vineri, 17 iulie 2009

Dan Popa: Masa monetară a SUA creşte în ritmul unui copil de 7 anişori

Masa monetara (masurata prin agregatul M2) a crescut in SUA in luna iunie cu 9 %, potrivit datelor publicate de FED azi dimineata, ajungand la 8.370,1 miliarde de dolari. Cresterea echivaleaza cu cea a unui copil de 7 ani, care creste in inaltime tot cam cu 9% anual (timp de un an jumatate) si care, pentru a se simti confortabil, are nevoie de haine noi. Asa si FED, trebuie sa ii croiasca masei monetare conditii pentru ca de nervi, aceasta crestere sa nu genereze inflatie. Anul trecut, masa monetara a SUA crescuse cu 9,9 %, ceea ce reprezinta cea mai mare crestere din 2001 incoace. Pentru cei nedeprinsi cu notiunile economice, masa monetară aduna toate mijloacele de circulaţie şi plată de care dispune, la un moment dat, economia unei ţări. Ea masoara toate activele ce pot fi utilizate pentru achiziţionarea bunurilor şi serviciilor sau pentru plata datoriilor si cuprinde numai moneda deţinută de firme, gospodării, instituţii publice (moneda deţinută de sistemul bancar şi cea utilizată în relaţiile dintre instituţiile bancare nefiind luata in calculul masei monetare).

Prin creşterea masei monetare, banca centrală oferă băncilor comerciale posibilităţi sporite de creare a banilor. Băncile vor acorda mai multe credite, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mare de bani (uneori chiar decât au nevoie) va fi la dispoziţia populaţiei şi a firmelor. Ca urmare, acestea îşi vor mări cheluielile cu bunuri şi servicii, astfel încât, o parte importantă a suplimentului de masă monetară trece la vânzătorii de bunuri şi servicii, care, la rândul lor, vor cheltui mai mult.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Aseară, la "Realitatea te priveşte"

Aseară, am fost invitat de Andreea Creţulescu la emisiunea "Realitatea te priveşte", difuzată între orele 20 şi 21. Tema a fost "Capcanele Primei case". Au mai fost invitaţi Bogdan Baltazar, consultant financiar, şi Rodica Ionescu, de la FNGCIMM. Redau mai jos două fotografii din cursul emisiunii.Emisiunea poate fi vizionată aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Mulţumim, imopedia.ro

Portalul imopedia.ro semnalează apariţia acestui blog în articolul Albă-ca-bloggeriada şi cei 7 economişti. Iată câteva cuvinte din articol:

In contextul in care, nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca mediul online este din ce în ce mai folosit ca si mijloc de informare, spatiului virtual i se alatura o noua provocare: www.blogurieconomice.ro.

Sapte nume, sapte economisti ne ofera via internet posibilitatea culegerii cat mai multor informatii de ordin economic.

Mare parte din posturile celor 7 specialisti au extensii si spre segmentul imobiliar, acesta ramanand in continuare in vizorul analistilor economici.

Protagonistii celor 7 bloguri gazduite pe site, sunt prezente deja familiare noua in spatiul online.

Mulţumim!

Cristian Orgonaş: Este Spiru Haret “too big to fail”?

In ciuda pierderilor uriase pe care le-au acumulat, marile companii americane nu au fost lasate sa cada pentru ca erau prea mari, iar o eventuala scoatere a lor din business ar fi avut consecinte greu de calculat pentru economia americana.

Tot scandalul legat de Universitatea Spiru Haret ne arata ca avem si noi “too big to fail”-ul nostru:

Nici nu a început bine ministerul educatiei sa taie capetele universitatii-mamut Spiru Haret, ca s-a si oprit si a început sa dea înapoi. Pana la urma candidatii la examenul de titularizare au fost primiti in sali pe baza unei declaratii pe proprie raspundere ca au absolvit cursurile unei institutii acreditate (?!, bine ca nu au fost trimisi la notar, sa fie si autentica!), iar admiterea se pare ca ramane… cum am stabilit.


In urma cu cateva zile, spuneam ca d-na ministru Andronescu merita felicitata pentru faptul ca s-a apucat sa faca curetenie in invatamantul particular, insa USH reprezinta o palarie prea mare pentru dansa iar colegii de partid, care asigura probabil spatele celor de la USH, o vor sfatui sa o lase mai moale cu acest gen de initiative. Iata ca asa s-a intamplat.

Intr-un excelent articol postat pe blogul sau, profesorul Bogdan Glavan ne spune ca aceasta institutie de invatamant superior este prea mare pentru a fi lasata sa cada, iar motivele le puteti afla aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Emil Boc ne indeamnă să combatem criza prin cumpărarea de produse fabricate in România

Aflat intr-o vizita de lucru la o fabrica de mezeluri, premierul Emil Boc a declarat ieri ca romanii ar face bine sa ajute economia nationala prin cumpararea zilnica sau macar saptamanala a unor produse fabricate in Romania.

Cu ceva timp in urma, atunci cand criza economica era la inceput, si dl Basescu a facut apel la patriotismul nostru, lansand un indemn similar celebrului “Buy American”, indemn care in Romania nu prea a prins daca luam in considerare ponderea produselor din import in consumul populatiei.

Putem urma sfatul premierului? In lanturile de hypermarketuri, peste 70% din produsele existente pe rafturi sunt din import, de produse electronice fabricate in RO nici nu poate fi vorba, industria textila nu produce decat in lohn si doar pentru export, Dacia acopera nevoia de deplasare de la punctul A la punctul B si atat, iar companiile romanesti care ofera produse cu un bun raport pret/calitate sunt extrem de rare.

In cele mai multe cazuri, produsele romanesti fie sunt de calitate insa au un pret foarte mare, fie sunt ieftine insa in cazul acestora, calitatea nu reprezinta altceva decat o notiune abstracta, pe care nimeni nu o baga in seama.

Buy American a avut succesul pe care l-a avut pentru ca americanii au putut substitui produsele importate din Japonia, Germania sau China, cu cele produse in SUA. Buy Romanian nu poate fi un succes atat timp cat firmele romanesti nu ofera alternative viabile la produsele importate.

In aceste conditii, desi cred ca de data aceasta dl Boc nu a spus o prostie iar eu as vrea sa fiu patriot si sa pun umarul la iesirea Romaniei din criza prin cumpararea unor produse authotone, nu prea am de unde alege.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Unora le va fi fiind dor…

sa mai vada asemenea oferte de angajare, la sume ce depasesc 2500 de euro, in sistemul bancar. Potrivit unor sefi din HR`ul companiilor din segmentul financiar, cei care au prins asemenea contracte, mai ales spre finalul anului trecut, l`au apucat pe D`zeu de picior. “Noi am angajat un administrator de credite la 900 de euro, saptamana trecuta. Daca negociam mai strans, puteam ajunge si la 800 de euro, dar ar fi existat o diferenta prea mare pe orizontala, intre filiale, unde avem contracte de munca si la 1500 eur pe posturi similare si nu ar fi fost corect. Ajungeam sa ne canibalizam”, imi spunea managerul de resurse umane cu care am discutat. “

In viitor, salariile vor avea evident o tendinta de scadere, fiind ancorate de performante intr`o masura mai mare. In plus, vor fi preferati la angajare aplicantii multi tasking, adica cei care au aptitudini multiple”, mai spunea el.

Oricum, fata de anul trecut in vremea asta, mai adauga HR`istul, un candidat se ridica si pleca daca nu`i ofeream tot felul de avantaje colaterale basca un salariu consistent, azi accepta si salarii de sub 1000 de euro, fara sa clipeasca. Am avut si cazuri de angajati care negociasera mutarea la alta banca pentru 300 de EUR in plus, au demisionat de la noi convinsi ca vor fi angajati, numai ca din cauza crizei, angajarile in cealata parte au fost blocate si au venit sa ne roage sa nu luam in calcul demisia deja inaintata. Ca au gresit demisionand, ca ei tot la noi vor sa isi faca o cariera samd. Din pacate, era prea tarziu”.

Ca prognoza, salariile in banci vor scadea cu pana la 40 la suta la nivel de entry level, cu 10-30 % pentru middle manageri si cel mult cu 10 % pentru managerii de top. Scaderea va fi legata de evolutia bancii, cu diferente evident intre banci. De anul viitor ar putea reveni usor pe crestere, insa cu o dinamica mult mai lenta decat cea inregistrata in ultimii ani, cand se ajunsese deja la o nebunie a salarizarii”, mai spune HR managerul cu care am stat de vorba.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Fornetti: afacere sub 10.000 euro în franciză

Pentru ca imi doresc sa particip la dezvoltarea spiritului antreprenorial in Romania, mai ales intre cei tineri, astazi va voi prezenta cateva date despre o afacere pe care o puteti incepe chiar si in vremuri de criza, cu un plan de afaceri bine facut, un spatiu comercial inchiriat, cu vad bun, o investitie totala sub 10.000 euro, mult curaj si dorinta de munca.

Sunt sigur ca ati vazut indiferent de orasul din care sunteti un magazin Fornetti. Iar daca inca nu ati vazut unul in orasul vostru, inseamna ca aceasta este afacerea perfecta pentru voi. Patiseriile Fornetti provin din Ungaria si s-au extins rapid in tarile din estul Europei si mai ales in Romania. Strategia ungurilor a fost investitia mica necesara deschiderii de unitati si produsele variate vandute catre francizor la preturi bune.

Sa incepem cu un mic dictionar:  • Franciza: oportunitate de afaceri in care proprietarul unei marci (francizorul) pune la dispozitia celui interesat de preluarea afacerii (francizatul) brandul si tot know-how-ul necesar desfasurarii afacerii, pentru un anumit pret.
  • Francizor: proprietarul afacerii, cel care detine marca si tehnologia necesara desfasurarii afacerii.
  • Francizat: persoana interesata de deschiderea unei unitati noi sub brandul cunoscut al francizorului.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP