joi, 23 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Despre decizia ING Bank de a se retrage din programul "Prima casă"

Cristian Orgonaş a scris, astăzi, pe blogul său, articolul Prima Casă - un “succes” care întrece şi cele mai pesimiste aşteptări. Ca de obicei, subiectul a stârnit multe comentarii, fiind subiectul fierbinte al momentului. Între aceste comentarii, se remarcă unul, semnat Radu, din care citez:

Sincer mă intrigă ostilitatea unanimă cu care media şi un număr de bloggeri şi comentatori tratează acest program. Sunt de acord că la capitolul organizare se putea mai mult dar, prin comparaţie cu modul în care se mişcă de obicei instituţiile statului, am asistat la o adevărată performanţă. Legat de condiţii, acestea sunt clar mult mai bune decât ofertele standard de la bănci, iar faptul că ticăloşii de la ING vin cu un produs similar acum, după ce au ieşit din program, spune multe. (...) Concluzie: lăsaţi-o mai moale tovarăşi. Vrem şi păreri obiective, argumente logice şi reale. Pe stradă şi în bănci lumea chiar vrea “Prima Casă”.

I-am răspuns acestui domn următoarele:

“Ticăloşii de la ING” nu sunt deloc ticăloşi. Este o bancă comercială care operează pe piaţa bancară şi este orientată spre profit. A fost decizia băncii de a renunţa la programul “Prima casă” şi a lansat un produs asemănător în piaţă. Însuşi premierul Boc a învăţat cu această împotrivire a băncilor o replica celebră dintr-un banc: “Ai văzut, băi ninja, că nu-i ca-n filme?”. Economia de piaţă are specificităţile ei, pe care actualii guvernanţi le ignoră.


Am fost primul care a scris despre decizia ING Bank de a ieşi din programul “Prima casă” săptămâna trecută. Nu am dat amănunte despre opinia mea în legătură cu această chestiune şi vreau să le clarific acum. ING Bank este una dintre băncile cu cele mai bune servicii din România. Drept dovadă, am deschise acolo conturi personale, cât şi pe firme. În afară de sistemul francizelor ING Office, sunt multe lucruri care sunt de remarcat la această bancă: a fost prima care a introdus pe piaţa bancară aşa-numitul Cont'Rol, cu funcţiune de cont curent, cont de card şi cont de depozit, au ATM-urile care permit depunerea de numerar, au o aplicaţie de Internet Banking foarte bună, este o bancă inovatoare.

Admir decizia ING Bank de a ieşi din programul “Prima casă”, din motive pe care le-am expus de-a lungul a zeci de articole. Faptul că banca scoate pe piaţă un credit ipotecar asemănător ca parametri cu creditul acordat prin programul din care tocmai a ieşit este o o iniţiativă a unei bănci comerciale, liberă să facă acest lucru. Sunt convins că decizia băncii îi va reduce o mulţime de complicaţii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Yuliya Demyanyk: 10 mituri despre creditele ipotecare subprime

Yuliya Demyanyk, Senior Research Economist la Departamentul de Cercetare al filialei din Cleveland a FED, face o analiză excelentă a cauzelor primordiale ale crizei financiare declanşate în vara anului 2007 în SUA: Ten Myths about Subprime Mortgages. Teza autoarei este faptul că băncile comerciale care au acordat credite ipotecare cu grad înalt de risc erau conştiente de iminenta apariţie a unei crize, ceea ce le-a surprins fiind amploarea şi momentul declanşării acesteia. De asemenea, economista FED încearcă şi reuşeşte să demoleze miturile care constituie o convingere publică larg răspândită în legătură cu criza.

Combătând mitul unicităţii acestei crize, Demyanyk aminteşte că doar amploarea şi efectele devastatoare ale acestei crize sunt unice. Pe acelaşi mecanism de avânt al creditării şi apoi prăbuşire a acesteia, pe fondul deteriorării progresive a standardelor de creditare, a creditelor mai riscante şi a scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară au mai avut loc în: Argentina - 1980, Chile - 1982, Suedia, Norvegia şi Finlanda - 1992, Mexic - 1994, Thailanda, Indonezia şi Korea - 1997. De asemenea, crize asemănătoare, dar limitate sectorial, au mai avut loc în SUA: împrumuturile pentru fermieri în anii 1980 şi împrumuturile ipotecare pentru sectorul imobiliar comercial în anii 1990.

Lectura articolului este interesantă pentru toţi cei interesaţi să înţeleagă mecanismele declanşării actualei crize şi să construiască măsurile ce pot fi luate pentru evitarea uei crize asemănătoare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Prima Casă - un “succes” care întrece şi cele mai pesimiste aşteptări

“Doua saptamani au trecut de la lansarea cu succes a programului Prima Casa si conform asteptarilor, inca din primele zile, romanii s-au prezentat cu noaptea in cap in fata sediilor bancilor, au facut liste de ordine si au asteptat deschiderea agentiilor bancare pentru a isi depune dosarele in scopul contractarii unui credit ipotecar.

Nu se stie sigur cate credite au fost deja acordate, insa conform estimarilor noastre, numarul acestora depaseste cateva mii, alte mii de dosare asteptand sa fie aprobate. Bancherii sunt de parere ca plafonul de un miliard de euro se va termina in maxim doua luni, deci daca nu va grabiti, veti pierde aceasta excelenta oportunitate de a avea casa dumneavoastra, obtinuta doar prin depunerea unui avans de 5% si luand in credit la o dobanda extrem de mica. “

In mintea Guvernului si a speculantilor care incearca acum sa scape de apartamente, cam asa ar fi trebuit sa sune relatarea unui reporter TV aflat “la fata locului”, adica in mijlocului puhoiului de romani interesati de acest program.

In realitate insa, lucrurile stau cu totul altfel - pana marti, doar 11 romani si-au luat prima casa, iar unele dintre bancile care au anuntat ca intra in acest program s-au razgandit sau stramba din nas, cerand modificarea regulilor.

Mai mult, vedem ca Guvernul a fost generos permitand bancilor sa practice un plafon maxim al dobanzii la creditele in euro de Euribor + 4%, din moment ce ING a anuntat aruncarea pe piata a unui credit ipotecar la o dobanda de 5.5%, similara cu cele din Prima Casa desi statul nu garanteaza nimic.

Avand in vedere ca la nivelul tarii exista deja 11 clienti, aceasta cerere suplimentara a influentat toata piata astfel ca preturile apartamentelor au sarit cu 10%, sa vedem ce parere vor avea urmatorii 100 de clienti carora li se vor aproba dosarele in urmatoarele saptamani, probabil ca proprietarii isi freaca mainile de bucurie si se gandesc sa mai adauge inca 10% la pret, data fiind cererea peste asteptari.

Redevenind seriosi insa, se adevereste ceea ce multi au sustinut inca de la lansarea acestui program - desi poate genera anumite rezultate, Prima Casa nu va fi un succes atat timp cat situatia economica este instabila, numarul somerilor creste, trendul preturilor este descendent, iar cresterea euribor va duce la majorarea semnificativa a ratelor in urmatorii ani.

In ultimii ani, trendul puternic crescator al preturilor a facut ca multi romani sa se grabeasca sa isi cumpere o locuinta pentru ca preturile cresteau de la o luna la alta, trendul fiind astfel alimentat in mod inconstient chiar de catre cumparatori.

Acum preturile scad, iar efectul pervers este ca potentialii clienti se afla intr-o stare de asteptare - de ce sa cumpar acum cand luna viitoare va fi mai ieftin? Daca esti proprietar si vrei sa vinzi, trebuie sa il faci pe client sa creada ca ceea ce tu incerci sa ii vinzi este un chilipir, insa acum romanii sunt ceva mai greu de prostit.

Desi este greu ca dupa doar doua saptamani sa catalogam acest program drept un esec, este clar ca nu va fi un succes pe masura asteptarilor celor care l-au initiat. Discutam din nou peste inca doua saptamani, numaratoarea clientilor continua.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Ben Bernanke, personajul cu cel mai mare merit în combaterea crizei

Conform unui sondaj realizat de Bloomberg pe un esantion de 1076 de investitori globali, 75% dintre acestia sunt de parere ca presedintele FED, Ben Bernanke, a facut o treaba excelenta in ceea ce priveste combaterea crizei.

Mandatul acestuia se termina in ianuarie anul viitor insa odata cu venirea lui Obama la Casa Alba, obtinerea unui nou mandat a fost pusa sub semnul intrebarii. Avand in vedere sustinerea pe care pietele de capital i-o acorda, va fi greu pentru presedintele SUA sa nu ii ofere acum lui Bernanke sansa de a continua.

In acelasi sondaj, Presedintele BCE J.C. Trichet are opinii favorabile intr-un procent de 54%, Presedintele Bancii Centrale a Angliei, Marvyn King are 50%, iar seful Bancii Centrale a Chinei Zhou Xiaochuan, 42%.

Dupa ce in urma cu cateva luni era pe faras, Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner are acum sustinerea a 57% dintre investorii intervievati. In mod curios insa, nu americanii il sustin (57% au o parere proasta despre el), ci europenii si asiaticii, cu 68% respectiv 76%.

Puteti citi intregul articol aici.

Daca ar fi sa comentez pe scurt rezultatele sondajului, as spune ca acesta nu sunt surprinzatoare. Atat Bernanke cat si Geithner au luat decizii care au multumit pietele de capital, insa au dus atat la indatorarea fara precedent a Americii, cat si la compromiterea sanselor sale de dezvoltare pe termen lung.

In plus, acestia au inventat capitalismul social prin salvarea de la faliment a multor companii private considerare prea mari pentru a fi lasate sa cada.

In urmatorii ani vom vedea cat de bune au fost deciziile pe care cuplul Bernanke/Geithner le-au luat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: CNP: se pare că în 2020 vom trăi ceva mai bine

Comisia Nationala de Prognoza isi justifica existenta publicand de cateva ori pe an niste proiectii macroeconomice care sunt constant infirmate de realitate. Ieri a fost lansata colectia de cifre primavara-vara, iar din tabelele prezentate intelegem ca vom trai din ce in ce mai bine, bineinteles dupa ce vom trece de criza.

Conform calculelor CNP, economia romaneasca va evolua in felul urmator:

- In 2020, PIB-ul va ajunge la 300 miliarde de euro, respectiv 14.500 euro/cap de locuitor, in crestere cu 140% fata de 2009, ritmul mediu anual de crestere fiind de 4-5%.

- Salariul mediu brut lunar se va dubla in urmatorii 12 ani, ajungand la 871 euro, ceea ce inseamna ca nu vom mai “pupa” noi cresteri anuale de 15-20% asa cum s-a intamplat pana de curand.

- Exporturile vor creste de la 28.4 miliarde in acest an, la 73.9 miliarde in 2020, insa vom avea un deficit permanent al balantei comerciale.

- Leul se va aprecia in urmatorii ani, urmand ca la inceputul lui 2014 sa il transformam in euro la un curs de schimb de 4.07.

Luand in considerare datele istorice, vedem ca aceste previziuni au fost constant pe langa obiect. La fel de bine, Institutul National de Meteorologie si Hidrologie poate calcula cum va fi vremea peste doi ani, fara sa se insele prea mult.

Inteleg ca avem nevoie de niste date macroeconomice calculate pe termen lung, insa nu ar strica sa stim si noi ce metodologie foloseste CNP si pe ce se bazeaza cand face astfel de calcule. Oricum, cifrele arata ca viitorul suna relativ bine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Excedentul comercial al Japoniei a crescut aproape de 5 ori

Excedentul comercial al Japoniei a crescut aproape de 5 ori in iunie, atingand 508,0 miliarde de yeni (3,9 miliarde de euro) , fata de 104,1 miliarde in iunie 2008, a anuntat acum vreao ora Ministerul nipon de Finante. Cresterea de 388% este inferioara asteptarilor economistilor, care mizau pe un excedent de 593 miliarde de yeni, potrivit unui sondaj realizat de DowJones Newswires. Balanta comerciala japoneza ramane pozitiva pentru a cincea luna consecutive, dupa ce inregistrase anterior patru lini de deficit care`i bagase in sperieti pe oficiali. Exporturile nipone au reculat cu 35,7% , atingand 35,4 miliarde de euro, cele mai mari contractii la export fiind inregistrate in relatia cu Rusia (83%), UE (41,4 %), SUA (37,7 %) si China (23,7%). Importurile au scazut si ele cu 41,9% , pana la 31,5 miliarde de euro, afectate de scaderea preturilor la petrol, mai spun oficialii Finantelor nipone.
Acum chiar merg la piscina. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: CV-uri pe care nu le va lua nicio bancă serios în seamă

Aceste mostre de cv au rolul si functia „perlelor” intalnite la examene. Aduc zambetul pe buze in cel mai bun caz, fara a incrimina autorul.
M`amuzat faptul ca unii trec ca obiectiv in viata sa devina hostesse. Profesie admirabila dealtfel, dar nu atunci cand vrei sa convingi un bancher sa iti ofere un loc de munca. Altii, mai putin diplomati, scriu negru pe alb ca nu vor sa lucreze pentru straini, desi banca la care aplica e detinuta si condusa de straini. Una spune ca are 3 defecte, dar enumera doar doua, lasand la latitudinea evaluatorului sa il ghiceasca pe al treilea…
In fine, cititi si veti vedea ce gafe trebuie evitate.
P.S. Nu am umblat la grafia autorilor. Eventuale greseli de ortografie le apartin prin urmare, acestora.
Va multumesc pentru intelegere.

„Care este cea mai mare realizare a ta de pana acum?
Admiterea la Facultate
Cum te-ar caracteriza ultimul tau sef?
Bun conducator.
Cum te-ai descrie?
Bun conducator, perseverent. Imi sustin mereu parerea indiferent de argumente.
Cum te vezi peste 5 ani?
Nu sunt genul de persoana cu planuri pe termen lung. Viata e scurta, nu are rost sa i-mi fac planuri” (aplicant post casier banca)

„Ce te motiveaza sa fii performant?
totul,… pentru ca pentru mine pe primul loc este sa fac performanta
Care este cea mai mare realizare a ta de pana acum?
cea mai mare realizare a mea de pana acum este ca am reusit sa continui facultatea
si in acelasi timp sa lucrez…. pentru mine este o realizare
Cum te vezi peste 5 ani?
sper ca pana atunci sa fiu un om implinit din punct de vedere profesional si de ce nu…si sentimental” (aplicatie post teller)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Băncile şi Sfântul Augustin

Bancile se comporta ca Sf. Augustin. Vor sa fie „sfinte” dar putin mai tarziu, nu chiar acum.

In ultimii 20 de ani, sectorul financiar mondial s`a dezvoltat mult mai rapid decat economia, si asta in aproape toate tarile lumii. City`ul londonez, Wall Street-ul sau alte asemenea centre financiare au devenit masini de facut bani. Lucrurile s`au schimbat in ultimii doi ani. Bilanturile numeroaselor companii financiare au slabit intr`atat incat acestea au intrat in faliment.

Mari banci de investitii si`au vazut efectul de levier pe sfert fata de acum 3 ani. Era si normal, cata vreme schimburile comerciale au cazut, creditele sunt rare si scumpe, iar in centrele comerciale de care vorbeam mai sus au loc tot mai multe concedieri.
Fenomenul nu trebuie sa ingrijoreze prea tare. Pe masura ce economiile vor porni, bancile isi vor relua apetitul pentru risc iar cursa pentru castiguri va reporni si ea. Asta doar in cazul in care Bancile Centrale nu vor reglementa sistemele financiare.
O analiza recenta a sefului Directiei de Stabilitate a Bancii Angliei, Andy Haldane, publicata pe site`ul BoE in 1 iulie, compara sistemul financiar cu cel al ruletei din cazino. „Bancile s`au lansat intr`o cursa spectaculoasa pentru profituri, operand intr`o maniera ce te duce cu gandul la adevarate cazinouri bancare. Cu diferenta ca la cazinourile adevarate, gestiunea riscului se face ok, in vreme ce unele banci nu au avut aceasta notiune”, noteaza Haldane.
Cum spuneam, daca sistemele financiare nu vor fi reglementate, vom asista periodic la bubble`uri ca cel prin care tocmai am trecut. Unii reglementatori vorbesc deja de limitarea activelor riscate si a efectului de levier. Sigur ca nu e usor sa impui reguli. Bancherii au contacte bune in mediile politice, dispun de aparatura de lobby puternica si se vor opune cu toate activele lor (era sa zic cu viata lor). Insa, in acest moment, alte sanse nu prea se vad. Ori reglementare, ori amanetarea viitorului financiar al generatiilor care urmeaza.
Gata cu morala, acum merg la piscina ca s`a facut deja cald. Pe diseara!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP