duminică, 26 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Incredibil: Sorin Popa, BRD: "Preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci"

Citesc pe site-ul Ziarului financiar afirmaţii aiuritoare ale lui Sorin Popa, director general adjunct al BRD - Groupe Société Générale: "Cred că preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci, creând o presiune pozitivă pentru reducerea dobânzilor şi reluarea creditării. În prezent, s-a creat lichiditate pe piaţă, s-a reglat raportul dintre credite şi depozite, însă marea artă este cum şi pe cine să mai creditezi, să găseşti o companie care să arate că poate fi viabilă şi peste trei ani, pentru că nu poţi să te avânţi să dai credite oricui în actuala conjunctură."

Îmi amintesc că, după una dintre crizele lui Băsescu la adresa dobânzilor practicate de bănci, despre care scriam în articolul Nestăpânirea lui Băsescu şi servilismul lui Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor a avut o atitudine asemănătoare, ceea ce mă face să-mi pun mari întrebări asupra capitalismului românesc. De ce s-o mai fi făcut acest domn Popa bancher dacă îi trebuie indicaţii de la şeful statului şi dacă trebuie să se întrebe cui să-i mai dea credit? Asta o fi învăţat Sorin Popa în timpul stagiilor pe care le-a făcut la banca mamă, aşa cum rezultă din CV-ul său? Sau a învăţat servilismul faţă de oamenii politici de la şeful său de la ARB, Radu Graţian Gheţea?

Înţeleg ca demersul reluării creditării să fie făcut de ministrul britanic al finanţelor, Alistair Darling, care, într-un interviu acordat BBC, a avertizat băncile din Marea Britanie că va lua măsuri în cazul în care se va dovedi că impun costuri prea mari de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Guvernul marii Britanii a acordat sprijin financiar consistent băncilor aflate în dificultate. Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se găseşte la 0,5%, cel mai redus nivel al tuturor timpurilor şi, în ciuda acestui fapt, băncile comerciale au ridicat dobânda la credite. "Vreau ca băncile să îşi redreseze bilanţurile contabile, însă, din cauza situaţiei în care ne aflăm, avem nevoie ca acestea să acorde credite", a spus Darling.

Spre deosebire de statul britanic, cel român nu numai că nu a făcut mare lucru pentru băncile comerciale, dar le ameninţă cu fel de fel de măsuri, cum ar fi taxa Robin Hood. Mai mult decât atât, statul român presează băncile să reducă dobânzile la credite pentru că el este cel mai mare client bancar din România.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Mihai Marcu: Links 26.07.2009

In Cotidianul de azi apare un articol foarte interesant despre Polonia, mai exact de ce situația lor economică este mai bună ca a altor țări din est.

Subliniez un paragraf:

"Restricţionarea creditării în valută a împiedicat băncile străine să impună credite în valute puternice, cum s-a întâmplat în România cu împrumuturile în euro sau în Ungaria cu cele în franci elveţieni, care s-au apreciat rapid şi au dus la umflarea sumelor pe care le aveau de returnat debitorii."

De menționat că și Cehia a avut aceeași politică înțeleaptă în ceea ce privește moneda de creditare a populației.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Vital pentru România: scăderea şomajului

Somajul e acum la 5,8 % si ar putea atinge 7 % la finele acestui an ( o estimare optimista, cred), potrivit prognozelor FMI. Nu stiu daca datele INS ii iau in calcul si pe cei care lucreaza part-time si care vor ingrosa si ei numarul celor aflati in cautarea unui loc de munca.

Notez in treacat ca sunt multi someri care lucreaza la negru asa cum sunt si multi romani care nu au loc de munca fara sa fie insa inregistrati in evidente.
Politicile de pana acum nu au reusit sa impiedice manifestarea acestei tendinte ( a numarului celor fara loc de munca), ceea ce se traduce printr`o scadere a veniturilor obtinute din munca remunerata ( numarul de ore muncite inmultit cu salariul mediu).
Numerosi angajatori incearca sa obtina acceptul sindicatelor pentru scaderea salariilor sau trimiterea in somaj tehnic al unei parti din personal. Cazul unor trusturi de presa din Romania este graitor, la fel ca si cel al British Airways, care a propus salariatilor sa lucreze o luna fara a primi contraprestatia financiara.
Acest recul de pe piata fortei de munca va avea efecte foarte nefaste asupra evolutiei economice.
1.In primul rand, un somer inseamna o restrictie suplimentara in consum. Nu am auzit pe nimeni sa isi dubleze consumul dupa ce a ramas fara loc de munca. Ameliorarea economiei in aceste conditii nu poate fi superioara de 1 %, adica ula practic.
2.Pierderea locurilor de munca mai inseamna cresterea numarului celor care nu isi mai pot achita ratele la banci. Cresterea numarului restantierilor este si ea un efect al cresterii somajului, printre alte cauze asupra carora ma voi opri mai tarziu. Bancile vor avea prin urmare o problema de lichiditate, lucru care se va rasfrange asupra creditarii care inca se mai gandeste daca sa reporneasca.
3.Cresterea somajului incurajeaza de asemenea protectionismul, deloc bine vazut in aceasta perioada de oficialii europeni. Vrem nu vrem, trebuie sa admitem ca daca am consuma mai multe produse locale, am salva locuri de munca din economia nationala. Daca ne bazam consumul doar pe importuri, evident ca vom conserva locuri de munca in strainatate.
4.Somajul in crestere mai inseamna adancirea deficitului bugetar. In primul rand ca statul nu mai incaseaza impozite pe salarii, ci dimpotriva, va fi ibligat sa achite ajutoare de somaj. In al doilea rand, pentru ca masurile de reconversie profesionala sau orice plan social suplimentar, costa.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Riscuri, credite, falimente şi bănci

Potrivit Oficiului Controlului Monedei din SUA, principalele cauze ale falimentelor bancare sunt:
* neatentia in formularea normelor de creditare;
* conditii de creditare prea generoase cuplata cu lipsa unor normative clare;
* nerespectarea normelor interne de creditare de catre personalul bancii;
* concentrarea creditelor pe anumite piete;
* slabul control exercitat asupra personalului ;
* cresterea excesiva a valorii portofoliului de credite, peste posibilitatile bancii;
* sisteme defectuoase de detectare a creditelor cu probleme;
* necunoasterea fluxului de trezorerie al clientilor;
* creditarea preferentiala (sub conditiile de piata).

Si cateva scurte povesti de pe la noi.

Acum circa o luna, ma suna un tip care lucra intr`o banca din top 5.

Imi turuie la telefon peste jumatate de ceas despre mari nereguli si anchete care aveau loc in institutia financiara cu pricina. Omul contactase mai multe televiziuni, ziare centrale si era gata sa dea in gat tot ce misca`n banca aceea. Stabilim unde sa ne intalnim, dovezile cu care sa vina si intre timp sun pe cineva in Banca Centrala sa verific povestea lui. Aflu ca e adevarata, cu cateva mici modificari. Omul care ma sunase era creierul unei adevarate retele de dat credite fara niciun fel de acoperire, garantate la limita debilitatii. Cand superiorii lui s`au prins, au chemat Politia, care a intocmit vreo 6 dosare penale unor functionari. I`am spus ceea ce aflasem, individului care ma sunase. Din clipa aceea, nu a mai raspuns la telefon si, de prisos sa adaug, nici n`a mai produs dovezile promise. Din cate stiu, ancheta e in curs si numai un mare noroc a facut ca subiectul sa nu apara in presa.

Intr`o alta banca de top care a reusit sa mascheze volumul neperformantelor la limita indicatorilor de ingrijorare, pentru a redresa situatia, s`a decis sa nu se mai crediteze deloc decat sectoarele cu profitabilitate peste medie: producatorii de lapte si pe cei din energie. Restul, potrivit unei note interne, doar cu garantii peste garantii. Unul din principiile de baza ale unui sistem bancar solid este si gradul de acoperire al garantiilor percepute de banci in activitatea de creditare. El creste pe masura ce sistemul e mai slabit.

Coruptia este si ea unul dintre cei mai nenorociti virusi din sistemul bancar. Stiu cazul unui inalt functionar bancar care a favorizat acordarea unor credite din start pierdute pentru banca la care lucra, unei companii private de profesie “tepara”. Dupa ce a dat creditul, respectivul functionar si`a dat demisia din banca pe motive de stress si s`a angajat ca director financiar la firme cu care a dat teapa bancii. Cred ca nu e un caz singular.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Citatul zilei

“Creditul este bun doar doua zile din viata : in ziua in care a fost aprobat si in ziua in care a fost rambursat. In restul timpului creditul este sub supraveghere, caci atunci se manifesta riscul”- Daniel Eyles

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Dow Jones la 15.000?

La inceputul acestui an, cand bursele din intreaga lume se scadeau in fiecare zi, era la moda sa fi pesimist, prin urmare s-au gasit unii care sa spuna ca scaderile respective nu reprezinta decat inceputul sfarsitului, iar DJIA va ajunge la 3-4000 de puncte. Unul dintre analistii romani au sustinut ca valoarea corecta este de 400 de puncte, cu 97% mai mica decat maximul atins in octombrie 2007.

In ultimele luni, bursele din intreaga lume au crescut sustinut, DJIA castigand 36% comparativ cu minimele atinse la inceputul lunii martie. Dupa cum era si normal, acum este la moda sa fi optimist. Gasiti mai jos doua mostre de optimism: in primul film, Charles Limonades, CIO la ValueWorks, ne spune de ce vom vedea DJIA la 12.000 de puncte in urmatoarele 6-12 luni si la 15.000 de puncte in urmatorii 2-3 ani, iar in al doilea film, Brian Wesbury, chief economist la First Trust Advisors declara ca pretul corect al actiunilor companiilor americane este cu mult mai mare fata de cel la care se tranzactioneaza acum.

1. Charles Limonades (link)2. Brian Wesbury (link)Legat de previziunile celor doi, nu doresc decat sa spun ca:
- este imposibil ca economia americana sa creasca atat de repede incat sa ofere suport economic unor asemenea valori ale DJIA. Daca bursa din SUA va creste atat de mult atat de repede, nu va fi decat un nou bubble bursier. Raman insa optimist si cred ca minimele de la inceputul anului sunt istorie.
- desi nu impartasesc optimismul debordant al celor doi sau al celor asemenea lor, raman la parerea ca in urmatorii ani, bursa de la Bucuresti va aduce randamente spectaculoase, in ciuda scaderii economice peste asteptari din acest an.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Despre studenţii tranziţiei fără reformă

Cristian Orgonaş a adus în discuţie calitatea învăţământului românesc, exemplificând declinul acesteia cu lucrarea catastrofală a unui student de anul I (preluare de pe blogul lui Marcel Tolcea). Astfel de exemple stârnesc stupefacţia, iritarea sau amuzamentul cititorilor, în funcţie de starea de spirit a fiecăruia; în orice caz, sensibilizează publicul, dovadă numărul mare de comentarii. Pentru cei de la catedră însă, printre care mă număr, este un simplu fapt divers. Dacă cineva mai crede că învăţământul românesc rodeşte ceva, ar fi bine să-şi alunge această impresie. Să mă justific.

• La modul particular
M-am întors din vacanţă o zi pentru a citi eseurile licenţiaţilor care dau admitere la masterat. Eseul trebuia să respecte o serie de condiţii formale, printre care să includă, după enunţarea temei, câteva „cuvinte cheie”. Spre amuzamentul comisiei de evaluare, această condiţie a bulversat mare parte din candidaţi: unii au încurcat „cuvinte cheie” cu „glosar de termeni”, oferind explicaţia detaliată a principalelor noţiuni din lucrare. Am oferit nota 10 celui care s-a distins de turmă, prin precizarea faptului că face referire la aşa ceva – adică a scris explicit “Glosar de termeni”.

Cea mai anapoda lucrare a fost cea a unui student care a încurcat cuvintele cheie cu definiţia de dicţionar a acestora. Astfel, în cadrul eseul cu tema “România şi Uniunea Europeană” (altiminteri, foarte sugestiv, nu?), după rezumat, erau trecute câteva “cuvinte cheie” astfel:
Aderare: ADERÁ, adér, vb. I. Intranz. (Cu determinări introduse prin prep. „la”) 1. A deveni adeptul unui partid, al unei mişcări, al unei ideologii, al unei acţiuni, cunoscându-i şi împărtăşindu-i principiile. 2. A se ţine strâns lipit de ceva. 3. (Despre state) A deveni parte la un tratat. – Din fr. adhérer, lat. adhaerere.
Şi aşa mai departe.
Repet, nu este vorba de studenţi de anul I, ci de viitori masteranzi.

• La modul general
Calitatea studenţilor este în cădere liberă, de la an la an. Şi o avalanşă de motive mă sufocă imediat.

Să încep prin a spune că notele sunt din ce în ce mai proaste – dovadă că unii profesori încearcă să opună rezistenţă (efortul lor nu este însă mai eficient decât modul în care buruienile crescute pe calea ferată împiedică trecerea trenului). Despre ce calitate vorbim când, nu unul, ci majoritatea studenţilor ajung restanţieri?

Acest fenomen se petrece în ciuda scăderii pretenţiilor profesorilor. Studenţii mei din anul I nu au mai mult de 100 de pagini de învăţat pentru a promova examenul la Microeconomie, respectiv Macroeconomie. Îmi aduc aminte că, prin 1995-1996, când eram eu însumi student începător, aveam de învăţat vreo 700 de pagini, la aceeaşi materie (plus lecturi suplimentare consistente). Studenţii mei nu trebuie să treacă peste emoţiile unui examen oral, aşa cum a fost cazul meu. Ei dau examen grilă şi au la dispoziţie o culegere care conţine întrebările din care se formează subiectul de examen. Mai mult, la seminar discută o parte din aceste întrebări – cu predilecţie, cele pe care le vor întâlni la examen. Rezultatul? Note de 10 mai puţine decât degetele de la o mână şi o grămadă de 5.

Scăderea interesului pentru carte m-a pus în situaţia de a renunţa le cercul ştiinţific pe care îl organizam până în urmă cu vreo doi ani. Astăzi nu mai găsesc nici măcar 7 studenţi care să fie suficient de interesaţi pentru a mai citi şi altceva decât manualul şi, eventual, studiile de caz de la seminar. Pe cei câţiva care doresc să afle mai multe decât le spun la curs, îi îndrum către lecturi suplimentare, fără a avea siguranţa că fac acest lucru în mod consecvent.

Mi-am păstrat cu încrâncenare pretenţia de a-i învăţa cum să redacteze un eseu (asta a propos de cele arătate la început). Inutilitatea demersului este din ce în ce mai evidentă. Unii studenţi nu ştiu nici să „caute pe google”. Colegii mei mă liniştesc neîncetat, povestindu-mi cazurile în care nu au ce să predea unor persoane care nu cunosc semnificaţia raportului procentual, care nu înţeleg ce însemană 30% „din ceva”.

La examenul de licenţă din acest an, unul dintre candidaţi s-a prezentat în faţa comisiei cu o lucrare probabil copiată sau cumpărată de undeva (am colegi care au devenit experţi în descoperirea acestor fraude intelectuale, au ajuns să cunoască şi numele fabricantului de lucrări de diplomă şi să-i recunoască opera). În studiul de caz, o companie obţinuse un profit de 100 000 de milioane de lei. L-am întrebat doar dacă este vorba despre lei vechi sau lei noi. Mi-a răspuns convins că este vorba de lei noi. L-am picat, alături de alte 7-8 „genii”, fără sentimentul că despart grâul de neghină. Mai degrabă, despart mediocritatea de idioţenie.

Dan Popa ne arăta în urmă cu puţin timp, de exemplu aici şi aici, mostre de CV-uri de bancheri (aspiranţi sau cu experienţă). Ţin să îl asigur că ceea ce va urma va întrece de departe cele mai stupide lucruri pe care le-a descoperit deocamdată.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Rapperul 50 Cent a încercat o mică speculă imobiliară şi s-a fript

In anii ‘90, Mike Tyson a vrut sa faca bani din imobiliare insa a dat-o in bara, ajungand falit dupa ce si-a pierdut toata averea de 300 de milioane de dolari investind in afaceri falimentare.

Rapperul 50 Cent s-a gandit ca nu ar fi rau sa profite si el de cresterea pretului la imobile, insa criza i-a stricat socoteala.

In 2005, omul a cumparat casa lui Mike Tyson din Connecticut cu 4.1 milioane de dolari, a investit 6 milioane in renovare si reparatii, dupa care a scos-o la vanzare cu $18.5 milioane. Trebuie spus ca aceasta casa are o suprafata de 4,645 mp, 18 dormitoare si 37 de bai (!!).

Cum clientii nu s-au inghesuit, in octombrie anul trecut pretul a scazut cu 22%, ajungand la $14.5 milioane, dar cum nici aceasta oferta speciala nu a atras musterii, 50 Cent a mai coborat odata pretul anul acesta in mai, casa fiind acum oferita la $10.9 milioane, pret in scadere cu 41% fata de cel initial.

Casa a fost pentru prima data scoasa la vanzare in urma cu peste doi ani si poate fi vazuta in poza de mai jos (click pentru marire).sursa

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Boc: ”Trebuie să avem o discuţie cu mediul bancar pentru a reglementa o chestiune decentă”. Pamflet

„Trebuie să avem o discuţie cu mediul bancar pentru a reglementa şi aici o chestiune decentă: un termen în care să se dea un răspuns firmelor care solicită credite. A lăsa mediul privat la interpretarea şi discreţia funcţionarilor din bănci este inadmisibil. Planul de afaceri este blocat, criza merge mai departe şi cu toţii pierdem”, a spus Boc după o întâlnire cu oamenii de afaceri din Bistriţa. Premierul a ţinut să precizeze că nu are nimic cu mediul bancar.
„Alo, …Bank?”. Da, cu ce va putem ajuta? „Am depus acum 5 minute un dosar de credit la Dumneavoastra si as dori sa stiu daca mi s`a aprobat. Stiti ca domnul prim-ministru…” Da, stim. Inca studiem biletelul prin care ne solicitati creditul de 10 mil. EUR”. Pai cat timp va ia dom`ne? Ce nu`i clar? Vreau 10 mil eur!!!

„E clar, dar in dosar nu depuneti nici bilantul, pe site`ul Finantelor nu v`am gasit inregistrati.” Simt ca ma enervez dom`ne. Ce va`ntreb eu si ce`mi raspundeti dumneavoastra…Ce treaba aveti cu Finantele? Ele v`au cerut creditul? Da`mi dom`ne alea 10 milioane si lasa Finantele`n pace. ”Garantii aveti?” Dom`ne, uite care`i treaba. Criza trece, eu nu`mi pot finanta afacerile, exact asa cum a zis si domnul premier. Vrei sa`l sun acum sa`i spun ca am ajuns la discretia functionarilor? Planul de afaceri este blocat, criza merge mai departe şi cu toţii pierdem. Exact cum a spus Milutza Boc, manca`l`ar mama de premierutz. „Dom`ne, creditele nu se dau asa, de pe un minut pe altul. Trebuie respectate niste cerinte, niste norme ale BNR, care dureaza peste o ora totusi…” Bai, da` stii ca esti obraznic? Da`mi odata banii si lasa`ma`n pace, functionar tampit care esti tu. „Imi pare rau, nu va pot da creditul fara nici un act..” `Ra`ti ai dreaq de idioti…
(peste 5 minute)
„Alo, domnul premier? Da va rog. Dom`ne, am sunat la banca si aia nu`mi dau dom`ne credit. Desi le`am trecut negrul pe alb pe biletel si ce suma vreau si cand sa mi`o vireze in cont. Domnu` premier, chiar am ajuns la mana oricarui functionar domnu` premier? „E inadmisibil. Firmele să primească răspunsul în termen real, mai ales în perioadă de criză când toată lumea aşteaptă să vadă că finanţarea este asigurată de către bănci, că proiectul poate merge mai departe, că locurile de muncă sunt păstrate şi că poţi plăti salariile în continuare” Exact asa le`am zis si eu domnu` premier, da` aia imi cer tot felul de magarii numai ca sa imi puna bete in roate. Cica sa aduc garantii, domnu premier. Eu zic sa nu va lasati si sa le bagati impozitu ala de Robin Hud ca sa`i invatati minte. Poate le puneti si vreo taxa Iancu Jianu ca sa nu mai blocheze nenorocitii businessul privat. Adica noi tre` sa dam salariile deci la oameni si nenorocitii nu ne da credite? E normal domnu premier? Dom`ne, eu zic sa desfiintati toate bancile care nu e in stare sa dea un raspuns la o cerere de credit in 5 minute. Ca inseamna ca nu sunt capabili casa faca afaceri de banci in Romania. Ca daca stii cum se da un credit, mai mult de cinci minute nu`ti ia sa`l dai. Ori, daca te cacai cu orele, e clar ca habar nu ai ce`i aia banca. Nu, domnu` premier? Auziti, stiti ce zic eu? Ca daca tot va bagati peste atributiile BNR, ca stiti ca aia raspund de sistemul bancar, nu vorbiti sa`mi deie creditu` direct domnu Isarescu? Ca stiu ca va mai intalniti din cand in cand sa va explice ce`i aia o banca….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP