marți, 28 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Noile norme de aplicare a programului "Prima casă" au intrat în vigoare în această seară

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noilor norme de aplicare a programului Prima casă, în această seară, ele au intrat în vigoare. Reamintesc că normele au fost modificate în urma refuzului a 7 bănci comerciale (dintre care au mai rănmas 6, în urma retragerii din program a ING Bank) şi a convorbirilor de săptămâna trecută între aceste bănci şi premierul Emil Boc.

Hotărârea de guvern pentru aprobarea normelor stabileşte că asupra locuinţei cumpărate prin programul "Prima casă" va fi instituită o ipotecă legală de rang I valabilă pe toată durata finanţării în favoarea statului român, iar în cartea funciară vor fi notate interdicţia de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, precum şi interdicţia de grevare cu alte sarcini pe toată durata finanţării. Ipoteca legală, spre deosebire de cea convenţională, nu mai necesită costuri suplimentare cu autentificarea acesteia la notariat.

Se reglementează şi cazul în care FNGCIMM respinge cererea de plată a garanţiei ca urmare a neplăţii ratelor de către debitor, hotărârea de guvern prevede: "În cazul primirii de către finanţator a comunicării respingerii cererii de plată a garanţiei de la Fondul Naţional de Garantare şi Creditare a IMM, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul reglementat prin Codul Civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român."

Hotărârea de guvern mai stabileşte, totodată, că băncile sunt obligate ca pe întreaga durată de derulare a contractelor de finanţare încheiate în condiţiile programului "Prima casă" să menţină doar o parte dintre criteriile pe care trebuie să le respecte la momentul încheierii contractului: nivelul dobânzii aferente creditului, neperceperea comisionului de rambursare anticipată, durata maximă a creditului şi lipsa clauzelor care să permită modificarea unilaterală a contractului de către bancă.

Este de neînţeles lentoarea cu care s-a mişcat guvernul în această privinţă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Prima creştere a indicilor Case-Shiller în ultimele 34 de luni

Indicii Case-Shiller sunt un ansamblu de indici care urmăresc preţurile imobilelor rezidenţiale din SUA, pentru imobile de aceeaşi calitate. Există un indice naţional, câte un indice pentru cele mai importante arii metropolitane din SUA, un indice compozit al primelor 10 arii metropolitane şi un indice compozit al primelor 20 arii metropolitane din SUA. Indicii sunt calculaţi ca medie mobilă pe trei luni şi sunt publicaţi în stare brută sau ajustată sezonier. În afară de indicele naţional, care se publică trimestrial, toţi ceilalţi indici Case-Shiller se publică cu o întârziere de 2 luni în ultima zi de marţi a fiecărei luni. Valoarea de referinţă a indicilor Case-Shiller este 100 pentru ianuarie 2000.

Din datele publicate astăzi pentru luna mai 2009, constatăm că, în seria de date neajustate sezonier, pentru prima oară din iulie 2006, indicele compozit 10 (corespunzător primelor 10 arii metropolitane) a crescut cu 0,41% faţă de aprilie 2009, iar indicele compozit 20 (corespunzător primelor 10 arii metropolitane) a crescut cu 0,45%. În graficul de mai jos (clic pentru mărire), am ilustrat evoluţia celor doi indici în perioada ianuarie 2006 - mai 2009.Analistul David Blitzer de la Standard&Poor's, care lucrează la realizarea indicelui Case-Shiller, a declarat că preţurile locuinţelor din SUA începe să se stabilizeze. Indicele compozit Case-Shiller 20 a scăzut cu 17,1% în mai 2009, în termeni anuali, marcând cel mai mic declin din ultimele 9 luni, după o scădere de 18,1% în aprilie 2009.

Pe de altă parte, în conformitate cu datele prezentate ieri de Departamentul Comerţului al SUA, vânzările de imobile rezidenţiale au urcat în iunie 2009 cu un ritm anual de 384.000, în creştere cu 11% faţă de mai 2009.

O ultimă remarcă relativ la graficul de mai sus: se observă panta lină de descreştere a indicilor Case-Shiller până în iulie 2007, când a izbucnit criza subprime din SUA, după care urmează o scădere accelerată. Voi vorbi despre acest aspect în alt articol.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Notarii încurajează "Prima casă": onorarii cu 30% mai mici impuse de ministrul justiţiei

"Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a contractelor de ipotecă în care figurează ca părţi persoane fizice care achiziţionează o locuinţă prin programul guvernamental aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă", se arată în ordinul Ministerului Justiţiei publicat azi în Monitorul Oficial.

Încă din luna mai, uniunea notarilor anunţase: "UNNPR va înainta ministrului Justiţiei propuneri concrete pentru o reducere considerabilă a sumelor pe care cei îndreptăţiţi să beneficieze de această măsură a primei case le vor achita pentru a deveni primii proprietari".

Desigur, de atunci, lucrurile s-au mai schimbat. Programul nu mai este destinat achiziţiei primei proprietăţi. Nici ipoteca în favoarea statului nu mai trebuie plătită, căci e ipotecă legală, nu convenţională.

Deşi măsura reducerii onorariilor a fost solicitată de UNNPR, cu siguranţă ea nu este pe placul notarilor, fiindcă şi ei au fost loviţi de criză. Scăzând drastic numărul tranzacţiilor imobiliare, încasările lor au scăzut proporţional. Dar ce nu face guvernul să-şi cosmetizeze propria găselniţă populist-electorală?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Autorul atacului din 1963 asupra trenului poştal englez, spitalizat în stare critică

Ronnie Biggs, unul din autorii atacului antologic asupra trenului postal Glasgow-Londra din 1963, a fost spitalizat acum doua ceasuri in stare foarte grava, cu o pneumonie severa, a anuntat fiul sau. Purtatorul de cuvant al Justitiei a refuzat sa faca vreun comentariu considerand cazul unul individual.
Ronnie Biggs a fost unul din membrii gruparii care, in noaptea de 8 august 1963, a atacat un convoi feroviar, furand 120 de saci cu bancnote ce valorau la vremea aceea 2,6 milioane de lire sterline – o suma record pentru acele timpuri.

Condamnat la 30 de ani de puscarie, Biggs a evadat in 1965, facandu`si 3 operatii estetice in urma carora a putut trai linistit in Spania, Australia si apoi in Brazilia. Numai ca banii i s`au terminat si in 2001 s`a predat autoritatilor britanice, ruinat si bolnav. A fost imediat inchis in Norwich (estul Angliei).
Ministrul Justitiei, Jack Straw, a refuzat eliberarea lui la inceputul acstei luni, pe motiv ca Biggs nu exprima niciun regret pentru faptele sale. “E hranit mecanic, a suferit deja 3 atacuri cerebrale, nu mai poate merge sau sa vorbeasca”, au sintetizat avocatii lui, situatia celebrului hot.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Ritm ameţitor la "Prima casă": 34 credite în 3 săptămâni

După cum am scris săptămâna trecută, premierul Emil Boc i-a convocat pe reprezentanţii băncilor comerciale care nu au semnat convenţia de garantare pentru programul "Prima casă". Până la data respectivă, convenţia era semnată de 13 bănci comerciale. Până acum, din aceste 13 bănci, doar 4 au acordat credite prin acest program: BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank şi ATEBank. Numărul de credite acordate: 34. Pe lângă ING Bank, care s-a retras din program, 6 bănci nu au semnat convenţia, aşteptând publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern prin care se aprobă noua formulă a normelor de aplicare a ordonanţei privind programul "Prima casă", după care se va alcătui noua convenţie de garantare care trebuie semnată de băncile comerciale cu FNGCIMM. Printre cele 6 bănci care nu au semnat convenţia, se numără şi 3 bănci din top 10 după active: BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Ţiriac Bank.

"Hotărârea nu a fost încă trimisă la Monitorul Oficial. Pe text nu mai sunt discuţii, modificările au fost aprobate în şedinţa de guvern în forma propusă de Fondul de Garantare. Trebuie însă contrasemnată de toţi miniştrii implicaţi şi de premier", a spus pentru Ziarul financiar Mirela Luca, de la Biroul de presă al Guvernului.

O nouă dovadă că guvernul abordează chestiunile economice pompieristic, după ureche. Având în vedere miza populist-electorală a programului, cred că se vor grăbi în perioada următoare. După alegerile prezidenţiale din toamnă, programul ar putea fi dat uitării, nemaifolosind politic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Un blog de calitate

L`am descoperit din intamplare. E satmarean de`al meu si asta nu face decat sa ma bucure. Are blog de circa un an, pe care scrie bine, cu toate ca e student si lucreaza la un Xerox in Timisoara. Are un foarte bine dozat simt civic, ceea ce va recomand si Dumneavoastra. Una peste alta, nu`l cunosc, dar imi place . Si inteleg sa`l recomand din toate puterile. Asa, ca intre satmareni.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: În fine, vom avea un indice imobiliar

După cum scriam în Dialogul meu cu cititorii imopedia.ro, România a dus lipsă de un indice imobiliar credibil, aşa cum au ţările din Uniunea Europeană. Încercările făcute de entităţi private sunt departe de a fi credibile, din motivele expuse în articolul menţionat. Iată că o iniţiativă mai veche a Băncii Naţionale a României, împreună cu Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), este pe cale să se materializeze de la începutul anului 2010.

"Acest indicator va fi calculat de Institutul Naţional de Statistică (INS), pe baza preţurilor declarate ale tranzacţiilor imobiliare, informaţii pe care deja le comunică toţi notarii din România, din cele aproximativ 2.000 de cabinete notariale", a declarat pentru Gândul Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al UNNPR. Notarii nu furnizează numai preţurile în lei la care se perfectează tranzacţiile, ci şi date legate de imobilul respectiv (anul construirii, numărul de etaje, suprafaţa imobi9lului, etc.), precum şi onorariul încasat. INS va afla şi dacă un imobil a fost cumpărat cu bani împrumutaţi de la bancă, din formularul pe care trebuie să-l completeze cumpărătorul. Având în vedere că, din diverse motive, mai ales fiscale, părţile semnatare ale unui contract de vânzare-cumpărare nu declară întotdeauna preţul real al tranzacţiei, acest indice imobiliar ar putea fi viciat, dar, în orice caz, va fi mai aproape de realitate decât actualii indici privaţi.

Pentru a fi un instrument cu adevărat util, indicele general imobiliar va trebui să fie însoţit de indici sectoriali şi geografici, care să poată oferi actorilor de pe piaţa imobiliară informaţii credibile şi aplicate unui anumit tip de imobil, plasat într-o anumită zonă. De asemenea, trebuie folosită o metodologie transparentă pentru calcularea indicelui general şi a indicilor sectoriali şi geografici. În cadrul metodologiei, trebuie aleşi pentru chestionarul adresat cumpărătorilor paramterii indispensabili pentru o statistică coerentă şi utilă.


"În această perioadă de criză în care au fost mult mai puţine tranzacţii, iar puţinele informaţii sunt rare şi necertificate de nimeni, s-a văzut mult mai serios lipsa unei surse credibile, transparente şi accesibile tuturor actorilor implicaţi într-o tranzacţie. Existenţa unui indice imobiliar va elimina tot ce înseamnă echivoc pe piaţa imobiliară", a declarat pentru Gândul Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). Nu va elimina chiar tot echivocul din piaţa imobiliară, dar mare parte a lui.

Autoarea articolului din Gândul, Simona Simionescu îşi permite urmăatoarea apreciere: "Un asemenea indice ar fi fost necesar începând cu anul 2004, când a început ascensiunea preţurilor, odată cu creşterea creditării. În lipsa unor repere oficiale, vânzătorii au reuşit să facă legea prin preţurile cerute, ajutaţi şi de “prognoze” ale unor autointitulaţi analişti." Mă gândesc că mă vizează şi pe mine şi aş vrea să-i reamintesc Simonei Simionescu de câte ori m-a sunat să-i comunic opiniile mele privitoare la diferite aspecte ale pieţei imobiliare. Dacă mă va mai suna vreodată, o voi trimite la indice .

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Meşteşugarii italieni de bancnote

O imprimerie clandestina de bancnote a fost descoperita in sudul Italiei, doua persoane fin arestate si peste 7 milioane de euro confiscate, a anuntat Politia italiana. Contrafacerile erau foarte reusite, apreciaza expertii. Mai bine va dau sursa stirii , ca eu am sa ies la o bere, neavand niciun chef de munca azi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: ING: Acordul FMI cu Letonia e favorabil leului

“Stirea de pe parcursul noptii ce confirmarea atingerea la un acord intre FMI si Letonia cat si perspectivele optimiste pentru bursele europene sunt favorabile leului. De asemenea, prognozele ING pentru datele privind piata imobiliara cat si increderea consumatorilor sunt favorabile unei dinamici de apreciere. Cu toate acestea, e posibil ca apetitul pentru risc sa se modifice pe parcursul sedintei avand in vedere numarul ridicat de rezultate ce urmeaza sa fie publicate”, se arata in Raportul ING de azi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Profit net de 52,5 mil.eur pentru Raiffeisen Bank România, la 6 luni

Raiffeisen Bank a incheiat primul semestru din 2009 cu un profit operational de 106 milioane de EUR, similar cu cel inregistrat la sfarsitul lunii iunie 2008 • Profitul net inregistrat pentru primele 6 luni ale lui 2009 a fost de 52,6 milioane de euro • Activele bancii au crescut usor fata de jumatatea anului trecut, pana la 4,67 miliarde EUR fata de 4,56 miliarde EUR in iunie 2008 • Cheltuielile cu personalul au scazut cu 8%, in timp ce cheltuielile administrative au ramas relativ constante

continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Deutsche Bank – profit de peste un miliard în T2

Deutsche Bank a anuntat in aceasta dimineata o crestere cu 68% a profitului sau net pe trimestrul al doilea, profit care a atins in valoare neta 1,092 miliarde de euro, motorul fiind activitatea diviziei de investment banking a bancii germane. Rezultatul afisat depaseste asteptarile analistilor, care estimasera un profit de 985 mil euro. Seful DB, Josef Ackermann, a declarat intr`un comunicat ca banca sa este pregatita sa faca fata unui “mediu nesigur de business, in care perspectivele sunt puternic influentate de modul in care va evolua economia mondiala”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Despre importanţa indicelui oficial al pieţei imobiliare

Piața imobiliară românească este periculos de aproape de o piață eșuată total.

Păcatul originar este lipsa de transparență, foarte convenabilă pe timp de creștere dar periculoasă pe timp de scădere. Incertitudinea prețului amână deciziile de cumpărare și de vânzare; din acest motiv, manipularea prin mass-media din timpul balonului a avut atât de mult succes.

Mai există anumite terțe părți care ar dori ca nivelul real al pieței imobiliare să nu fie cunoscut în anumite condiții - unele garanții bancare sunt deja inferioare ca valoare creditului primit, însă în acest caz, băncile ar fi forțate să crească și mai mult provizioanele. Oricum, după estimările ING, restanțele la credite vor crește până în 2010.

Cât de expus este sistemul bancar pe imobiliare

La 31 martie 2009, 75% din creditul acordat companiilor este garantat cu active imobiliare, mai exact 73,2 miliarde lei. Tot la 31 martie, 47% din creditele acordate către populație sunt garantate cu active imobiliare, mai exact 47,7 miliarde lei.

Astfel, creditul total garantat cu active imobiliare este de 120,9 miliarde lei, la 31 martie 2009. Din acest credit, avem:

* 50,7 miliarde lei credit ipotecar (42%);
* 70,2 miliarde credit de consum garantat cu ipoteci (58%).

Media indicatorului LTV (valoarea împrumutată raportată la valoarea activului finanțat) este de 66%, deci dacă activul imobiliar finanțat scade cu mai mult de 34% față de prețul de achiziție, atunci garanția nu mai acoperă creditul iar cel care a luat creditul intră pe "negative equity".

Aici reintră din scenă vestitul indicator al pieței imobiliare. Când știm cu cât a scăzut valoarea reală a activului respectiv? Nu știm. Autorii raportului de stabilitate al BNR par a fi destul de liniștiți din acest punct de vedere, afirmând plat că "o asemenea ajustare potențială a pieței imobiliare ar depăși scăderea medie a prețurilor imobilelor înregistrată pe plan internațional în cazul crizelor anterioare (respectiv de 29%)".

Vom fi siguri ca garanțiile acoperă soldul creditelor doar atunci când vom ști exact nivelul pieței imobiliare, pe prețuri de tranzacție. Conform Gândul, mai avem de așteptat pana în 2010.

Sursă date: Raportul de stabilitate financiară pe 2009, paginile 73 - 75.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Cât costă moralitatea?

Cu ceva timp in urma, am scris despre notiunea de “negative equity”, respectiv situatia in care se afla cei ce au luat un credit ipotecar de la banca iar acum, pe fondul scaderii preturilor, soldul creditului este mai mare decat valoarea imobilului.

Atunci cand datorezi bancii mai mult decat detii, se pune intrebarea daca iti mai platesti ratele, sau lasi banca sa te execute. In SUA, conform unor date facute publice de site-ul Zillow.com, 22% dintre americanii care detin o ipoteca sunt in situatia de a avea un equity negativ.

Conform unui studiu realizat de doua Universitati americane, 26% dintre cei care nu si-au mai platit ratele au facut-o voluntar, desi si-ar fi permis sa continue plata acestora.

Cu toate acestea, desi preceptele morale ii impiedica pe majoritatea celor care au datorii sa intrerupa voluntar plata ratelor, moralitatea acestora incepe sa se clatine pe masura ce suma care reprezinta acel “negative equity”, se mareste.

Astfel, la un minus de $50.000, 7% dintre cei cu precepte morale ar inceta platile catre banca chiar daca si-ar permite sa plateasca ratele, la $100.000 procentul creste la 22%, iar la un minus de $300.000, 38% ar uita de moralitate si ar lasa intentionat banca sa ii execute.

Dintre cei care nu au precepte morale, la un minus de $50.000, 22% ar stopa intentionat platile catre banca, la $100.000 procentul creste la 41%, iar la minus $300.000, aproape doua treimi dintre cei cu datorii nu ar avea remuscari sa falimenteze voluntar.

Din acest studiu intelegem ca atunci cand vine vorba de bani, in cazul multor americani moralitatea trece pe locul doi, calculele economice inlocuind preceptele morale.

Ar fi interesant un asemenea sondaj si in Romania, insa sunt convins ca in proportie covarsitoare, romanii nu vor accepta sa inceteze voluntar plata ratelor, fiind cunoscuta legatura stransa dintre roman si proprietate. In plus, la noi nu exista conceptul de “faliment personal”, iar cei care se afla in situatia de a avea un negative equity si care vor fi executati de catre banci, vor fi urmariti toata viata de “portarei” pentru recuperarea datoriilor.

Sursa: latimes.com

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Fără mânie, despre impozitul pe proprietate

Unii dintre comentatorii articolului de ieri au combatut cu argumente logica pe care am folosit-o si prin urmare, doresc sa revin pe marginea subiectului numit “impozitul pe proprietate” pentru a clarifica unele aspecte:

1.Toata lumea (inclusiv eu) este de acord ca in Romania, nivelul de trai este scazut, iar o marire a impozitelor pe proprietate ar duce la falimentarea majoritatii proprietarilor, insa in acest caz, trebuie sa fim de acord cu ideea ca preturile imobilelor sunt extrem de mari si nu au nici o legatura cu veniturile romanilor. Ar fi o lipsa de logica sa sustinem ca atat impozitele cat si preturile se afla acum la un nivel corect.

2. Exista in marile orase cupluri de pensionari care au un venit cumulat de 1000-1500 de lei pe luna, insa proprietatea in care stau valoreaza zeci de mii de euro. Cu alte cuvinte, acesti oameni stau in case care valoreaza echivalentul a cateva sute de pensii, ceea ce arata dezvoltarea pietei imobiliare dincolo de orice logica.

Sunt de acord ca acestor pensionari nu le putem stabili un impozit echivalent cu pensia lor pe doua luni, insa nici nu se poate trece cu vederea faptul ca acestia detin un “activ” care valoreaza foarte mult.

Prin urmare, am propus un nivel minim de impozitare de 0.3% (care poate fi mai mic sau mai mare, in functie de decizia politicienilor) pentru toate imobilele cu un pret mai mic de 60-70k euro (sau mai putin), care sa actioneze ca o modalitate de “protectie sociala”. Cei care detin un imobil ce valoreaza mai mult, pot plati un impozit “normal”.

Aceasta abordare nu inseamna supraimpozitarea celor bogati - ar fi impotriva propriilor principii sa sustin asa ceva -, ci protejarea celor multi si saraci. Nu sunt un tip de stanga, insa nu pot sa ignor faptul ca cei mai multi dintre actualii proprietari se afla in aceasta categorie.

3.In general, nu sunt in favoarea cresterii impozitelor si cred ca impozitele pe care acum le platim sunt in cea mai mare parte cheltuite prost de catre Stat (total de acord cu cei care au subliniat asta), insa trebuie sa tinem cont de faptul ca in ceea ce priveste proprietatea, sistemul de impozitare a ramas mult in urma evolutiei pietei.

Comunismul a facut ca toata lumea sa primeasca locuinte, iar capitalismul a facut ca pretul acestora sa creasca atat de mult, incat daca am aplica legile pietei libere, ne-am da seama ca majoritatea proprietarilor de fapt nu si le permit.

Sunt constient ca in Romania nu putem discuta despre o abordare normala a acestui subiect din moment ce valorile locuintelor nu pot fi legate de veniturile celor care stau in aceste locuinte, si tocmai din acest motiv, tind sa dau dreptate celor care spun cea mai buna solutie ar fi aceea conform careia un impozit mai mare ar trebui sa se aplice doar incepand cu a doua locuinta detinuta. Nu este solutia ideala, insa are meritul de a fi cea mai buna pentru situatia actuala.

Poate peste 20 de ani vom putea discuta despre acest subiect ceva mai relaxati si cu ceva mai putina incrancenare.

PS: principalul motiv care m-a determinat sa scriu articolul de ieri a fost acela de a demonstra inca odata ca in Romania, preturile imobilelor nu au nici o legatura cu veniturile romanilor. Se pare ca am reusit.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Răzvan Pascu: Un nou rally pe Bursă?

De vreo 2 saptamani asistam la o noua crestere pe Bursa de Valori Bucuresti dupa ce aceasta scazuse la inceputul lunii si parea ca a intrat in letargie iar investitorii si-au inchis calculatoarele si au plecat in concediu. “De vina” au fost in principal evolutiile bune ale companiilor din afara, institutii financiare precum Citigroup sau companii precum Google, Ford sau Ebay anuntand rezultate peste asteptari. De asemenea, a uimit si rezultatul foarte bun al Microsoft sau companii din Europa precum Ryanair (cel mai mare operator aerian low cost in Europa).

Dupa ce la Bucuresti se ajustase destul de mult pana in prima saptamana din luna iulie iar numarul tranzactiilor si valoarea de tranzactionare scazuse, Bursa a inceput din nou sa se anime si, pe langa tranzactiile cu actiuni, sa aiba loc si tranzactii de milioane de euro cu obligatiuni. Numai in ultima saptamana actiunile TLV au crescut in medie cu 5% zilnic pe fondul zvonurilor de preluare a bancii de catre National Bank of Greece (care detine in Romania si Banca Romaneasca). Ieri actiunile Bancii Transilvania (simbol TLV) au crescut cu 7,5%, dupa ce in timpul sedintei de tranzactionare crescusera cu peste 10%. Interesant este ca incepand de martea trecuta (21 iulie), cand actiunile TLV erau 1,17 RON, pretul acestora a crescut pana la 1,42 RON ieri, adica o diferenta de peste 21% intr-o saptamana.

Companiile din sectorul energetic si-au mentinut preturile, acestea fluctuand intr-o marja destul de mica, iar cele din sectorul chimic (Amonil si Azomures) au inregistrat chiar scaderi usoare in ultima saptamana. Cresteri mai serioase au fost inregistrate in ultimele 2 saptamani si pe SIF-uri, SIF5 (actiunea pe care o am in portofoliu si pe care o urmaresc dintre cele 5 SIF-uri) crescand din 13 iulie de la 7,8 RON pana la putin peste 9 RON. In ceea ce priveste sfaturile de investitii, desi suna tentant sa investesti acum pe Bursa, daca o faci pe un termen mai lung poate fi profitabil, dar este posibil ca toate aceste cresteri din ultima perioada sa fie urmate de ceva corectii pe termen scurt. In opinia mea, nimic din datele economice nu s-a schimbat, ci poate putin perceptia investitorilor asupra riscurilor pe baza rezultatelor bune din afara.

Faptul ca o actiune precum Banca Transilvania creste pe Bursa cu peste 20% intr-o saptamana fara ca nimic dintre datele economice sa se fi schimbat poate insemna doar cateva lucruri: ori compania era puternic subevaluata fata de restul pietei (ceea ce nu cred), ori perceptia investitorilor asupra sectorului bancar s-a mai schimbat (ceea ce este adevarat in opinia mea), ori ca numai datele venite din afara (zvonurile de preluare si rezultatele financiare in SUA) pot modifica cursul actiunilor (ceea ce pare la fel de adevarat din punctul meu de vedere). Nu cred ca trebuie sa ne imbatam cu apa rece intrucat este foarte posibil ca SUA sa iasa prima din criza, asa cum a fost prima tara care a intrat in criza. Masina de tiparit bani a SUA (Trezoreria) ii poate ajuta pe termen scurt sa isi revina mult mai repede decat alte tari, dar noi trebuie sa fim rationali si sa intelegem ca ajustarea pozitiva a economiei se poate face doar prin reforme rapide si concrete sustinute de un plan de reducere a cheltuielilor bugetare viabil (nu reduceri de 20% la salariile a 10 ministri). Din pacate noi nu avem posibilitatea de a tipari bani precum americanii (la care a devenit un hobby), acestia ducand deficitul spre niste sume cu atat de multe zerouri (in dolari) incat ma gandesc cu mirare pe unde vor scoate camasa.

Voi urmari cu mare atentie rezultatele BRD si EBS (Erste Bank la Viena, care detine BCR-ul in Romania) publicate la sfarsitul lunii. Ma astept ca BRD sa vina cu rezultate peste asteptari (si ma tenteaza niste actiuni BRD) intrucat chiar daca creditarea nu a crescut spectaculos catre populatie in ultima vreme, bancile cred ca vor face profituri frumoase, inclusiv anul acesta, in primul rand datorita statului care se imprumuta aproape saptamanal de bani de la banci.

Si, pentru ca multa lume ma intreaba pe e-mail, sincer, nu cred ca vreo banca va avea probleme de lichiditati in Romania anul acesta. Ba, mai mult decat atat, cred ca toate bancile importante din Romania vor face chiar si profituri bune la sfarsitul anului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP