faciliteze cumpărarea diplomelor, să atragă noi şi noi candidaţi, ba chiar pe cei mai riscanţi. Universităţile româneşti au ajuns un adevărat subprime al educaţiei, în care persoane semi-analfabete devin licenţiaţi.

În cazul băncilor, concurenţa duce la creşterea fragilităţii financiare şi, în cele din urmă, la devalorizarea banilor. Dincoace, asistăm la devalorizarea diplomelor. Am mai spus-o, între furnizorii de educaţie se stabileşte o relaţie concurenţială de genul “cine exploatează mai mult bunăvoinţa ministerului” (şi îşi măreşte cât mai mult bilanţul contabil) – competiţie din care cei care pierd sigur sunt clienţii universităţilor, adică studenţii şi firmele deopotrivă. Este o competiţie perversă, un run to the bottom în căutarea profitului, într-un sistem în care profitul nu vine din servirea mai bună a clientului, ci din abilitatea de a exploata portiţele legislative şi generozitatea statului care… nu duce lipsă de cerneală niciodată.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Primul dezertor din programul "Prima casă": ING Bank

Zilele trecute, ING Bank a transmis un e-mail intern către salariaţii săi şi către francizele ING Office, prin care îi informează că banca nu va intra în programul "Prima casă". Scriam săptămâna trecută despre faptul că 8 bănci întârziau să semneze convenţia cu FNGCIMM. Iată că una dintre ele a decis să nu ducă demersul mai departe.

ING Bank nu îşi va văduvi clienţii de un credit asemănător. Banca a decis să scoată pe piaţă un nou produs de creditare ipotecară, care va avea o dobândă de 5,5% la creditele în euro ( faţă de dobânda practicată în prezent, de 8,75%), compusă din rata de referinţă de 1,5% (faţă de 4%, cât este acum) plus marja de 4% (faţă de 4,75%, cât este acum).

Pe lângă faptul că ING Bank este prima bancă ieşită de bunăvoie din programul "Prima casă", noul produs arată că banca este dispusă să reia creditarea şi că îşi poate permite să dea credite ipotecare la o dobândă apropiată de cea practicată în "Prima casă", chiar fără garanţia statului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Mugur Isărescu într-o carte a recordurilor

După minunatele nostre intrări în Guiness Book of World Records cu cei mai mulţi Moşi Crăciuni care împart cadouri şi cel mai lung cârnat din lume, iată că a venit momentul să ne lăudăm şi cu un record din domeniul bancar.

Azi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost declarat de către World Records Academy drept guvernatorul de bancă centrală care a stat cel mai mult în funcţie la conducerea respectivei instituţii. Isărescu se află la conducerea BNR de 19 ani, respectiv din 1990. A fost prim-ministru în perioada decembrie 1999 - noiembrie 2000.

Considerat artizanul politicii monetare a României în această perioadă, World Records Academy consideră că a coordonat timp de 19 ani politicile economice ale Romaniei, fiind considerat de unii premierul "ascuns" al ţării. Din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa. Guvernele care s-au succedat la conducerea României au derapat de multe ori cu politicile salariale şi fiscale, ceea ce a determinat BNR să încerce să suplinească aceste derapaje prin înăsprirea măsurilor de politică monetară.

Având câteva declaraţii controversate în ultima vreme, Mugur Isărescu şi manifestat disponibilitatea de a continua în funcţia de guvernator al băncii centrale pentru un nou mandat, în condiţiile în care Parlamentul va numi un nou Consiliu de Administraţie al BNR în septembrie 2009.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Patronii caselor de schimb valutar nu îşi mai pot trage clienţii in piept

In urma cu o luna, am scris un articol in care atrageam atentia asupra unor practici mai putin ortodoxe de care se folosesc patronii unor case de schimb pentru a isi induce in eroare clientii.

Iata ca, la insistentele lui Alin Iacob, ANPC a luat masuri in sensul reglementarii modului in care se poate face afisajul cursurilor de vanzare-cumparare.

Printre principalele schimbari, se numara existenta in exteriorul casei de schimb valutar, unui panou unic pe care pot fi inscrise cursurile, si nu pe doua panouri separate, ca pana acum. In plus ANPC a pus la punct un model standard de tabel pentru modul de afisare, ce va trebui adoptat de toate casele de schimb valutar.

In cazul in care se efectueaza si operatiuni cu monede sau bancnote uzare, vouchere, cecuri de calatorie, cotatiile aferente vor fi afisate numai in interiorul casei de schimb, separat de cursul de schimb valutar standard. Pana acum, aceasta prevedere nu exista, clientii putand fi usor pacaliti prin modul de afisare al numeroaselor cursuri. (sursa)

Astfel, daca pana in urma cu cateva zile patronii caselor de schimb valutar puteau ingramadi pe panouri multe cifre astfel incat clientul sa fie total bulversat, in acest moment nu mai pot folosi decat tipul de panou de mai jos, mult mai simplu si usor de inteles (click pentru marire).

formular20anpc


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: În 2008, s-a gasit o bancnotă de un leu, falsificată :)

Numarul contrafacerilor de bancnote a fost redus in 2008 – 2,87 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote în circulaţie, se arata in Raportul anual al BNR. E drept, aceasta cifra creste progresiv catre finalul anului si probabil va continua sa creasca si in 2009, date fiind conditiile actuale.

Ceea ce mi s`a parut usor haios este ca a fost descoperita o singura cupiura de 1 leu, falsificata. Cine sa investeasca in aparatura de scanare si de falsificare de moneda, ca sa falsifice un leu? Ce ROI poti sa ai la o asemenea afacere? Ce a fost in capul falsificatorului? A falsificat bancnota, dupa care s`a plictisit sa o falsifice si pe a doua? L`a apucat diareea si nu a mai putut contraface altele? L`a prins nevasta`sa si l`a batut? Nu mai vazuse nicio alta bancnota in viata lui, decat pe cea de 1 leu? Intrebari la care n`o sa aflam poate niciodata raspunsul…

Iata insa ceea ce am mai retinut din Raport.
Astfel, numărul contrafacerilor de monedă naţională depistate s-a ridicat la 2 104,
în creştere cu 16,8 la sută comparativ cu anul 2007, iar repartizarea pe trimestre a
fost următoarea:

1 leu ……….1
5 lei ………..5
10 lei………. 5
50 lei ……..120
100 lei …….1 878
200 lei ………25
500 lei………. 70

Bancnota cu cel mai mare număr de contrafaceri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu un număr de 1 878 bucăţi, dintre care 72 pe un material plastic ce a încercat să imite suportul de polimer. Pe locul al doilea se situează, la mare distanţă, bancnota de 50 lei, cu un număr de 120 de contrafaceri, dintre care 27 pe material plastic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Un remarcabil punct de vedere

Recunosc cu ciuda ca ceea ce Matei Paun a declarat azi pentru ZF, m`a umplut de invidie. De multa vreme as fi vrut sa spun aceleasi lucruri, dar nu gaseam formula eleganta prin care sa atrag atentia asupra lor. Matei Paun o spune curat si fara apasare.

Referitor la “pierderile” declarate in sistemul bancar local, de numai 50 de milioane de euro, Paun e transant. „50 de milioane de euro reprezinta un credit neperformant. Atunci cand acestea vor ajunge la cateva sute de milioane de euro, abia atunci vom incepe sa procesam criza. Atata timp cat avem pierderi de 50 de milioane de euro noi traim intr-o alta dimensiune”, explica el. „Cred ca daca autoritatile publice ar fi avut o atitudine mai realista, populatia s-ar fi adaptat mult mai usor si mult mai bine. Populatia si tara nu au fost pregatite la nivel psihologic pentru ceea ce a venit si pentru ceea ce va continua sa vina”, a continuat Paun. “Banca Nationala a sustinut si a dat credibilitate acestei versiuni suprapozitive”, mai precizeaza el.

Cititi interviul pe care l`a dat si temperati optimismul celor care vorbesc de relansare si alte asemenea magarii. Suntem departe de asa ceva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Concurs: Vrei să fii un brand personal puternic?

Zi de zi auzim vorbindu-se despre branduri. Zi de zi avem de-a face cu sute de branduri. Incepand de dimineata, cand ne suna alarma de la telefonul Nokia, ne spalam cu periuta de dinti de la Colgate si cu pasta de dinti Whitening de la Blend-a-med, ne imbracam cu tricoul Tommy Hilfiger si cu pantofii Skechers si asa mai departe…. ( poate nu acestea sunt si brandurile voastre…dar cred ca ati prins ideea :) ). Important este ca brandurile au inceput sa conteze din ce in ce mai mult in vietile noastre si de multe ori preferam sa platim mai mult doar pentru ca vrem un anumit brand. Avem incredere in el si vrem sa fie al nostru neaparat. De ce toate femeile iubesc pantofii Jimmy Choo si gentile Louis Vuitton, de ce majoritatea barbatilor se barbieresc cu Gillette si isi doresc un Audi, de ce toti copiii iubesc Kinder-ul si sucurile Tedi? Pentru ca fiecare dintre aceste branduri s-a pozitionat pe un anumit segment de piata si isi face bine treaba acolo unde este.

Oare nu acelasi lucru este valabil insa si cu oamenii? Nu ne gandim foarte mult pe cine sa alegem atunci cand avem nevoie de sfaturile unui expert? Alegem orice avocat sau dorim pe cineva precum Ana Diculescu Sova, avem incredere in orice economist sau parca il credem mai mult pe Isarescu, alegem orice chirurg plastician sau pe Marek Valcu, ne place orice primar sau i-am vrea pe toti precum Klaus Johannis?

Si oamenii sunt niste produse care au nevoie sa fie diferentiate. Exista oameni care prin munca lor bine facuta, prin prestanta, prin carisma lor si prin modul in care au legat relatii, au devenit niste branduri. Tocmai acest lucru incearca sa ne invete cartea "Brand you 50" de Tom Peters. Fiecare om poate fi un brand, iar pentru acest lucru, in primul rand, trebuie sa se evidentieze si sa se diferentieze. Sa iasa din multime. Si sa o faca bine. E drept ca si Magda Ciumac este un brand, dar segmentul caruia i se adreseaza ea este altul (destul de mare, din pacate), unul OTV-ist si cu 2 clase mai mult ca trenul. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP