duminică, 2 august 2009

Dan Popa: Alan Greenspan: ”Revenirea e foarte aproape”

Fostul sef al FED, celebrul Alan Greenspan, a declarat azi la televiziunea ABC ca economia americana este „foarte aproape” de a`si reveni. Intrebat daca cea mai grava criza de la Depresiunea din anii `30 a luat sfarsit, Greenspan a raspuns:”Inca nu, dar suntem aproape de capat.”. El a mai precizat ca este „practic sigur” ca punctul cel mai de jos a fost atinns si ca urmeaza cresterea.

In alta ordine de idei, tocmai am terminat de citit cartea lui „Anii turbulentelor”. Foarte bine scrisa. Promite, junele autor. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: BPCE : Al doilea grup bancar francez devine operaţional de mâine

A doua banca franceza, BPCE, rezultata in urma fuziunii dintre Caisse d’épargne si Banque Populaire, va deveni operationala incepand de maine, luni 3 august 2009.

Noua institutie din peisajul bancar francez va dispune de un portofoliu de 34 milioane de clienti, 7 mil companii si 110.000 colaboratori.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Guvernatorul Băncii Angliei: ”Şefii băncilor primesc bani enorm de mulţi, care depăşesc închipuirea oamenilor simpli”

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King a pledat azi pentru intarirea reglementarii bancare, lucru cu care orice om serios ar fi de acord. El a acordat un interviu publicatiei News of the World (un soi de „Libertatea” a lor) si citat de televiziunea franceza France 2 in care a mai abordat subiectul bonusurilor bancherilor, catalogate de Guvernator ca „absolut astronomice si nejustificate”. Potrivit lui King, „sefii bancilor primesc sume enorme, care depasesc inchipuirea oamenilor simpli pentru o munca ce nu justifica in niciun caz asemenea prime. Este o forma de remuneratie care-i recompenseaza pe cei care pariind, castiga, dar fara a`i penaliza atunci cand acestia pierd”, a mai spus King.

El s`a declarat impotriva premierului Gordon Brown asupra manierei in care supravegherea financiara ar putea fi imbunatatita, in Anglia aceasta problema fiind in competenta a trei autoritati: Banca Angliei, Financial Services Authority si Trezoreriei.In opinia Guvernatorului britanic, ca sa inchei, Banca Angliei ar trebui sa capete puteri sporite, fiind cea mai in masura sa intervina atunci cand situatia o impune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Bancă catolică din Germania, investiţii în contraceptive, armament şi tutun

O bancă catolică din Germania, Pax Bank, înfiinţată în 1917 pentru a servi interesele instituţiilor catolice şi salariaţilor acestora, şi-a exprimat ieri regretul pentru plasamentele "neconforme cu exigenţele etice" făcute de bancă în firme producătoare de contraceptive, în fabrici de armament şi industria tutunului.

Potrivit lui Der Spiegel, banca a investit 158.867 € în acţiuni ale producătorului american de medicamente, Wyeth Pharmaceuticals, care produce, printre altele, contraceptive, 577.970 € în producătorul vest-european BAE Systems, care produce submarine nucleare şi avioane de luptă, şi 870.950 € în companiile de tutun British American Tobacco şi Imperial Tobacco.

"Regretăm eroarea, care va fi imediat corectată de luni, fără a provoca clienţilor noştri vreun prejudiciu", a declarat ieri Christoph Berndorff, CEO al băncii, citat de Deutsche Welle.

Pe site-ul băncii, se precizează "Valoarea activelor care ne-au fost încredinţate vor face obiectul unor plasamente conforme cu etica Bisericii Catolice, în deplină transparenţă. Orice plasament de capital care încalcă principiile creştine este exclus".

Dar banul e ochiul dracului...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: De duminică

Daca nu e insotita de o depreciere a leului si o crestere a exporturilor nete, un nivel mai ridicat al economisirii plus scaderea consumului privat ne duce direct in depresie. Un leu slab insotit de scaderea consumului poate insa ajuta pe segmentul pietei muncii, daca consumatorii se orienteaza catre produse locale, nu din importuri.

Pentru a opri scaderea abrupta a economiei, e nevoie de investitii masive din partea statului, in domenii prioritare – infrastructura.
Asta ar zice teoria.

Numai ca suntem in Romania, unde daca zici investitii in infrastructura, zici anumite firme care iau banii si nu`si fac treaba. Zici banii aruncati pe fereastra, ca sa fiu explicit.

Prin ianuarie, se anunta cu mare pompa constituirea unui grup de experti pe langa Guvern, care sa puna la punct o strategie de iesire din criza. Nu am mai auzit nimic de grupul in cauza. Guvernul Boc imi pare sincer incapabil sa gandeasca strategic. Se duc batalii pe termen scurt (sa micsoram salariul nesimtit al nu stiu carui director, sa stingem pompieristic problemele sindicale pentru o zi sau doua) fara sa vina cu o viziune coerenta asupra a ceea ce e de facut. Ba chiar dimpotriva. In loc sa comunice deschis cum stau treburile, se arunca periodic praf in ochi, cum ca totul e sub control. Nu mai conteaza acum ca Guvernul s`a nascut din promisiuni mincinoase (vezi campania electorala trecuta), important e sa isi faca treaba. Cand s`a format, ii dadeam 9 luni de existenta. Vad ca nu m`am inselat prea tare. De la optimismul desantat din primavara, al carui ison era tinut si de unii gazetari in mod cel putin schizofrenic, s`a ajuns intr`un pesimism care blocheaza orice initiativa. In MF, desi exista oameni foarte capabili, sunt tinuti in randul doi-trei. In BNR, la fel. In unele banci, unii PR`isti sefi suna cu tupeu sefii de gazete sa le spuna pe cine sa trimita si pe cine nu la conferintele de presa, in functie de amicitia ori inamicitia legata. Ultimul caz, al unuia dintre cei mai valorosi jurnalisti pe banci ai momentului, i s`a intamplat asta chiar saptamana trecuta. Trec peste faptul ca anumite conferinte nici nu sunt anuntate public, ca nu asta e rolul acestui post.

Intrebarea e simpla. De ce sa tinem ca rezerve oameni mai buni decat titularii, mai ales atunci cand aceiasi titulari iau bataie meci dupa meci? De ce nu se discuta transparent despre scenariile posibile? Daca o banca iti mareste din mers ratele doar pentru ca ea are o problema de finantare, te duci la protectia consumatorului. Daca un stat iti mareste taxele doar pentru ca e condus de incapabili, la cine te duci?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: What Next?

Dacă ai o criză economică pentru că economia se baza pe credit din exterior și ca atare au înflorit:

  • intermedierile financiare,
  • vânzările de mașini,
  • vânzările de retail,
  • vânzările de case,
  • aparatul de stat,
....finanțate din comisioane la credite, direct din credite și din taxe pe credite iar produsele de consum erau aduse din import, lăsând loc economiei proprii să se dezvolte spre sectorul terțiar, adică servicii și intermedieri și management și alte abureli...

Ce faci când ți se taie creditul și apare criza economică?

Întâi negi posibilitatea ca economia să poată intra în criză. Zici că economia e sănătoasă și solidă. Nici o grijă!

Când totuși criza apare, pretinzi că e doar temporară.Acorzi ajutoare. Faci planuri de salvare. Arunci cu banii.

Când criza se adâncește, începi să te împrumuți serios, pentru planuri faraonice de susținere a economiei. Unii zic că asta va duce la inflație. Alții zic că va duce la deflație. Alții zic că o să ne ia dracu pe toți. Alții zic că măsurile luate vor da roade și totul va fi bine.

Când?

La început se cheltuie banii existenți. Bani reali, aflați în posesia băncii centrale, sau existenți în visteria statului. Prea puțini bani, față de dimensiunea crizei. Cât zicea Banca Mondială că era scăderea rezervei BNR pt apărarea leului? 4.5 miliarde EUR? Mda.

Ulterior se printeaza bani

Guvernul emite titluri de stat. Băncile le cumpără. Banii ajung la stat, titlurile la bănci. Banca centrală cumpără titlurile de la bănci. Cu bani luați din click dreapta-new-"print a billion".

În economie sunt de 2 ori mai mulți bani. Prima sumă e la stat, a doua la bănci. Indiferent că se cheamă lombard, repo, quantitative easing, sau alphabet soup, efectul e același, diferă doar durata pentru care există de 2 ori mai mulți bani în economie.

Am zis de 2 ori - greșit. Băncile cu banii cumpără alte titluri, pe care banca centrală iar le cumpără. De 3 ori mai mulți bani în economie: 2x la stat, 1x la bănci.

...dar totul e ok

Apar rezultate în economie. Uite, PIB-ul Statelor Unite a scăzut doar cu 1% în trim II. Pentru că statul a cheltuit o groază de bani și cheltuielile guvernului sunt incluse în dimensiunea PIB.

Dacă se dau 1 miliard de EURO la "Prima Casă" repede-repede și dacă guvernul schimbă 1,5 miliarde de la UE și 1 miliard din Club Loan și îi și cheltuie la fel de repede, o să vedem și la noi cum încetinește scăderea PIB. Oricum, în prezent statul cheltuie de două ori mai mult decât încasează. Dacă nu ar cheltui atâta ar fi scăderea PIB peste 10%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: O stupizenie cât casa

Am auzit la Tv ca la ministerul Muncii imi pare, nu se va taia din personal pe motiv ca si asa in organigrama mai sunt locuri libere. Pai in acest caz, ala care a facut organigrama, e un tampit. Pentru orice minister poti construi o organigrama mamut, numai asa ca sa fie. Asta nu inseamna ca e si o organigrama eficienta.

De ce nu li se normeaza munca? Sa se constate cati angajati taie frunza la caini toata ziua si cati fac ceva util cu adevarat. In vremurile bune, ok, traiesti din bani publici ca nu`i pasa nimanui. Dar acum, in recesiune, sa mentii acelasi aparat stufos, e de`a dreptul o prostie. Pana la urma, ministerul e mai intai al Muncii si abia apoi al Protectiei Sociale a propriilor angajati.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O comparaţie pentru ministrul Dan Nica

Bagdad, 28 iulie. Un atentat soldat cu 8 morti are loc la o banca. Hotii au furat circa 4 mil dolari Presa a scris despre asta destul, nu mai insist. Ideea e urmatoarea. In doua zile, banii au fost recuperati, iar autorii prinsi. Notez in treacat ca totul a fost pus la cale de Jaafar Lazem Shkaya al Tamimi, un capitan din Garda Prezidentiala.

30 iulie. In zona Rinului de Jos (Franta), un atac armat la un supermarket Super U din zona. Casierii, amenintati cu arma, au pus la dispozitia atentatorilor circa un mil de euro. Politia i`a prins in 7 ore.

Ca sa fiu mai scurt: in Franta au avut loc 7 atacuri armate in doua saptamani. De la banci, supermarketuri, furat de ATM`uri samd. Cem mai lung interval in care Politia a depistat hotii- 64 de ore.
La noi, inafara tanguielilor legate de sistemele de securitate ale bancilor, nu prea am auzit altceva. Intelegeti ce vreau sa spun?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Va reduce BNR dobânda cheie? Eu zic că da, cu 50 bp

Argumente pentru mentinerea nivelului dobanzii cheie
• Cu toate ca inflatia CORE3 a fost negativa in doua luni consecutive (aprilie si mai), ea a urcat pe plus in iunie.
• Teama de depreciere a leului, care ar putea intoarce trendul dezinflationist
• O posibila relaxare fiscala ar putea interveni (suntem totusi in an electoral), ceea ce ar ameninta serios fluxul investitiilor straine , cu toate acordurile si intelegerile semnate cu organismele internationale.
• Asteptarile inflationiste raman ridicate, iar BNR trebuie sa lupte impotriva acestora
• Mai putina presiune pe partea preturilor administrate in 2009 inseamna amanarea tensiunilor pentru 2010 in aceasta zona
• Daca economia SUA isi va reveni, pretul petrolului va creste, cu toate consecintele asupra inflatiei din Romania
•Anul agricol nu e totusi atat de bun pe cat se astepta, ceea ce inseamna ca ne- am putea astepta ca in ultima parte a lui 2009 si in primele 6 luni din 2010 sa asistam la cresteri de preturi pe acest segment.
• Cresterea accizelor la combustibili ar putea alimenta considerabil inflatia.
• Angajamentul BNR privind tinta de inflatie e musai sa fie respectat, altfel credibilitatea institutiei va fi serios afectata. Dealtfel, Guvernatorul vorbea pana si in ianuarie 2009 de crestere economica a Romaniei pt acest an.

Argumente pentru reducerea dobanzii cheie
• Incetinirea economiei a fost mult mai agresiva decat estimau oficialii romani
• Creditarea a cunoscut o decelerare consistenta si s`ar putea ca fenomenul sa continue
•Salariile sunt si ele in scadere si vor continua sa scada Discutam aici de puterea de cumparare a oamenilor care, avand venituri reale din ce in ce mai mici, vor „sprijini” franarea economiei
•Ratele reale ale dobanzilor sunt mai mari decat nivelul natural, mai ales intr`o economie care scade in viteza

Sursa: “Monetary Policy Insights” al ING Bank

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP