miercuri, 29 iulie 2009

Dan Popa: Un foarte bun studiu pe piaţa imobiliară

Este cel al HSBC, chiar daca studiul e facut pentru piata din Franta. Din sumar: bancile franceze desi au promis ca nu vor inaspri creditarea, nici nu au relaxat`o. Vanzarea de locuinte noi si`a incetat declinul si se asteapta o usoara stabilizare. Cererea solvabila e inca slabita, ceea ce`i face pe bancheri prudenti in a relua creditarea pe acest segment. Scaderea preturilor in primul trimestru din acest an a fost mai mica decat in ultima parte a anului trecut. Media reculului pe 2009 este estimata (in Franta, sa nu uitam asta) la 7 % la locuintele vechi si 5 % la cele noi.
Totul, insotit de grafice, explicatii, minunatii. Pour les connaiseurs.
Luati de cetiti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Băncile şi lupta cu terorismul

“Persoanele cu poziţii publice sau politice importante comporta un risc să abuzeze de puterea sau de statutul lor pentru îmbogăţirea personală prin luare de mită, deturnare de fonduri, etc.
Faptul de a accepta administrarea de fonduri în contul lor este susceptibil de a aduce un prejudiciu important reputaţiei băncii. (subliniat in text- n.m. DP)


In situatia acceptarii administrarii de fonduri in contul unor asemenea persoane, trebuie să se analizeze cu atentie riscurile susceptibile la care se expune Banca pe plan juridic sau reputational. Astfel autorizarea deschiderii oricărui cont pentru o PPE trebuie să provină de la conducerea unitatii.
Personalul Bancii are obligaţia, potrivit dispoziţilor legale, sub sancţiune penală, de a nu divulga clientului măsura de suspendare a operatiunilor dispusă de Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor. (subliniat in text – n.m. DP)
(…)
În scopul prevenirii utilizării Băncii pentru derularea operaţiunilor ce au drept scop finanţarea terorismului, Banca utilizează sistemul informatic de filtrare instalat la … , care funcţionează în baza unor liste oficiale care conţin numele persoanelor sau al organizaţiilor suspectate de terorism. În situaţia identificării de persoane sau organizaţii suspecte de terorism, sistemul generează o alertă.
(…)
Principalele elemente care caracterizează drept “suspecte” tranzacţiile clienţilor sunt :
· operaţiuni bancare din care nu rezultă un scop economic evident
· tranzacţii care nu se circumscriu tiparelor obişnuite, inclusiv datorită frecvenţei neobişnuite a depunerilor şi retragerilor operate în numerar în şi din cont
· transferuri externe sau alte operaţiuni care par să nu aibă un temei comercial sau civil, inclusiv transferuri externe care nu se circumscriu activităţii declarate a clientului, sau care sunt ordonate de clienţi care nu sunt angajaţi într-o activitate corespunzătoare obiectului de activitate aşa cum este menţionat în actul constitutiv cu modificările ulterioare”

Textul este din normele interne ale unui jucator bancar important din Romania. despre cum arata o lista cu teroristi, puteti vedea aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Răzbunarea lui Logan

Celebrul Logan de 70000 de euro revine în dotarea poliţiei în varianta crisis-proof de 30000 de euro. Bandiţii, dar mai ales contribuabilii, vor amuţi pe loc, deoarece în dotarea standard a vehiculului se află:
• girofar de 2500 euro
• bandă reflectorizantă de 1800 euro
• trusă medicală, lanternă şi triunghi reflectorizant de 1500 euro
• etilotest de 3000 de euro
Voi, cei care încă mai credeţi în instituţiile statului, lăsaţi orice speranţă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Doi înalţi oficiali ai Credit Suisse au vândut acţiuni de 20 mil.CHF

Putin dupa anuntul Credit Suisse privind realizarea unui profit net de 1,6 miliarde de euro pe al doilea trimestru din 2009, cinci inalti oficiali ai bancii au vandut actiuni in suma totala de peste 20 de milioane de CHF. Potrivit editiei de azi a “Neue Zürcher Zeitung” , doi dintre oficiali, cei care au vandut si cele mai multe actiuni, ar putea fi Brady Dougan – executivul sef si Paul Calello, de la conducerea investment bank`ului. O ancheta a fost deschisa in acest sens.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Fond facultativ de pensii sau depozit bancar?

După cum se ştie, în România, în afară de pensiile obişnuite, gestionate de statul român, denumite generic pilon I, mai există fondurile de pensii obligatorii, denumite pilon II, şi fondurile de pensii facultative, denumite pilon III. După cum ne amintim cu toţii, în ceea ce priveşte pensiile obligatorii administrate privat, a existat o întreagă bătălie pentru obţinerea de clienţi. Sumele investite în aceste campanii au fost imense. Au fost obligaţi să opteze pentru un fond de pensii obligatorii administrate privat toţi românii în activitate în vârstă de până la 35 de ani şi facultativ cei între 35 şi 45 de ani.

În 2008, randamentul fondurilor de pensii facultative a fost de 2,7%, valoare inferioară inflaţiei, pe când fondurile de pensii obligatorii, în numai 8 luni, au avut un randament anualizat de 8%. În acest an, situaţia pare să nu se fi schimbat. Din datele publicate la sfârşitul S1 2009, randamentul mediu ponderat al fondurilor de pensii obligatorii a fost de 7,04%, iar al fondurilor de pensii facultative 6,94% (valorile nu sunt anualizate), date preluate de pe site-ul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. În ultimul an (iunie 2008-iunie 2009), randamentele au fost: pilon II - 13,54% şi pilon III - 7,54%. De asemenea, mai pot fi consultate datele de pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Uitându-ne pe aceste randamente şi judecând rata inflaţiei şi a dobânzilor depozitelor bancare, ne întrebăm care este eficienţa acestor fonduri de pensii administrate privat. Desigur, cadrul legislativ impune anumite restricţii de investiţie acestor fonduri. Cele de pensii obligatorii nu au voie să aibă expunere foarte mare pe acţiuni, de exemplu. Însă această prevedere le-a salvat în ultimul an, când Bursa de Valori Bucureşti a avut o evoluţie puternic descrescătoare a preţurilor. Această evoluţie a determinat fondurile de pensii facultative să aibă randamente mai proaste, ca urmare a expunerii mai mari pe acţiuni.

Oricum ar fi privite lucrurile, fondurile de pensii obligatorii şi facultative presupun gestiunea profesionistă a portofoliilor, ceea ce nu se reflectă în cifrele de mai sus. Oricine ar fi făcut un depozit bancar în ultimul an ar fi putut obţine un randament mult mai bun decât cel obţinut de administratorii fondurilor de pensii facultative.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Testele de stress dezvăluie un sistem bancar vulnerabil

Franco- belgienii de la Dexia au nevoie de peste 10 miliarde de euro la capital, dupa ce stress testul AlphaValue-Challenges (realizat in 31 de mari banci europene) a aratat ca Dexia a inregistrat cel mai prost scor dintre toate bancile analizate. Potrivit aceluiasi test, KBC ar avea nevoie de 1,2 miliarde de euro.
In total, cele 31 de banci sondate ar trebui sa mai aduca peste 31 de miliarde de euro la capital. Asta acum, ca daca se intampla scenariul cel mai prost, nevoia de capitalizare suie la 132,8 miliarde de euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Nu prostiţi poporul cu indicatorul

Oficialităţile vor să ne salveze „după război” de cauzele care ne-au dus la criza imobiliară şi nu numai. În ultimele zile am fost bombardaţi cu ştirea că, în sfârşit, INS va produce începând din 2010 un indice al pieţei imobiliare, pentru ca tot omul să ştie încotro merg preţurile. Pentru asigurarea relevanţei, indicele se va baza pe datele transmise de notari, adică pe preţurile contractuale, nu pe pretenţiile de la mica publicitate ale vânzătorilor.

Un indicator ne mai lipsea. Realitatea este că toţi indicatorii elaboraţi de aparatul birocratic statal nu servesc decât cosmetizarea realităţii şi la manipularea publicului. În ultimul număr din Săptămâna financiară puteţi găsi un articol interesant despre cât de relevant este PIB-ul pentru măsurarea bunăstării românilor. Despre Indicele Preţurilor de Consum s-a tot scris – este o invenţie genială de disimulare a inflaţiei. Dacă IPC serveşte la ceva, atunci este vorba de manipularea populaţiei şi a bugetarilor, ale căror salarii au fost tot timpul indexate în funcţie de el – astfel încât „căpuşele” bugetului de stat să aibă mai multe resurse de supt – nu de reflectarea realiţii (e oare cineva convins că în ultimii ani preţurile au crescut cu 5-6%, aşa cum s-a raportat?!)

Însă măsura luată de INS, dincolo de faptul că este suficient de „sexy” pentru a mai justifica cheltuirea banului public, este dovada confuziei care există în mintea multora în legătură cu funcţionarea eficientă a pieţei. Mulţi economişti rătăciţi/scoliţi prin laboratoarele de matematică consideră că în absenţa transparenţei perfecte, a informaţiei complete, nu poate exista o alocare eficientă a resurselor. Şi, ca să pună sare pe rană, opinează că guvernul poate creşte informarea publicului!

Piaţa funcţionează nu pe bază de inputuri perfecte, aşa cum cred unii naivi. Piaţa funcţionează pe bază de alegeri voluntare, de acţiune antreprenorială calculată şi anticipativă (dacă informaţia ar fi perfectă, ar mai avea veun sens anticipările?). Alternativa, intervenţia statului, funcţionează pe bază de constrângeri, de expropriere în beneficiul grupurilor de interese, de alocare a resurselor în funcţie de rentabilitatea politică.

Lăsând filozofia la o parte, remarc faptul că cel puţin un analist a analizat subiectul aşa cum trebuie, observând că cifrele furnizate de notari numai realiste nu se pot chema. Dar sunt numai bune pentru indicele INS.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Mihai Marcu: Balonul imobiliar dezumflat pentru cei sceptici

Johnny, administrator pe forumul Computer Games a scris o analiză excelentă a creșterii și strivirii balonului imobiliar românesc, pe care o republic mai jos, cu acordul lui.
--

Deocamdată știm, din gura Colliers, că din 2005 până în 2007 bula imobiliară a stat pe o speculă de 70%. Habar nu aveam eu în decembrie 2006, când așteptam momentul declinului, pe ce mină de aur ședeam. Habar nu aveam noi că România putea fi "THE little known secret" în materie de investiții în statele emergente. Nu am nici un dubiu că nivelele excepționale ale bulei românești nu se puteau petrece decît printr-un concurs excepțional de împrejurări. Am să încerc însă să descriu

Evoluția bulei în timp

2002 - toate bune și frumoase, apartamentul de referință (2 camere) era 10k, creditul bancar era ca draq, cu 2-3 giranți dispuși să-și pună salariile la bătaie pentru solvabilitatea ta. În retrospectivă, când te gândești că îți trebuia un mic network de oameni ca să angajezi un credit cât pentru o Skoda Fabia, te ia și cu râs.

2003 - marchează introducerea creditului ipotecar. Fenomenul nu s-a produs ca o avalanșă, ci ca o infiltrație de apă în subsolul blocului. Pe o piață comparabilă ca volum cu cea a chiriilor, adică câteva mii amărâte, orice cumpărător în plus sau în minus avea darul să se simtă, motiv pentru care mijlocul anului a adus o creștere de 50% iar sfârșitul anului cu 100% față de punctul de referință. Adică 15k respectiv 22k.

2004 - a cunoscut o creștere temperată. Personal consider 2004 ca fiind anul în care a început specula. Semnificativ, coincide cu anul în care parcările dintre blocuri s-au umplut de Logane, luate cu avans ridicol, pe 7 ani - instrument de credit care nu exista înainte (trebuia avans 20% și 5 ani maxim rate, ca la un leasing normal pentru persoane juridice). Deși mijlocul anului marchează prețul pe care unii dintre noi îl considerăm acum sustenabil (25k) sfârșitul anului este DIN NOU marcat de creșteri agresive (studenții bată-i vina) până la 30k.

2005 - e momentul angajamentului de aderare UE, dar un an prost pentru specula locală care nu are juice să ducă prețurile mai sus de 40k. No problemo, Colliers susține că asta e anul în care specula externă pune piciorul în România virgină (lucru care logic nu se putea întâmpla înainte de anunțarea aderării României și Bulgariei). 2005 este și anul în care graficul pierde ciclicitatea anuală în care prețul crește lent în iarnă-primăvară și se accentuează din vară-toamnă; se vinde din stadiul de proiect, se vinde instantaneu, mai ales pentru că ansamblurile rezidențiale sunt angajate imediat de acel factor pe care acum îl putem numi "70% specula" și de aici o frenezie panicardă și o convingere că dacă nu cumperi în aceeași zi, nu mai cumperi nimic.

Începe "the musical chairs", pentru cunoscători.

2006 - an de creștere liniară, dementă - 42k pînă la 65k la sfârșitul anului. Evident, cererea de case înainte de momentul efectiv al aderării pur și simplu îngropa orice viteză de a scoate planuri din AUTOCAD. Nimic interesant, altfel.

2007 - momentul aderării efective la UE, momentul în care unii dintre noi se așteptau ca bula să respecte mimetic evenimentele țărilor mai vechi care au aderat la UE și să înceapă să scadă. În loc, 2007 cunoaște o creștere și mai agresivă a prețurilor în a doua jumătate a anului, asta în condițiile în care DEJA erau ansambluri imobiliare goale în capitală, iar în presă au apărut primele semne de întrebare. Sfârșitul anului sparge bariera psihologică de 100k pentru același apartament comparabil cu o Skoda Fabia.

2008 - este anul de apogeu al "musical chairs". În martie, muzica se oprește și toată lumea bulucește să se așeze pe un scaun la 120k apartamentul de referință. Și nu numai ca nu rămâne nici un fazan în picioare, dar toată lumea se așează comod și mai rămân 70% din scaune libere. Pam-Pam. De aici urmează declinul obișnuit, graficul devine neinteresant.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Despre indicele oficial al pieţei imobiliare şi influenţa sa asupra preţurilor

Am aflat ieri din Gandul cateva detalii legate de indicele oficial al pietei imobiliare care urmeaza a fi lansat de Institutul National de Statistica incepand cu 2010, iar Mihai Marcu a dezvoltat subiectul intr-o directie interesanta: expunerea bancilor pe piata imobiliara.

Eu voi incerca sa duc discutia intr-o alta directie: care va fi impactul acestui indice asupra preturilor pe piata imobiliara.

Indicele oficial al pietei imobiliare se calculeaza pe baza datelor oferite de catre notari, respectiv a preturilor reale de tranzactionare. Vom mai afla vechimea imobilului, vom stii daca acesta a fost cumparat prin credit sau cu bani cash etc, si mai mult, vom avea practic un pret de referinta pentru orice tip de locuinta situata intr-o anumita zona.

Acum, sa facem urmatorul rationament: multi dintre vanzatori/cumparatori au tendinta de a declara la notar preturi de tranzactionare mai mici decat cele reale pentru a plati impozite mai scazute, limita de jos fiind reprezentata de grilele de pret ale notarilor.

Tranzactia comunicata la un pret mai mic decat cel real este „pasata” de notar mai departe, iar INS va comunica la randul sau o valoare a indexului mai mica decat cea reala. Nu cu mult, insa este suficient ca indexul respectiv sa aiba o valoare mai mica cu 5-10% comparativ cu cea considerata reala.

Odata ce acest indice va fi lansat pe piata, absolut toti cumparatorii se vor raporta la acesta, in timp ce vanzatorii nu pot cere preturi mari motivand ca indicele este calculat luand in considerare preturile mai mici declarate la notar.

Prin urmare, este posibil ca aparitia acestui indice sa socheze vanzatorii iar piata sa se blocheze din nou daca acestia nu sunt dispusi sa scada preturile astfel incat sa se alinieze la noul standard.

Sunt absolut convins ca vor fi multi cei care vor combate indicele calculat de catre INS, insa un lucru este sigur: odata cu aparitia acestui indice, se va incheia si perioada de aur a pietei imobiliare romanesti, perioada in care preturile se formau pe baza unor zvonuri atent aruncate in piata, sau insistand pe ideea ca ”cererea este mai mare decat oferta”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Răzvan Pascu: Speculează monedele şi câştigă pe piaţa FOREX!

Explicam acum ceva timp aici si aici despre cum poti sa castigi bani cand piata scade. O sa va spun astazi cateva cuvinte despre piata FOREX si despre cum se pot castiga foarte multi bani (cu riscuri imense) speculand pe monedele diferitelor tari.

Piata FOREX este cea mai mare piata de tranzactionare din lume si este locul in care se pot tranzactiona monedele diferitelor tari din lume, adica se pot cumpara unele monede si vinde altele pentru a beneficia de castiguri de pe urma fluctuatiilor valutare. Valoarea acestei piete este imensa, peste 1 trilion de euro pe zi, iar avantajul sau este faptul ca este foarte lichida si functioneaza non-stop (mai putin in weekend) datorita fusului orar (de exemplu: cand in SUA este noapte si nu se tranzactioneaza in Europa este zi si piata este deschisa; cand in Romania este noapte, in Japonia este zi si piata este deschisa, etc.).

Unul dintre cei care au castigat foarte multi bani din piata FOREX este miliardarul american de origine maghiara, George Soros. Se spune ca Soros este cel care “a spart Banca Angliei“, acesta pariind impotriva lirei sterline in anii ‘90 si castigand intr-o singura zi 1 miliard de lire sterline.

Avantajul pietei FOREX este tranzactionarea in marja, adica posibilitatea de a beneficia de castigurile (dar si pierderile) unei investitii pe piata spot (piata la vedere) cu mult mai putini bani investiti (chiar si 1% din suma). De exemplu: sa spunem ca raportul EUR/USD este de 1,5. Daca pe piata spot pentru a cumpara 1000 de euro avem nevoie de 1500 de dolari, pe piata FOREX avem nevoie in general de doar 1% din acesti bani, restul de bani “imprumutandu-i” de la broker contra unei dobanzi overnight foarte mici. Sa spunem acum ca raportul EUR/USD creste la 1,6 si noi am mizat pe crestere (adica am cumparat euro si am vandut dolari). Inseamna ca cei 1000 de euro au devenit acum 1600 de dolari, deci pe piata spot am fi castigat 100 de dolari, ceea ce reprezinta un randament de 6,6% (100 dolari castig la investitia de 1500 dolari). Pe piata FOREX insa castigul este tot de 100 de dolari, dar raportat la investitia noastra de doar 1% din cei 1500 de dolari (15 dolari). Ceea ce inseamna un randament de 666,6%.

Sigur ca exemplele date sunt fortate, dar le-am dat in acest fel pentru a intelege mecanismul prin care functioneaza aceasta piata. Se pune acum problema ca am investit 15 dolari (acei 1%) si ce se intampla daca in loc sa castigam si raportul EUR/USD sa creasca, acesta scade iar noi am mizat pe crestere. Simplu, pierdem bani. Pe FOREX se pot pierde toti banii, adica daca am investit 15 dolari si suntem in pierdere, brokerul nu asteapta sa ajungem la o pierdere de 100 de dolari, ci cand suntem pe pierdere 15 dolari ne inchide automat pozitiile pentru ca el sa nu piarda. De aceea nu trebuie sa investim niciodata toti banii pe care ii avem in instrumente de pe piata FOREX, ci o mare parte trebuie sa o pastram de rezerva in cazul in care piata merge contrar asteptarilor noastre.

Trebuie mereu sa luam in calcul si varianta negativa si inainte sa investitim pe aceasta piata sa citim cat putem de mult, sa invatam diverse strategii de tranzactionare, sa ne stabilim niste reguli pe care sa le urmam cu strictete (de exemplu: ce facem in caz ca pierdem sau castigam un anumit procent), etc. Eu va recomand ca inainte sa investiti bani reali sa incepeti cu un cont demo intrucat toate companiile de brokeraj de pe piata FOREX ofera aceasta alternativa. Cu bani virtuali e mult mai usor si puteti sa va dati seama daca aceasta investitie este sau nu pentru voi.

Sincer, pentru a investi pe aceasta piata trebuie sa aveti mult sange rece si curaj, sa va asteptati sa nu dormiti noptile iar daca adormiti sa va invatati sa dormiti iepureste :) (pentru a sta mereu cu ochii pe calculator), sa aveti bani de care sa nu aveti nevoie si sa fiti constienti ca ii puteti pierde pe toti. Eu personal am investit de 2 ori pe aceasta piata, sume mici, de pana in 2000 de euro dar, din pacate, rezultatele nu au fost deloc multumitoare si chiar daca as fi dublat banii, acum consider ca nu merita atata stress. Si totusi cred foarte mult in aceasta piata (de aceea v-o prezint si voua) desi nu este foarte potrivita pe caracterul meu.

Deci ganditi-va bine!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP