joi, 30 iulie 2009

Dan Popa: La mulţi ani, d-le Guvernator!

Din cate stiu, maine, dl. Mugur Isarescu face 60 de ani. Ii urez cavalereste din acest colt de pagina un calduros La multi ani!. Este ziua Domniei Sale si merita cele mai sincere urari, dincolo de toate disputele, de toate neconcordantele care ne unesc si ne despart in acelasi timp. Este evident ca o asemenea functie naste sentimente si resentimente pe care trebuie sa ti le asumi, odata cu ea. Ma plec in fata omului Isarescu si il salut pe Guvernator cu deferenta pe care o incumba o asemenea functie. La multi ani, d`le Mugur Isarescu! Functiile vin si pleaca. Aniversarile raman.

Cordial, al Dvs…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: "Prima casă": BCR a semnat convenţia de garantare cu FNGCIMM

Astăzi, BCR a semnat convenţia de garantare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru programul "Prima casă", se arată într-un comunicat al băncii. Reamintesc că BCR se număra printre băncile care nu semnaseră respectiva convenţie şi a participat la întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc pe 21 iulie 2009, destinată deblocării situaţiei. După repartizarea pro-rata a sumei de 1 mld.€, Băncii Comerciale Române i-a revenit o sumă de 308 mil.€, faţă de suma licitată de 450 mil.€. Având în vedere subscrierea totală de 1,457 mld.€ şi suma alocată de 1 mld.€, coeficientul aplicat la suma subscrisă a fost de 68,63%.

"Clienţii pot depune la BCR solicitările de credit şi documentaţia aferentă începând de luni, 3 august. Creditul BCR Prima casă este primit cu deosebit interes, iar peste 10.000 de persoane şi-au exprimat până acum intenţia de a-şi achiziţiona o locuinţă cu ajutorul unui credit ipotecar Prima casă", se arată în comunicat.

BCR va acorda prin programul "Prima casă" numai credite denominate în euro, practicând o dobândă anuală de 3,8 puncte procentuale peste Euribor. Va fi perceput un comision de acordare de 0,5%, aplicat la valoarea creditului, precum şi un comision de evaluare de 300 lei plus TVA.

Semnarea convenţiei de către BCR dă un semnal puternic pentru programul "Prima casă", având în vedere că banca subscrisese 30,86% din suma totală subscrisă de bănci. De menţionat că BCR este a 14-a bancă semnatară a convenţiei şi prima dintre cele care nu o semnaseră în prima etapă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Pogea: Guvernul solicită FMI mărirea deficitului bugetar

În legătură cu convorbirile care se desfăşoară în aceste zile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, într-o conferinţă de presă organizată azi, a declarat "Dorim să avansăm ideea de majorare a deficitului cel puţin cu scăderea veniturilor din cauza crizei şi să asigurăm resursele pentru proiectele de infrastructură (...) Nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scăzut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi reflectă efectele crizei financiare şi economice asupra capitalului privat în mod special."

Bugetul general consolidat a înregistrat în S1 2009 un deficit de 14,35 mld.lei, respectiv 2,7% din PIB, sub limita maximă convenită cu FMI. Pentru tot anul, deficitul bugetar convenit cu FMI este 24,36 mld.lei, fiind prevăzute venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 mld.lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 mld.lei.

Întrebat dacă guvernul are în vedere majorarea TVA şi a cotei unice în 2009 sau 2010, Pogea a răspuns: "Pentru anul 2009, nu am avut în vedere şi nu avem în vedere majorarea taxelor semnificative", a spus Pogea, adăugând, însă, că este prematur să se pronunţe asupra unei eventuale majorări ale TVA şi cotei unice în 2010. El a menţionat că pentru a răspunde la întrebare ar trebui să se consulte cu experţii FMI.

Se pare că şi de această dată guvernul este prins pe picior greşit. În mod normal, ar fi trebuit să-şi pregătească temele şi să facă un raport asupra stadiului economiei româneşti faţă de cifrele convenite în acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

În lumina evoluţiei crizei din ultima vreme, FMI pregăteşte un nou cadru macroeconomic pentru România, care va fi discutat în cursul actualei misiuni, care se va încheia la 10 august 2009.

Gheorghe Pogea admite că scăderea economică a Românii ar putea să se situeze în jurul a 8% din PIB, guvernul urmând să solicite FMI modificarea ţintelor de deficit bugetar şi scădere economică, după cum anunţă Mediafax.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Guvernul vrea să impună băncilor să răspundă în 30 de zile cererilor de creditare

Guvernul doreşte să accelereze termenul în care băncile comerciale răspund unei cereri de creditare până la maximum 30 de zile. Variantele pe care le vizează guvernul sunt fie modificarea legislaţiei existente, fie adoptarea unei legi noi.

"Instituirea unei astfel de obligaţii va fi analizată luând în considerare că procedura de soluţionare a cererilor de creditare este diferită pentru persoane fizice şi firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de suma solicitată şi de obiectul contractului. Obligaţia poate fi însă introdusă printr-un termen fix de rezolvare a cererii, dar şi o perioadă suplimentară de răspuns dacă durata analizei depăşeşte 30 zile, cu condiţia ca solicitantul să fie informat din timp", au declarat surse ministeriale agenţiei Mediafax.

Băncile comerciale vor avea obligaţia să comunice decizia privind acordarea creditului în cel mult 30 zile de la înregistrarea cererii, iar, în cazul în care durata de soluţionare a cererii necesită un interval mai mare, răspunsul va fi comunicat într-un termen care va fi stabilit de guvern, cu condiţia ca solicitantul să fie anunţat în scris despre acest lucru în 30 de zile.

În vederea modificării legislaţiei aplicabile activităţii de creditare, guvernul va avea consultări cu Banca Naţională a României, Ministerul pentru IMM-uri şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Mă surprinde din nou aceeaşi modalitate curioasă în care acţionează guvernul condus de Emil Boc: în loc să se consulte cu instituţiile competente înainte de comunicarea publică a unei măsuri, el face exact pe dos. Cel mai notoriu caz din ultima vreme este ordonanţa privind programul "Prima casă", moşită greu şi ieşită destul de strâmb.

În ceea ce priveşte oportunitatea măsurii preconizate, cred că ea va induce o reorganizare a birocraţiei din interiorul băncilor comerciale. Rămân la convingerea că România este o ţară sub-bancarizată, iar concurenţa deficitară a făcut să apară necesitatea unei asemenea măsuri.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: ING: ”Perspectivele burselor europene sunt favorabile pentru o apreciere a leului”

“Apetitul pentru risc parea sa fi inregistrat o scadere pe parcursul noptii dupa ce presa din China anunta ca autoritatile intentioneaza sa limiteze avansul rapid al creditului. Dupa ce a atins 4,22/EUR, moneda nationala a recuperat o parte din teren insa o miscare regionala a readus-o aproape de valoarea minima a sedintei. O crestere a indicilor bursieri europeni a generat o noua inversare a trendului iar leul a inchis sesiunea locala la 4,2150/EUR. Evolutiile monedei nationale de pe parcursul noptii au fost relativ volatile aceasta atingand inca o data 4,22/EUR si apoi apreciandu-se peste nivelul de la inchidere. Apetitul pentru risc a parut sa se imbunatateasca odata cu un anunt al bancii centrale din China ce a precizat ca nu se intentioneaza limitarea creditarii ci ajustarea acesteia prin operatiuni de piata. Leul este tranzactionat momentan in jur de 4,2130/EUR”, se arata in Raportul zilnic al ING.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Recapitulare

Bancile americane, din lacomie pura, au facut un balon imobiliar care s`a spart. Balonul era frumos colorat si ala care sufla cel mai puternic in el, lua si cele mai mari bonusuri. Trec peste faptul ca toate performantele acelea erau fake`uri, dar de inapoiat primele fraudulos incasate in baza lor, nimeni nu le`a inapoiat.
Prin urmare banii aflati pe hartiile din banci, in cantitati de lumea nu putea sa`i mai incapa, s`au facut pamant si apa. Din SUA, criza a trecut Oceanul si a`nceput ravagiile in Europa si in toata lumea.
Ca sa nu se iste revolte sociale, Statele au bagat iar bani in banci. Mii de miliarde, ca sa astampere foamea de bani, ca altfel se putea lasa cu sange la propriu. Oamenii au ramas fara case, bunuri etc si la o adica, se puteau isca revolte pe care nicio natiune nu si le putea permite.
Bancile au luat banii, au multumit frumos si au inceput sa`si dea iar prime si bonusuri de nesimtiti.
Statele au ramas fara bani, tiparind bancnote la greu si riscand inflatie. Oamenii au ramas fara case, bunuri etc. Bancile au ramas bine mersi.
Asta se cheama ca s`a incheiat criza?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Turcii vor un credit de la FMI pe 3 ani. Negociază deja de un an.

Dupa sute de ani de lupte cu cipriotii, rusii si romanii, turcii se razboiesc acum cu propria dobanda de politica monetara. Din dobanda overnight au retezat aseara 0,5 bp, lasand`o la 8,25% pentru a putea infrange criza mai usor. Pentru ienicerii care nu sunt familiarizati cu economia de pe malul Bosforului, amintesc ca PIB`ul Semilunei s`a retras cu 13,8 % in primele 3 luni, si asta nu din cauza caldurii excesive care a lovit tara.

Turcia s`a confruntat cu o cadere de 6,2 % inca din ultimul trimestru al anului trecut, pentru prima oara dupa o crestere timp de 27 de trimester (consecutive, ca sa n`avem vorbe).
Ministrul Economiei din Turcia, Ali Babacan a declarat intre doua ceaiuri ca se asteapta ca pentru intregul an, economia sa se contracte cu 3,6 %. Pe putin.
Si acum, despre inflatia din Turcia. Nivelul ei era in iunie de 5,73%, oficialii Bancii Centrale sperand sa coboare la finele anului sub 7,5%. Pana la urma, speranta moare ultima, mai ales ca de un an incoace turcii negociaza cu FMI un credit pe trei ani, in suma de 10 mld dolari. Inca doi ani de negocieri si trece maturitatea, cu putina sansa. Daca va intrebati de ce dureaza atat de mult negocierile, va spui acum: turcii vorbesc mai rar si acuza Fondul de exigente politice inacceptabile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Semne de milă din partea FMI

Stabilitatea cursului de schimb a leului a ajuns să depindă de ce se întâmplă acum într-o minune economică dezumflată - Letonia.

Dacă există un risc major pentru România, atunci acela este să nu încasăm a doua tranșă a acordului cu FMI. Cel mai afectat ar fi leul: cursul de schimb ar putea scăpa de sub control sau ar putea fi menținut doar cu costuri uriașe.


Acordul cu FMI ne cere să respectăm un deficit bugetar; la iunie 2009 - data când ne va verifica FMI - cifrele s-au respectat, prin împingerea deficitului bugetar în a doua parte a anului, dar perspectivele sunt proaste. Deficitul bugetar al României în 2009 va fi mai mare decât cel prognozat, mai ales din cauza reducerii PIB și a încasărilor mai mici. Existau mari riscuri ca FMI să nu accepte derapaje bugetare.

Exact aceeași situație a fost acum și în Letonia. Letonii încercat să reducă deficitul bugetar, dar nu suficient și exista riscul ca FMI să nu le acorde a doua transă. Ei bine, în Letonia FMI a cedat și a aprobat a doua tranșă în condițiile unui derapaj fiscal considerabil.

Asta înseamnă vești bune pentru România; dacă Guvernul nu va face greșeli majore, atunci vor putea renegocia cu FMI ținte mai laxe de deficit bugetar, iar șansele vor fi mari că toamna de dinainte de alegeri să ne prindă cu banii FMI la BNR și un curs valutar ținut sub control.

Acceptarea unui deficit mărit în 2008 de către FMI vine și cu un "măr otrăvit" la schimb: creșterea taxelor, cel mai probabil eliminarea cotei unice și înlocuirea cu un impozit progresiv și creșterea TVA.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Banca centrală a Chinei îşi caută supleţea

Banca Centrala a Chinei a reafirmat dorinta de a mentine o politica monetara supla, care s`o mai ajuta sa dea jos din dobanda cheie pana la finele anului. Nu pentru ca s`ar simti inconfortabil cu actualul nivel , ci dintr`o pricina mult mai banala. Vrea sa prijine reluarea sustenabila a cresterii economice, potrivit unui mesaj postat pe site`ul institutiei de unul dintre viceguvernatori. Asta la doar cateva ceasuri dupa ce Bursa din Shanhai a cazut ieri cu 5 %, cel mai abrupt picaj din 18 noiembrie trecut. Caderea Bursei a avur la baza un simplu zvon, potrivit caruia cele mai mari doua banci din tara vor pune frana creditarii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Restanţele românilor la bănci cresc, iar situaţia începe sa devină... interesantă pentru sistemul bancar

BNR a publicat ieri datele legate de restantele romanilor la banci, insa evolutia situatiei nu cred ca mai mira pe nimeni.

Daca ii luam in considerare doar pe cei care au contractat un credit - persoane fizice si juridice - in valoare de peste 20.000 de lei, unul din cinci debitori are restante, iar dintre persoanele fizice care au cotractat orice tip de credit, aproape 600.000 au intarziat plata ratelor cu mai mult de 30 de zile, numarul creditelor restante fiind de 858.000.

In ceea ce priveste impartirea restantelor pe categorii de risc, din cele 5.7 miliarde de lei cat reprezinta creditele restante, 45% (2.6 miliarde lei) reprezinta valoarea creditelor cu intarzieri mai mari de 90 de zile. Click pe graficul de mai jos pentru a vedea evolutia acestora.Interesant este faptul ca, in timp ce valoarea restantelor mai mari de 90 de zile a crescut de la inceputul anului cu 1.2 miliarde lei, valoarea creditelor scoase din bilanturile bancilor a crescut cu doar 160 de milioane, ceea ce inseamna ca bancile continua sa ascunda gunoiul sub pres.

Pe de alta parte, cei interesati de contractarea unui credit sunt foarte putini, interogarile la centrala riscurilor bancare (CRB) ajungand in mai la 122.000, numar relativ similar cu cel inregistrat in martie si aprilie, insa cu peste 85% mai mic fata de perioada de aur din toamna lui 2007, cand acestea depaseau un milion. Sa vedem ce va aduce nou Prima Casa - daca interesul este atat de mare precum s-a zvonit, ar trebui sa vedem o crestere a numarului interogarilor la CRB in iunie.In ceea ce priveste ponderea restantierilor in total debitori, dupa cum se vede si din graficul de mai sus, aceasta a urcat constant in ultimele luni, in mai 20% dintre cei care detin credite in valoare de peste 20.000 de lei intarziind plata ratelor.

Una peste alta, situatia pe piata creditelor restante devine “interesanta” pentru sistemul bancar, ramanand de vazut cat timp vor mai putea ascunde bancile gunoiul sub pres.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Răzvan Pascu: Folosim Online Banking-ul sau aşteptăm la ghişee?

Pentru multi dintre noi (printre care ma numar si eu) online banking-ul a devenit ceva foarte normal. De fiecare data cand avem de facut o tranzactie bancara apelam la site-ul bancii, introducem parolele si facem platile la facturi, transferuri bancare, schimburi valutare, etc. Online banking-ul a devenit ceva normal intr-un timp foarte scurt pentru ca ne-am saturat cu totii de asteptat pe la cozi, de functionare plictisite sau de completat formulare.

Personal folosesc Homebank-ul de la ING. Mi se pare foarte practic, extrem de simplu de utilizat (imi plac foarte mult lucrurile simple) si bine gandit ca structura. In plus, imi place pentru ca periodic i se mai adauga functii suplimentare care de multe ori imi sunt de folos. Prefer sa pierd cateva minute pentru a face un schimb valutar sau pentru un transfer bancar online decat sa merg la banca si sa imi fac 1000 de nervi. Iar serviciile de direct debit ma ajuta sa uit pur si simplu de plata unora dintre facturi, banca ocupandu-se singura de retragerea banilor de pe card si plata unor utilitati precum telefonul, internetul, cablul, etc.

Si alte banci ofera astfel de servicii (daca nu chiar toate) si multi dintre cei care le folosesc sunt multumiti in special de faptul ca economisesc timp. Va sfatuiesc pe toti insa sa aveti grija si sa ignorati mesaje de genul celor pe care le primesc si eu de multe ori pe saptamana prin e-mail, de la diferite banci, care ma anunta ca mi-a expirat contul online si sa introduc date personale, user, parole, coduri PIN, etc.

Desi probabil multa lume v-a spus asta, va repet si eu: nu oferiti niciodata, nimanui, codul PIN al unui card. Nimeni nu are nevoie de el, nici macar cei care raspund la telefon la Departamentul Relatii Clienti al bancii la care aveti contul. Iar daca inca nu ati primit pana acum vreun mesaj fals de la asa zisa banca cu care lucrati, atunci aveti mare grija pe viitor la cei care in loc sa isi foloseasca creierul pentru un lucru util si care le poate aduce glorie si bani curati, prefera sa se bucure la cativa euro nemunciti cu riscul puscariei. Link-ul acesta l-am primit eu ieri, de la “asa zisa” Raiffeisen Online (care desi seamana foarte bine cu originalul, nu e real). Se numeste phishing.

In final, ca si recomandare: e foarte posibil ca banca la care aveti cont sa ofere serviciul de Online Banking. Cred ca acest serviciu merita cativa euro pe luna chiar si doar pentru stresul de care scapati.

Voi cu ce banci lucrati?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

Dan Popa: Şeful FMI e scandalizat de primele mari care se acordă iar în bănci

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn s`a declarat azi scandalizat de bonusurile pe care bancherii occidentali si le acorda iar, cu toata criza economica. El a spus ca se asteapta la noi „drame”, daca nu se va pune o frana acestui sistem. „Sunt scandalizat de ceea ce vad in jur”, a aratat el in cadrul unei emisiuni tv la France 24.
“Acesti bani lejer castigati, aceasta maniera de a risca fara limite pentru a castiga au reprezentat nu singura cauza , dar una foarte importanta a situatiei cu care ne confruntam in prezent. Sunt scandalizat de asta!”, a repetat Kahn.
Evident ca scandalizarea lui va fi fara rezultat, desi pasi timizi se fac in aceasta directie. Una peste alta e vorba de etica businessului, despre care am mai scris si care lipseste cu desavarsire. In Vest, ca si la noi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Gripa porcină a “asomat” economia Mexicului

Gripa porcina, care a paralizat mai multe segmente ale economiei, a redus PIB`ul Mexicului cu 10,5 – 11 % in cel de`al doilea trimestru din 2009, au aratat azi oficialii Bancii Centrale a tarii.

Indicatorul inregistrase un recul (8,2% ) si in primul trimestru, tendinta negativa fiind accentuata in aprilie-iunie, a declarat directorul Directiei Cercetare a Bancii Centrale, Manuel Ramos Francia, in cadrul unei conferinte de presa.
Pe langa gripa porcina, Mexicul a suferit enorm din cauza legaturilor economice pe care le are cu SUA ca si a diminuarii banilor trimisi de mexicanii care lucreaza in SUA si trimit bani acasa („capsunarii” locali. Fara conotatii malitioase). Ca tot veni vorba, in Mexic, aceste transferuri banesti sunt a doua sursa de valuta a tarii, dupa petrol si inaintea veniturilor din turism. Discutam de circa 11 miliarde de dolari trimisi in primele 6 luni din 2009 fata de circa 13 miliarde , bani trimisi anul trecut. In primele 6 luni. Practicm in SUA traiesc (majoritatea ilegal) circa 12 milioane de mexicani.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP