duminică, 19 iulie 2009

Dan Popa: Adunate de prin CV-uri de bancher. Strict autentic.

Pentru ca e week end si pentru ca sunt in concediu, am zis sa pun pe blog lucruri mai relaxante. Sunt “perle” din cv`urile unor bancheri, care isi cauta de lucru la concurenta, pe fondul crizei. CV`urile sunt autentice 100 la suta, desi par desprinse din bancuri. Cititi si radeti discret. Pana la urma, ei sunt cei care ne aproba creditele sau ne resping dosarele. Am respectat ortografia autorilor. Sunt doar cateva cazuti din cateva zeci. Lectura placuta.

“Cunostinte: Cunosc la perfectie sistemele de operare Windows 95, 96, 97, 98, 99 si XP . Utilizare bancomate. Diplome,certificari : Detin certificat calitate B.R.D., cursuri de primire clienti,reflex comercial,spalare a banilor. Am o foarte rapida si eficienta perceptie a conceptelor.” (Operator ghiseu banca top 4)

„Limbi straine:Romana, nivel citit/scris/inteles. Engleza – nivel incepator.
Franceza- NU.
Abilitatii: MS Officce, Windows, Internet, pictura, permis auto, email, foto, colectionar diverse”
( Supervizor Front Office banca top 5, la o sucursala in tara, dornica de a se muta la Bucuresti)

„„Ca Manager Operatiuni, am promovat serviciile si podusele bancii, am rezolvat toate problemele operationale din cadrul sucursalei, am informat conducerea bancii asupra oricarei abateri de la prevederi, propunand masuri de eliminare a elementelor cu abateri nejustificate si de incadrare a BVC in cifrele aprobate” (Manager Operatiuni banca romaneasca, aplicand acum pentru o banca din top3)

„Bnaca are 500-3000 angajati. Responsabilitatile mele erau: Introduce in sistem urmatoarele tranzactii ale clientilor :- schimburi valutare (vanzari/cumparari de valuta contra lei. Valuta contra valuta, lei contra lei, daca era cazul), transferuri intre doua conturi. Am alimentat un ATM cu numerar” (Universal Teller — back-up OPS Coordinator la o banca, in cautarea unui post la concurenta).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: UBS concediază, dar n-o face româneşte, ci transparent şi elegant

UBS va da afara 1200-1500 de angajati din Elvetia, cei mai afectati fiind angajatii cu contracte determinata si femeile, a declarat HR`istul sef al bancii, Christophe Hubert. Asta nu din misoginism, ci pentru ca functiile vizate sunt ocupate preponderent de femei. Discutam aici in principal de back-office si suport. Potrivit lui Hubert, concedieri masive vor avea loc si din departamentele de marketing, IT%C si asistenta de management.

Desigur, concedierile nu vor fi facute in stil romanesc. Adica ori semnezi demisia de bunavoie, ori avem noi grija de tine, ci in cel mai pur stil de civilizatie. Fiecare angajat care isi va pierde locul de munca va beneficia de o peroada de training/coaching in care isi poate alege o alta meserie, UBS suportand costul reconversiei profesionale. In plus, fiecare om care pleaca din banca, primeste 18 salarii nete. Sutiatia familiala va fi luata si ea in calcul in decizia de concediere. Oricum, cred ca cel mai prost platit functionar bancar din Tara Cantoanelor o duce infinit mai bine decat multi functionari medii de la noi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Privire de pe Omu asupra sistemelor bancare. Azi, Grecia.

Pana sa crape Lehman Bro, nici bancile grecesti nu stiau ce`i aia criza. Privatizate de prin 1980 (atunci a inceput procesul), ele au fost ulterior date cu CIF si Dero, apoi cimentate si vopsite proaspat (restructurate si consolidate) in anii 90, fiind un exemplu bun de cum se poate face o treaba ca lumea. E drept, grecii n`au avut parte de un Bancorex, Albina, BRS, BID si toate celelalte triste dovezi ale spiritului antreprenorial bancar, chiar daca coruptie e si la ei cu carul. Una peste alta, an de an, dividendele actionarilor erau tot mai consistente, salariile amploaiatilor erau tot mai mari, insotind voioase cresterea economica a Greciei, care a si aderat optimista la Euroland.

Daca in 2000, nivelul de trai al elenilor si elenelor atingea 73 % din cel al UE-15, in 2008 nivelul de trai urcse la 90 %. Cu alte cuvinte, daca un european isi permitea sa`si cumpere un pachet cu 10 biscuiti, grecii isi permiteau si ei sa rontzaie 9 biscuiti. In Paralia Katerini, turismul crestea cu viteza de Lamborghini. Grecii isi ridicau pensiuni, hoteluri etc, multe pe credit. Creditul acordat particularilor “se ingrasa” constant, cu o medie anuala de 20 %.

Ca procent din PIB, aceste credite se duceau pana la 92%, ceea ce ii apropia mult de Euroland, unde media aceluiasi indicator era de 105 %.

A urmat perioada extinderii bancilor grecesti in Europa de SudEst si competitia cu stabilimentele bancare austriece si italiene. Aceasta zona era noul tigru economic si era de neconceput sa nu intri acolo, daca voiai profit. Potrivit Bancii Reglementelor internationale (BRI), expunerea bancilor elene in “Noua Europa” se ridica la circa 61 miliarde de dolari, adica 16% din PIBul Greciei. E drept, austriecii erau mai expusi: 273 miliarde de dolari, ceea prezenta 63 % du PIB`ul lor. Pietele au pus accent pe dezechilibrele din economia elena. Lipsa competitivitatii, incapacitatea unei reforme a sistemului de pensii, explozia deficitului de cont curent, toate au fost descoperite dintr`o data ca fiind mari vulnerabilitati, cu impact direct asupra investitiilor straine si a increderii in forta economiei grecesti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP