marți, 21 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Comisia Naţională de Prognoză: contracţie economică de 4% din PIB în 2009

Azi, Comisia Naţională de Prognoză a dat publicităţii Prognoza principalilor indicatori macroeconomici până în anul 2020 - varianta primăvară 2009. Sunt 11 pagini, cu tot cu copertă, pline de tabele seci. Printre altele, prognoza afirmă că PIB va scădea cu 4% în 2009 şi va creşte cu 0,1% în 2010, urmând să crească cu 2,4% în 2011 şi cu 5% în 2020. Vă sfătuiesc să o citiţi şi să vă minunaţi.

Respectivul document pare o însăilare seacă de cifre, fără menţionarea metodologiei de prognoză, fără ipoteze de lucru, fără niciun element care să dea un iz ştiinţific sau măcar o aparenţă de acest gen lucrării. Mă întreb ce utilitate publică o avea un asemenea document.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Ben Bernanke: În ciua unor semne îmbucurătoare, FED menţine dobânda de politică monetară aproape de zero

Aflat la o audiere în faţa Comitetului de Servicii Financiare al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Ben Bernanke, preşedintele FED, a declarat, citat de Wall Street Journal: "În lumina fragilităţii economice şi a presiunilor inflaţioniste limitate, politicile monetare rămân centrate pe redresarea economică. Oricum, cred că este necesar să asigurăm publicul şi pieţele că măsurile extraordinare pe care le-am luat ca răspuns la criza financiară şi la recesiune pot fi retrase într-o manieră progresivă şi lentă, evitând ca acele politici să conducă la o viitoare creştere a inflaţiei."

Bernanke a menţionat că, în ciuda unor semne îmbucurătoare în economie şi pe pieţele financiare, dobânda de politică monetară va rămâne aproape de zero pentru o perioadă mai lungă de timp. Creditele acordate băncilor şi altor companii au scăzut de la 1.500 mld.$ la sfârşitul anului 2008 la 600 mld.$ în prezent.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: De prin lume, foarte pe scurt

Canada

*Banca Centrala a mentinut dobanda cheie la 0,25%, ne-aratandu`se foarte incantata de aprecierea dolarului canadian in fata dolarului SUA

Principalele puncte din declaratia lui Bernanke

*se opune pierderii independentei FED
*conditiile pietei raman dificile
*FED poate retrage o serie de masuri din pachetul de relansare, insa intr`un cadru ordonat, introducand alte masuri in loc. „Wall Streetul este suficient de abil pentru a se descurca si fara unele masuri deja adoptate”
*Numeroase banci vor mai afisa pierderi semnificative
*Evolutia cererii indica o stabilizare a economiei
*Fed va mentine o vreme dobanda cheie la acest nivel foarte coborat

Marea Britanie

*Datoria guvernamentala a urcat la doar 13 miliarde de lire in iunie, estimarile analistilor fiind de 16 miliarde. De la inceputul anului, acelasi indicator a atins 41,2 miliarde de lire sterline. Moneda britanica s`a resimtit in urma acestor indicatori, depreciindu`se usor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Fericiţi cei 100 000 de săraci cu duhul

Pentru cei mai nevoiaşi intelectual, o cură rapidă şi la distanţă cu USH (Universitatea Spiru Haret) s-a dovedit a fi tratamentul potrivit. Promovaţi rapid în hoarda birocratică a administraţiei publice, aceştia – circa 100 000 de persoane – privesc acum cu stupoare la posibila obligaţie de a resusţine examenul de licenţă. Cum o asemenea măsură abramburistică (măsura corectă ar fi fost, desigur, desfiinţarea sistemului centralizat de acordare a diplomelor) a scandalizat partidul căruia „îi pasă” de problemele sociale, este puţin probabil ca ea să ajungă să fie pusă în practică. Ceea ce mi se pare foarte interesant; un exemplu de cum poate fi abordată „cu faţă umană” educaţia superioară. Vă daţi seama ce greu ar fi să mai treacă absolvenţii studiilor neacreditate prin încă un examen de licenţă care trebuie promovat cu nota 6? După ce au fost supuşi la o adevărată Golgotă intelectuală de către falşi profesori pe care nu i-au văzut în viaţa lor, după ce li s-a cerut să înveţe întrebări grilă cunoscute şi de strămoşii strămoşilor lor în ale studenţiei, după câte au pătimit în anii în care au putut sta liniştiţi acasă aşteptându-şi diploma – nu ca fiţoşii care chiar au frecventat sălile de curs şi bibliotecile din restul universităţilor – cum să le ceri acestor oameni să-şi mai demonstreze cunoştinţelor prin promovarea unui examen de licenţă care (groaznic!) trebuie musai promovat cu nota minimă 6?

Adevărul este că absolvenţii pe care îi deplînge azi o parte din clasa politică nu sunt, vorba lui Vanghelie, „nici cartofi, nici roşii”. Sunt de-a dreptul varză. Adică, în limbajul politico-populist, o problemă socială. Spre deosebire, se înţelege de la sine că situaţia acelor licenţiaţi de la alte universităţi, care chiar au învăţat pentru bucata de diplomă obţinută şi care au resimţit concurenţa neloială a celor de la USH, nu reprezintă o problemă socială. Ei sunt neadaptaţii unui sistem în care munca este penalizată. Şi am o vagă bănuială că sunt şi cei care oricum nu merg să voteze analfabeţii care se lăfăie pe ecranele televizoarelor.

Deoarece a comis greşeala de a nu evita evidentul, doamna ministru Andronescu a fost scoasă la tablă de colegii de partid şi riscă să rămână repetentă la materia „abilitate politică”. Domnul „Goagăl” şi compania ne-au arătat cum trebuie rezolvată problema de la Spiru Haret: prin tragerea la răspundere a miniştrilor care au închis ochii în toţi anii în care s-a prizat serios USH, în doze care au şubrezit credibilitatea învăţământului românesc. Ceea ce iarăşi mi se pare corect; şi abia aştept să văd cum partidul rozaliu îşi eutanasiază propriile cadre care, ghinion, s-au dovedit a fi oamenii nepotriviţi la locul potrivit.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Culmea prudentei: O banca ia în calcul doar 90% din veniturile din dobânzi la propriile depozite.

Potrivit normelor interne de creditare pentru “Prima casa” ale unei banci locale (pe care nu am autorizarea sa le sui pe blog, desi le detin de cateva zile), institutia cu pricina ia in calcul doar 90% din veniturile din dobânzi la propriile depozite. Asta desi diurnele stewardeselor sunt luate in calcul cu 100%. Pana si procentul luat in calcul la dividendele luate pe Bursa (care chiar e volatila in aceasta perioada) e tot 90 %. Asta da prudenta!

Dupa ce m`am uitat pe mai multe politici de creditare si am rasfoit si contractul Fondului de Garantare cu bancile, concluzia e una singura. Programul nu va fi deloc un succes. Sau nu in sensul in care ar dori premierul Emil Boc.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Programul "Prima casă": Emil Boc a convocat la discuţii băncile care nu au semnat convenţia cu FNGCIMM

Astăzi, la ora 12, băncile comerciale care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa la programul "Prima casă" şi care nu au semnat convenţia cu FNGCIMM au fost convocate la Palatul Victoria. Citez din comunicatul de pe site-ul guvernului:

Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi la Palatul Victoria o întâlnire cu reprezentanţii băncilor care nu au semnat convenţia cu Fondul Naţional de Garantare pentru participarea la Programul „Prima casă” .

În urma discuţiilor, au fost găsite soluţii la problemele tehnice ridicate de către reprezentanţii băncilor, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa membrilor Cabinetului în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, 22.07.2009, când vor fi şi aprobate actele necesare pentru ca toate cele 19 bănci interesate să poată derula activităţi de creditare în cadrul Programului „Prima casă”.

La această întâlnire au mai participat şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Fondului Naţional de Garantare şi cei ai mediului bancar, respectiv Banca Comercială Română, UniCredit Ţiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen şi Credit Europe Bank.


Având în vedere faptul că 13 bănci au semnat convenţia cu FNGCIMM şi cele 6 bănci care urmează să o semneze, este evident că se confirmă ştirea că ING Bank s-a retras din acest program, aşa cum scriam săptămâna trecută.

De altfel, Albert Roggemans, şeful diviziei de retail a băncii olandeze, care a fost invitat la o intervenţie telefonică după intervenţia mea de astăzi de la The Money Channel, a confirmat ştirea, menţionând că ING Bank va oferi propriul produs de creditare ipotecară, la o dobândă apropiată de cele practicate în programul "Prima casă" şi un volum mai mare decât cel anunţat de bancă, de 20 mil.€.

Premierul Emil Boc era obişnuit ca toată lumea să-l asculte, inclusiv să dea ordine băncilor. Poate acum înţelege că, pe lângă cosit pe marginea drumurilor şi lauda perpetuă despre cât de bun este guvernul pe care îl conduce, ar fi bine să înveţe fundamentele economiei reale, capitaliste, în care nu poţi conduce economia prin decizii administrative. Poate această împotrivire a băncilor îl va face să înţeleagă toate aceste lucruri.

Este de remarcat faptul că cele 6 bănci cuprinse în comunicat plus ING Bank au subscris în program 605 mil.€ din totalul de 1,457 mld.€, ceea ce reprezintă 41,52%, ceea ce este o măsură semnificativă a împotrivirii băncilor comerciale.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: A-nnebunit bancomatul!

O clienta a unei banci s`a dus la sucursala de care apartinea, sa`si puna niste bani in cont cu ajutorul bancomatului (agregatul permitea asemenea operatiuni). A intrat si pentru ca nu se pricepea, a rugat`o pe una dintre salariatele bancii sa o ajute. A bagat in bancomat 9500 de lei, iar ATM`ul nenorocit i`a dat o chitanta pe care figurau cu vreo 1600 de lei mai putin. Culmea mistoului, in subsolul chitantei scria cat se poate de mare “Va multumim ca ati ales …Bank!”
Norocul femeii a fost ca operatiunea a fost supervizata de managerul de care aminteam, ca altfel n`o credea nimeni. Oricum, clienta a trebuit sa faca o cerere in care sa explice ce s`a intamplat si sa o inainteze (ca asa cere procedura, desi e clar a cui e vina) bancii. Nu e haios?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Schimbare de direcţie la FMI?

Negocierile Letoniei cu FMI nu sunt deloc simple. Bunavointa uriasa a Fondului cand a acceptat mentinerea consiliului monetar s-a evaporat, cerintele actuale de austeritate bugetare fiind inca de neacceptat de letoni. Se preconizeaza cresteri considerabile de taxe din 2010.

In Romania, sunt mari sanse sa se repete aceeasi situatie. Scaderea economica pe trimestrul 1 a fost superioara asteptarilor si nu am motiv sa cred ca trimestrul 2 va fi mai bun. Scaderea PIB-ului inseamna printre altele si incasari mai mici la buget, deci noi presiuni pe deficitul bugetar. Fata de previziunile bugetare, in primele 6 luni s-a colectat TVA cu 6.09% sub nivelul bugetat si cu 15.66% sub nivelul incasarilor de anul trecut.

Astfel, solutia aritmetic corecta (nu neaparat si cea politica) este o crestere a TVA, cu dezavantajele de rigoare:

  • taxa regresiva, loveste mai mult in cei cu venituri mici;
  • impact (limitat) asupra inflatiei.


Cel mai probabil, Guvernul va elimina TVA de 5% pentru locuinte (cum s-a si angajat in acordul cu FMI), insa nu este suficient pentru "repararea" finantelor publice. Deficitul bugetar este structural mare si exista multa ineficienta in sistem.

Dl. Tanasescu avertizeaza public ca din cauza scaderii economice tintele stabilite cu Fondul trebuie revizuite. Fondul va reveni in Romania pe 15 septembrie pentru a revizui cifrele la finalul lui iunie 2009, iar ce se intampla acum in Letonia ne arata cu FMI nu mai este atat de dispus la concesii. O ratare a celei de-a doua transe ar fi periculoasa pentru stabilitatea financiara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Cât de mult se va deprecia leul până la sfârşitul anului?

De o vreme incoace, dezinteresat sau nu, tot mai multi analisti ne anunta ca la toamna vom asista la un colaps al monedei nationale care, potrivit acestora, va depasi nivelul de 4.5-4.6 lei/euro, unii urcand chiar stacheta la 4.7-4.8.

Dupa ce am scapat de sperietoarea numita “deficit extern”, acum aceste predictii sunt justificate de catre cei care le fac prin deteriorarea activitatii economice, relaxarea politicii BNR si agravarea deficitului bugetar. Sa vedem cine si ce predictii face.

Pe langa rolul activ pe care il are in piata valutara, ING este cunoscuta pentru acuratetea previziunilor pe care le face - la inceputul lunii februarie, ING a prognozat un curs de 4.5-4.6 lei/euro pentru sfarsitul primului semestru - in realitate, cursul a incheiat primele 6 luni la 4.2. Acum, aceeasi banca prognozeaza 4.5 lei/euro pentru sfarsitul anului.

Dupa vanzarea Rompetrol, domnul Patriciu sta pe un munte de bani si asteapta ca pretul activelor sa scada pentru a cumpara ieftin, deci prorocirile dansului legate de dezastrul economiei romanesti sunt oarecum interesate, vezi actiunile sale pe piata imobiliara, cand a decis sa investeasca desi cu putin timp inainte, a declarat ca preturile se vor prabusi. Domnul Patriciu spune ca leul se va devaloriza pana la 4.7-4.8.

Exista insa si prognoze ceva mai optimiste prin comparatie cu cele ale ING si ale domnului Patriciu: Citi si Raiffeissen cred ca leul va ajunge la 4.1 la sfarsitul anului, Unicredit prognozeaza 4.3 iar prognoza Erste se invarte in jurul aceleiasi cifre. Ma intreb care a fost formula de calcul a celor de la Citi si Raiffeissen si care a fost cea a celor de la ING de le-a dat rezultate atat de diferite.

Luand in considerare predictiile facute de catre analisti in ultimii doi ani (atat cele de curs, cat si cele legate de evolutia PIB), vedem ca acestea au fost in cele mai multe cazuri pe langa, iar motivele nu sunt neaparat legate de incompetenta acestora, cat mai ales de cauzele care genereaza miscarea leului fata de valute, in principal fata de euro, si de viteza cu care datele la nivel macro se schimba dramatic de la o luna la alta.

Daca intr-o economie asezata, cursul valutar reflecta mersul activitatii economice, in Romania cursul valutar evolueaza mai ales in functie de interesele speculatorilor si de interventiile BNR. Tocmai din aceasta cauza, in acest moment a face predictii legate de curs pe un orizont de timp mai mare de 2-3 luni se dovedeste de cele mai multe ori un sport extrem, iar daca o nimeresti cu predictiile ori esti geniu, ori intamplarea a facut ca cifrele sa iasa bine.

Cum va evolua cursul in lunile urmatoare? Speculatorii pe curs - multi dintre acestia fiind banci respectabile - vor incerca sa profite de conjunctura economica nefavorabila pentru a forta deprecierea leului, fara sa le pese de consecintele economice pe care le genereaza o asemenea actiune, iar BNR va incerca sa calmeze situatia, nu stiu daca va reusi sau nu. Ideea este ca nu putem discuta despre o depreciere a leului de 10%+ fara sa luam in considerare faptul ca BNR nu ageeaza deloc o asemenea evolutie. Sa nu uitam ca in toamna trecuta, speculatorii s-au ars atunci cand au incercat sa duca leul acolo unde nu a vrut BNR.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Nouă amnistie fiscală în Italia. Oficialităţile estimează repatrieri de miliarde de euro

Potrivit ministrului italian al economiei, Giulio Tremonti, incepand din 15 octobrie 2009, italienii care au plasat bani in afara tarii pot sa si`i repatrieze achitand un impozit de numai 5 %. Guvernul italian spera ca astfel sa intre la buget cel putin 5 miliarde de euro, sub forma impozitelor pe capitalurile detinute de italieni (y compris activitatile de tip mafiot) in bancile din afara, in special in cele elvetiene.
Masura a enervat stanga italiana, care nu are insa ce sa faca inafara unor proteste verbale dure. Deocamdata este asteptata unda verde din partea Uem pachetul de legi fiind deja aprobat. Tremonti insa nu pare afectat de proteste. „Nu fiscul italian trebuie consamnat, ci paradisurile fiscale care permit hemoragia capitalurilor. Trebuie sa se termine odata cu aceste pesteri ale lui Ali Baba!”, a tunat ministrul italian. Italia este la cea de`a treia amnistie in mai putin de noua ani. Primele doua amnistii (2001 si 2003) s`au soldat cu repatrierea a circa 80 de miliarde de euro.
Cei mai afectati din toata aceasta treaba sunt elvetienii, care se vad confruntati cu retrageri masive de bani, din toate colturile lumii. Din cate am inteles, din septembrie ei vor demara o campanie de imagine care sa stopeze retragerea capitalurilor din Tara Cantoanelor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Din 1930, despre crize bancare şi soluţii

« Functiunea primara a unei intreprinderi bancare este aceia de a promova prin toate puterile ce ii stau la indemana economia nationala de care apartine. O intreprindere bancara se prospereaza sau se ruineaza in cadrul unei economii nationale in prosperitate sau in ruina, prin nesfarsitele ei legaturi zilnice ce intretine cu intregul organism economic.
(…)
Creditul este o arma cu doua taisuri. El poate fi util atunci cand ajuta creatiunea de bunuri sau cel putin circulatiunea lor. El poate fi insa si primejdios atunci cand este rau intrebuintat si acordat cu usurinta sau pentru scopuri neindeajuns de justificate.

O intreprindere bancara este tot atat de utila activitatii economice cand se opune unor cereri de credit nejustificate. Indreptarea capitalurilor catre actiuni, initiative si constructiuni neserioase trebueste impiedicata cu orice pret. Bancile indeplinesc si acest rol de frana al actiunilor necugetate.
(…)
Cari pot fi aceste simptome prevestitoare de criza au depresiune ?
1. O sporire tot mai pronuntata a cererilor de credit
2. Reducerea gradului de lichiditate lka diferite intreprinderi, ce apare in bilanturile lor
3. Retragerea disponibilitatilor in numerar dela banci, acest simptom urmand a fi pus in legatura cu cele doua amintite mai sus
4. Cererea de preschimbare a creditelor de scurta durata in durate mai lungi
5. Oferta de garanti din ce in ce maisslabe sau mai neobisnuite in comertul de banca
6. Cererea de credite nu pentru scopuri de banca ci pantru achitarea de dividende
7. Scumpirea interesului capitalului
8. Caderea cursurilor de bursa si accentuarea speculatiilor a la baisse
Toate aceste simptome trebuesc talmacite cu multa fineta si cu mult tact. Restrictiunea totala a operatiunilor de credit poate avea cele mai rele urmari. Denuntarea conturilor, protestarea efectelor, urmarirea creantelor alcatuesc masuri prea severe si pot duce la inrautatirea situatiei, de pe urma careia poate suferi rele urmari insasi intreprinderea de banca.
Mai degraba este indicata pasuirea sau asteptarea clientului ori, acolo unde este cazul, chiar sustinerea lui pantru ca numai pe aceasta cale se poate ajunge la restabilirea situatiei normale. »

Victor Slavescu, profesor de economie, din lucrarea “Tratat de banca” Slavescu a fost unul dintre cei mai mari pe care i`a avut Romania.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Ce chirii plătesc aleşii neamului pentru locuinţele puse la dispoziţie de RAPPS

Din cand in cand, despre cei care lucreaza in Administratia Publica apar in presa unele informatii care pe noi, cei care lucram in mediul privat, ne fac sa ne gandim ca poate ne-am ales gresit meseria.

Din ciclul “ce castig daca lucrez la stat”, astazi povestim despre chiriile pe care le platesc cei care stau cu chirie in locuintele puse la dispozitie de RAPPS. Saptamana Financiara a publicat ieri numele persoanelor si nivelul chiriilor pe care acestia le platesc, iar realitatea intrece orice imaginatie.

Desi discutam despre imobile aflate in zone bune ale Bucurestiului, chiriile platite sunt de-a dreptul modice, de sub 100 de euro pe luna. Cine sta in chirie la RAPPS:

Ministerul Mediului ocupa, in afara de casa ministrului Nicolae Nemirschi, alte 11 locuinte de serviciu. Dan Carlan, secretarul de stat al acestei institutii, transferat de la Iasi, a adus cu el mai multi consilieri si directori de cabinet, care, la randul lor, trebuiau cazati. Nici Ministerul Turismului nu se lasa mai prejos, Elena Udrea avand cinci consilieri clienti ai RA-APPS. Si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a primit patru locuinte de serviciu pentru consilierii si directorii de cabinet ai lui Gabriel Sandu.


Exceptand chiria de 1018 lei care care o plateste dl Dan Nica pentru vila de protocol in care locuieste, cea mai mare chirie este platita de Valentin Platon, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice, respectiv 605.10 lei/luna, insa majoritatea chiriasilor platesc intre 100 si 300 de lei.

Nu doresc sa fiu populist si inteleg ca acesti oameni trebuie sa stea undeva, insa a le pune la dispozitie la preturi derizorii imobile care in mod normal ar putea fi inchiriate la un pret de cateva ori mai mare, reprezinta un act de protectie sociala de care beneficiaza unii angajati care numai protejati social nu ar trebui sa fie.

Este normal ca inaltii demnitari ai statului roman - presedintele, primul ministru, ministrii etc., sa beneficieze de locuinte de serviciu, insa am o problema in a intelege de ce functionarii guvernamentali de rangul 4-5, respectiv asistentii secretarilor sau sub-secretarilor de stat, sau consilierii consilierilor de stat (cum ar fi cazul doamnei Bucea Constantina Maria, consilier personal la cabinetul Consilierului de stat Cynthia Carmen Curt, care plateste o chirie de 85.92 lei sau 20 euro) beneficiaza de locuinte de sericiu pentru care platesc chirii “subventionate” in proportie de 80-90%.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca odata plecati din functiile publice pe care le detin, aceste persoane se dau cu greu duse din casele in care acum locuiesc dar in care nu mai au dreptul sa locuiasca odata ce nu mai sunt demnitari.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Răzvan Pascu: Resurse utile de business şi travel

Pentru ca e vara, e cald si lumea e in concediu sau cu gandul la concediu, va prezint astazi cateva link-uri interesante, in loc de un articol stufos. E mai simplu si pentru mine si cred ca si pentru voi.

Deschid articolul prin a va spune ca, dupa ce intregul an pana acum am fost prins in diverse proiecte, voi incepe sa mai lipsesc uneori de pe blog direct in concedii (mai scurte sau mai lungi) de-acum si pana in noiembrie. Vor mai fi perioade scurte fara articole (mai ales in weekend-uri), dar voi incerca de fiecare data sa va arat fotografii din vacanta mea, sa va dau sfaturi legate de calatorii, in special din cele ce am trait pe propria piele si bineinteles, nu voi uita partea principala, cea de business. Orice idee noua, buna si care va poate folosi, o voi pune pe blog.

Cine vrea sa fie mereu la curent cu articolele postate, se poate abona aici.

Concursuri vor fi in continuare, poate chiar din ce in ce mai multe. Chiar joi va mai asteapta unul. Si urmeaza si un articol documentat despre programul Prima Casa.

Business: Vreau sa va anunt pe toti despre site-ul lansat de catre economistul Ion Radu Zilisteanu. Este vorba de Bloguri Economice, care se doreste a fi un loc in care sunt adunate articolele de business publicate de catre 7 blogeri-economisti: Daniel Cazangiu, Bogdan Glavan, Mihai Marcu, Cristi Orgonas, Dan Popa, Radu Zilisteanu si, cu voia domniilor voastre, subsemnatul. Cu totii le multumim si celor de la Imopedia care ne-au promovat pe site-ul lor in articolul Alba-ca-bloggeriada si cei 7 economisti! si lui Radu Zilisteanu pentru idee si munca pe care o face cu acest blog al blogurilor. Ii eram dator cu acest articol de promovare… :)

Suntem putini cei care scriem despre business si chiar daca nu impartasim intre noi, cei 7, aceleasi idei de fiecare data, macar stim cu totii ca incercam sa va oferim o mare parte din ceea ce stim, citim si ne place.

Aaaa, era sa uit: le multumesc si celor de la Business Standard care imi preiau articolele uneori.

Travel: Merita sa vizitati Doctor Travel, locul unde scrie Cezar, alias Imperator (puteti citi un interviu cu el aici si aici). De asemenea, un site nou lansat si care, daca va fi actualizat zilnic, e o resursa utila (macar pentru relaxare) este My Travel Guru. Si mi-a mai placut TVL, e frumos scris si complet. Recomand si DVD-ul pe care il va lansa Razvan Marc (veti putea citi un interviu cu Razvan Marc, realizatorul emisiunii de calatorii Bazar de pe TVR2, vineri pe blogul meu). Pentru rezervari de hoteluri recomand Venere iar pentru ghiduri de calatorie Lonely Planet.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP