luni, 3 august 2009

Ion Radu Zilişteanu: Privirea triumfalistă a MFP asupra impozitului minim

După ultimul termen de depunere a declaraţiilor la fisc de către societăţile comerciale, 27 iulie 2009, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au ieşit la rampă cu declaraţii privind impozitul minim.

"Fără impozitul minim, 415.033 de firme ar fi plătit un impozit pe profit şi venit de 22,25 mil.lei. Este o diferenţă de 270 mil.lei, adică 65 mil.€, ceea ce arată că introducerea impozitului minim a fost benefică", a declarat pentru Mediafax Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

La rândul său, Sabina Zereş, director de comunicare al ANAF, a declarat pentru Cotidianul: "Impozitul minim a fost introdus la 1 mai şi suma de 291 mil.lei înseamnă angajamentele de plată aferente lunilor mai şi iunie. O mare parte din bani s-au şi plătit deja. Impozitul minim merge neaşteptat de bine din moment ce contribuabilii l-au acceptat. Este un succes." Ce o fi înţelegând individa asta prin "contribuabilii l-au acceptat"? A făcut ANAF un sondaj de opinie? Sau au ieşit contribuabilii fericiţi pe stradă să mulţumească guvernului pentru mărinimia lui? Exprimarea mi se pare de un cinism dus la extrem, în condiţiile în care introducerea acestui impozit minim a fost contestată în fel şi chip de economia reală.

Atât pot înţelege funcţionarii MFP din impozitul minim. Faptul că le vin mai mulţi bani în bugetul secătuit al statului. Nu rostesc nicio vorbuliţă pentru cele 115.000 firme care au închis porţile şi despre cele încă 100.000 firme care urmează aceeaşi cale până la sfârşitul anului. Este rezultatul unei guvernări incompetente din punct de vedere economic şi ale cărei consecinţe le vom duce multă vreme de-acum încolo.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Radu Soviani, redactor şef la Business Standard

Zilele trecute, s-a anunţat înlocuirea lui Adrian Mârşanu cu Radu Soviani în funcţia de redactor-şef la cotidianul Business Standard, cu începere de la 1 august 2008. Radu Soviani este realizator, editor şi prezentator la The Money Channel încă de la înfiinţarea postului, în 2006, şi este editorialist al săptămânalului Money Express. Anterior, a condus timp de trei ani departamentul de ştiri al B1TV. Este doctorand în economie, specializarea monedă-credit. Am colaborat de multe ori cu el şi trebuie să îi remarc entuziasmul cu care face jurnalism economic.

"Cred că jurnalismul economic e o vocaţie. Pana acum l-am explorat mai ales pe cel de televiziune şi sunt mândru de ce am realizat la The Money Channel, unde îmi voi continua toate proiectele. Conducerea editorială a unui cotidian e o mare provocare şi oportunitate pentru mine, e nivelul următor", a declarat Radu Soviani.

La rândul său, Sorin Freciu, preşedintele Diviziei Business Media a grupului Realitatea-Caţavencu, a declarat: "Radu este unul dintre cei mai dinamici jurnalişti de business din piaţă, cu o viziune fundamentată asupra mediului de afaceri. Avem încredere că expertiza şi entuziasmul lui se vor transforma în asset-uri pentru Business Standard, aşa cum a dovedit-o şi la The Money Channel şi nu pot decât să mă bucur că extindem astfel parteneriatul nostru."

Avantajul lui Radu Soviani este cel de a fi fost mediatizat destul de puternic în ultima vreme, apărând la multe dintre dezbaterile cu subiect economic de la Realitatea TV. Acest lucru este de bun augur pentru Business Standard, spre deosebire de prezenţa palidă a lui Andrei Mârşanu. Prezenţa lui Soviani pe ecranul the Money Channel nu a fost un avantaj decât în mediile în care acest canal este urmărit.

Îi doresc succes!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Răzvan Pascu: Şomajul sau inflaţia: ce este mai grav?

Somajul, una dintre cele mai mari probleme si consecinte ale crizei economice mondiale, a ajuns sa afecteze tari importante din UE si, cred eu, este pe cale sa isi arate coltii si in Romania, din ce in ce mai tare. Desi de felul meu nu sunt foarte pesimist (a se citi: sunt optimist) e logic ca nu vom mai putea continua in ritmul acesta (multi angajati la stat, salarii mai mici la privat decat la stat si productivitate mica in privat).

Stam foarte prost la nivel de tara cu productivitatea muncii, clasandu-ne pe ultimele locuri in Europa alaturi de Bulgaria. La capatul celalalt al topului se afla Luxembourg, un stat foarte mic dar, se pare, cu oameni muncitori. Cei mai productivi romani sunt bucurestenii, care au produs in mediul privat aproape dublu fata de angajatii din restul tarii.

La nivelul UE, somajul creaza mari probleme in special in Spania care a ajuns sa aiba o rata a somajului de 18,1%, cea mai mare din Europa. Spania este tara europeana (alaturi de Irlanda) foarte puternic afectata de criza pentru ca si la ei, ca si la noi, cresterea economica s-a bazat foarte mult pe sectorul imobiliar, care acum sufera puternic. La capatul celalalt al clasamentului se afla Olanda, cu o rata a somajului de doar 3,3%, mult sub media europeana de 9,4% (in iunie – cea mai mare rata a somajului din ultimii 10 ani). La nivelul UE, numarul somerilor a crescut cu aproape 160.000 de persoane in iunie, ajungand la un total de aproximativ 15 milioane de persoane.

Pe de alta parte, rata inflatiei la nivelul UE este in continua scadere, in unele tari existand chiar pericolul deflationist (crestere negativa a inflatiei -preturile nu cresc, ci scad; este dupa parerea mea, mult mai grava decat inflatia).

Conform studiilor publicate recent, o treime dintre europeni se tem de pierderea locului de munca, cei mai pesimisti in ceea ce priveste atat evolutia economiei cat si directia in care merge tara lor fiind locuitorii tarilor baltice, in frunte cu Lituania. Aceasta tara trece printr-o perioada extrem de grea, inregistrand cea mai mare rata a somajului in randul tinerilor (31%), dupa Spania (36,5%). Lituania trece oricum prin cea mai grea perioada, zbatandu-se sa nu intre in faliment national, din punct de vedere economic aceasta fiind tara din UE care a avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei mondiale. Economia Lituaniei s-a prabusit in primul trimestru al anului cu 13,3%, iar in trimestrul doi scaderea aproape s-a dublat, la 22%, in timp ce analistii anticipau o scadere de maxim 17%.

Multi economisti (in frunte cu Paul Krugman, laureat premiul Nobel pentru economie) dezbat insa in aceasta perioada care este cel mai mare pericol pentru o natiune pe timp de criza: inflatia sau somajul. Si in Romania se pare ca parerile sunt impartite, numerosi oameni de afaceri, in frunte cu mogulul petrolului (Patriciu) spunand ca inflatia este mai putin importanta si ca ar trebui protejate afacerile si locurile de munca ale oamenilor, chiar daca acest lucru ar insemna tiparirea de moneda si injectarea banilor in economie, cu riscul reaprinderii spiralei inflationiste. Pe de alta parte, aderarea la moneda EURO in 2014 presupune scaderea inflatiei an de an si mentinerea acesteia in perioade dificile, precum cea prin care trecem acum, la un nivel scazut, Isarescu fiind deasemenea, se pare, adeptul acestei pareri si incercand sa stapaneasca inflatia (in iunie, Romania a avut cea mai mare inflatie din UE).

Personal, nu-mi dau seama ce este mai grav, pentru ca argumente pot fi aduse de ambele parti. Degeaba ai un loc de munca daca valoarea salariului castigat scade de la o zi la alta, iar cei cu venituri fixe (pensionarii) o duc din ce in ce mai rau; si degeaba preturile scad daca iti pierzi locul de munca si nu ai din ce sa mai cumperi.

Voi ce parere aveti?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP