marți, 4 august 2009

Bogdan Glăvan: În atenţia lui Mugur Isărescu

Am amânat putin timp acest articol pentru a nu deranja aniversarea domnului guvernator cu o veste proasta.

Willem Buiter, un economist cu ale cărui teorii nu sunt întotdeauna de acord, dar cu a cărui înţelegere a mecanismului politic simpatizez deplin, opinează că numărul mandatelor guvernatorului băncii centrale ar trebui limitat. La unul singur, mai exact. Fără prelungire.

Şi de ce este prelungirea mandatului un lucru rău? Buiter ne spune pe şleau: “The incentive to suck up to/please the power(s) that can reappoint you may be difficult to resist.” După care articolul continuă cu multe lucruri interesante.

Aşa că să-i spună cineva şi domnului Isărescu. De data asta e chiar pe bune. Nu e o vorbă spusă de cârcotaşi, contracandidaţi sau răuvoitori. E un chestiune demonstrată la catedră. Şi ştiu că celor de la BNR, spre deosebire de alţii, le pasă foarte mult de ştiinţa economică.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Fără surprize: BNR a redus dobânda cheie la 8,5%

Consiliul de Administraţie al BNR, întrunit în şedinţă de politică monetară a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8,5% pe an de la 9% începând cu data de 5 august 2009, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe reziduale de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 30% de la 35% începând cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2009, utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea scadenţei principalului instrument de politică monetară, operaţiunile repo efectuate prin licitaţie, de la o lună la o săptămână.

În nenumărate intervenţii din ultima vreme, analiştii financiari anticipau micşorarea dobânzii de politică monetară cu acest cuantum, însă anticipau că rezervele minime obligatorii aveau să rămână neschimbate. Aşa cum am mai scris, BNR trebuie să ajungă cu RMO la nivel de câteva procente la intrarea în zona euro şi, probabil, şi-a făcut un grafic de reducere a RMO, aplicabil în conjuncţie cu evoluţia indicatoilor legaţi de economie şi piaţa monetară.

În comunicatul BNR, se mai prcizează: "Perspectivele indică continuarea procesului de dezinflaţie, cu sublinierea faptului că traiectoria acestuia este însă marcată de evoluţia în continuare a crizei economice de pe plan mondial şi de menţinerea unor rigidităţi structurale semnificative în economia românească. Consolidarea dezinflaţiei, menţinerea stabilităţii financiare şi crearea premiselor relansării durabile a activităţii economice sunt condiţionate de implementarea fermă şi consecventă a mix-ului de politici macroeconomice - monetară, fiscală, de venituri, precum şi a reformelor structurale convenite în cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă încheiat cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale."

În această parte a comunicatului, transpare clar îngrijorarea BNR cu privire la capacitatea guvernului de a gestiona economia românească. De altfel, bâlbele continue ale echipei lui Emil Boc îndreptăţesc o asemenea îngrijorare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: ING: Este posibil ca leul să corecteze o parte din aprecierea de ieri

“Este posibil ca leul sa corecteze o parte din aprecierea de ieri. Atentia participantilor la piata este probabil atintita astazi asupra deciziei de politica monetara a Bancii Centrale. Scenariul nostru de baza ia in calcul o reducere a ratei de dobanda de politica monetara cu 50pb iar aceasta nu ar trebui sa aibe un impact semnificativ asupra leului. O reducere mai agresiva este de asemenea posibila iar aceasta se poate sa fie interpretata pozitiv de piata deoarece ar sustine activitatea economica si ar reduce povara nevoii de finantare publice”, se arata in Raportul cotidian al ING Bank.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Citigroup: Cele mai mari riscuri - un şoc pe curs sau întreruperea corecţiei deficitului

“Posibilitatea intreruperii abrupte a ajustarii deficitului extern si presiunile semnificative asupra leului sunt cele mai importante riscuri pe care le vedem in viitorul apropiat”, se arata in raportul economistilor Citigroup . Documentul mai aminteste ca riscuri semnificative si posibilul derapaj fiscal care s`ar putea inregistra, despre pretul petrolului sau un eventual soc pe curs, acestia fiind factorii de risc cei mai importanti care ar putea devia BNR de la tinta de inflatie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Continuă relaxarea politicii monetare

BNR nu a surprins decat partial. A redus dobanda la 8.5%( deci Guvernul se va imprumuta ceva mai ieftin) si continua reducerea RMO la valuta, cel mai probabil conform intelegerii de la Viena/Bruxelles cu bancile, in schimbul sustinerii si pastrarii expunerii pe Romania.

Daca rezerva BNR creste cu imprumutul de la FMI, atunci nu are rost sa mai imobilizeze banii bancilor, cand aceeasi bani pot fi imprumutati cu fara risc cu marje de 4% in programul "Prima casa".


Teoria este ca banii eliberati din rezerve (de fapt baza monetara, care se multiplica) se vor intoarce in creditare. Bancile nu au fost dispuse sa crediteze decat fara risc. La fel, nu e nicio tragedie daca bancile isi vor folosi banii din rezerve pentru plata dividendelor anului 2008.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Intervenţiile pe curs ale BNR

BNR, ca mai toate bancile centrale, intervin pe piaţa valutară din diferite motive. Cel mai des utilizate sunt stabilizarea cursului de schimb, calmarea pieţelor, acumularea de rezerve şi furnizarea de valută pieţei, atunci când sectorul public este principalul aducător de valută, iar banca centrală este agentul valutar.
Riscurile sunt insa mari, din cauza ca respectivele intervenţii pun in pericol credibilitatea şi rezervele valutare Băncii Centrale. mai ales ca au existat situatii in care bancile centrale si`au calculat gresit pasii si si`au epuizat rezervele, cum s`a intamplat in Mexic în 1994 sau Thailanda în 1997.

FMI, care a facut ceva studii si sondaje pe tema asta, a ajuns la concluzia ca băncile centrale din multe economii emergente, cum este si cea a Romaniei, intervin frecvent pe piaţa valutară cu sume mari în raport cu volumul total al tranzacţiilor desfăşurate pe piaţă. Pe urma, pentru a amplifica eficienţa în stabilizarea cursului de schimb, băncile centrale încearcă să sprijine intervenţiile prin măsuri de politică monetară.

Ca element mai de culoare, adaug aici faptul ca spre deosebire de Romania, in unele tari publica zilnic date privind interventiile din piata (vezi Mexic sau Turcia).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Discuţie cu un profesor universitar de economie. Care încă predă.

Discutia a avut loc azi dimineata. Profesorul de care vorbesc (si care e de fapt o doamna profesor univ.) ii invata pe studenti, economia. Nu mai fac comentarii. Notez doar faptul ca daca asa se preda in universitatile rmanesti, sa nu ne miram de vom avea prin Guverne, Ministere etc, oameni care vor gandi alterat, iar noua ne va merge si mai prost.

Am intrebat`o pe distinsa prof. univ. de economie daca li se preda studentilor despre criza financiara “Ce criza??? Nu e nicio criza! E un tampit ala care sustine ca in Romania e criza”. Cum doamna profesor nu e criza?, o intreb mirat. “Raman la parerea mea. E o criza indusa in creierele unora” Pai, nu scad veniturile la buget? Nu au companiile un cashflow cu probleme?, intreb aproape siderat “Intelegeti foarte greu. Nu vedeti masinile care circula? Nu vedeti luxul unora, afisat ostentativ? Daca ar fi criza….” Pai si restantierii la credite?, mai incerc eu sa intreb….”Din restantierii aceia de care vorbiti, avem date cum ca peste 50 la suta nu vor sa isi achite ratele. Nu ca nu au, ci ca nu vor!Aia profita doar de pe urma situatiei asteia”, zice madam prof. Si asta ii invatati si pe studenti, la facultate? Ca nu e criza si ca numai in capetele infierbantate ale unora…? “Nu vi se pare normal? Ce ati vrea sa le spunem?” Pai, zic, INS a admis ca avem o contractie economica….”Ce sa va spun…o fi INS`ul mai destept si nu stim noi….”

Doamna profesor universitar mai are o luna si jumatate pana sa isi ia doctoratul. Dupa care, probabil ca va vrea mai sus pe scara profesionala. Sau, in cem mai rau caz, va continua sa predea studentilor, adevarata economie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Şedinţa CA al BNR din 04 august 2009

Astazi va fi o noua sedinta a consiliului de administratie al BNR.

Consensul e ca dobanda de referinta se va reduce cu .5pp la 8.5%. BNR tinteste sa mentina o rata reala a dobanzii de 3%, si cel mai probabil va reusi, cel putin pentru luna iulie 2009, cand rata inflatiei anualizata se asteapta a fi 5.5%.


Scaderea dobanzii ajuta in primul rand Guvernul, care va rostogoli datorie 3.5 miliarde lei in luna iulie, urmand ca efectele in economie sa se vada anul urmator. Din pacate, avand in vedere si articolul precedent, ajustarile de preturi in domeniul privat (mai ales la privat) au fost mult mai mari.

Dobanzile mici la lei corelate cu un aparat public care macina bani inseamna inflatie - cel putin in domeniul public. Scadere economica si inflatie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Bonusul nu merge de multe ori la apă...

Bank of America a acceptat sa plateasca o amenda de 33 mil dolari (cum ar veni, vreo 23 mio euro) catre celebra SEC (Securities and Exchange Commission), jandarmul Bursei americane, dupa ce oficialii bancii au fost prinsi cu matza in sac (aici, in sens de conturi, pentru cei pretiosi). Pentru a da rigoare textului, precizez ca e vorba despre o minciuna grosolana (aici, in sens de „cat casa”) in legatura cu bonusurile platite sefilor de la Merrill Lynch odata cu preluarea acesteia.

Intr`un email considerat de SEC „fals si care inducea in eroare”, BoA isi anunta actionarii ca nu va achita bonusuri fara a`i anunta si a le cere acordul (actionarilor, asadar). Numai ca Bank of America si`a autorizat in realitate colegii de la Merrill Lynch sa isi dea singuri bonusuri de 5,8 miliarde de dolari (4,25 miliarde euro), adica 12% din valoarea intregii tranzactii..

Cum ar veni, au luat o banca mai mare decat BCR`ul pe care si`au impartit`o ca bonusuri. Ei, intrucat bonusul nu merge de multe ori la apa, iar SEC nu este Guvernul Romaniei pe care sa`l abureasca orice debil, BoA a fost pusa la plata. Reamintesc ca in vremea in care acele bonusuri de neam prost erau acordate, Merrill Lynch inregistra pierderi de mai bine de 15 miliarde de dolari (aici, in sens de 10,4 miliarde de euro).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O singură frază despre Cotidianul

Am prieteni remarcabili la Cotidianul, asa ca am urmarit cu grava atentie ceea ce se intampla acolo. Pentru mine, un lucru e clar. Se doreste inchiderea acestui ziar in editia sa pe print. Lucrul acesta`mi pare cu atat mai evident cu cat, dupa aberantele masuri nistoresciene, niciun membru al patronatului nu ia vreo contramasura. E ca si cum un strain intra intr`o turma de oi, impusca pe rand fiecare oaie, iar ciobanul, sprijinit in comag, isi mai aprinde cate`o tigara fara sa intervina. Lucrurile sunt mai mult decat grave, dar nu inexplicabile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Criza ne transformă în mari producători auto. Oare?

Visul lui Tariceanu din martie 2008 se pare ca se implineste. Pasionat de masini, acesta a considerat ca ar fi o oportunitate pentru Romania sa se investeasca in capacitati de productie pentru industria auto – de la subansamble, ansamble si pana la produse finale (masinile), tocmai pentru ca valoarea adaugata a acestora este mai mare decat in alte industrii. Ideea nu era deloc rea, numai ca ghinionul a fost sa vina criza peste noi. Acum abia ne chinuim sa supravietuim iar industria auto are mult de suferit, ca peste tot in lume (vanzarile scad foarte mult, productia este la pamant-peste tot, mai putin la Dacia :) , dealerii se repliaza pentru a supravietui, firmele de leasing primesc tot mai multe masini inapoi, etc.).

Cel mai mare producator de masini din Europa ramane, la nivel de tara, liderul detasat – Germania, cu peste 5 milioane si jumate de masini produse, iar in Europa Centrala si de Est, cel mai bine sta Cehia, cu aproape 1 milion de masini produse. La nivel mondial, cel mai bine stau Japonia, China si SUA care au produs in total aproape 30 de milioane de masini in 2008. In Romania, productia de masini a ramas in 2008 la un nivel apropiat de acela inregistrat in 2007, cea mai mare parte a productiei fiind realizata de catre uzina de la Pitesti.

Anul acesta uzina Dacia a inceput cu stangul productia, anuntand o serie de concedieri si intrari in somaj tehnic ale muncitorilor, dar “salvarea” se pare ca a venit tot de la economia Germaniei (deh, doar nu de la noi…) care a lansat programul “Rabla” autohton, oferind pentru fiecare masina veche scoasa din uz, suma de 2500 de euro.

Aflati in plina criza dar cu dorinta de a-si lua totusi o masina, nemtii au reusit sa-si calce orgoliul si sa renunte la brandul german de calitate superioara in favoarea unei marci cu notorietate slaba dar cu garantie franceza, dintr-o tara prea putin cunoscuta din Europa de Est (Romania). Astfel, numai in primele 5 luni ale acestui an, in Germania, Dacia a vandut aproape 40.000 de masini, in timp ce in Romania in aceeasi perioada, vanzarile au scazut la jumatate fata de anul trecut. Brandul auto romanesc a inregistrat vanzari bune si in Franta, Elvetia (unde are preturi foarte bune comparativ cu alte marci) sau Belgia.

Este de asteptat ca in Romania productia de masini sa creasca constant in anii urmatori, atat Ford cat si uzinele Dacia anuntand planuri mari si marirea capacitatii de productie pana in 2012, cand Romania ar putea intra in primele 10 tari producatoare de masini din Europa. Pacat insa ca nu am avut ambitia la nivel de decizie guvernamentala sa producem si sa impunem pe piata branduri auto romanesti fara investitie straina in decursul atator ani de la Revolutie si pana acum. E totusi bine ca macar managementul unor companii importante precum Ford, Daewoo (la vremea ei) sau Renault a inteles ca Romania este un loc bun in care sa isi desfasoare afacerile si un loc prielnic investitiilor profitabile.

Se pare ca intr-adevar criza ne transforma in mari producatori auto. Cei importanti, precum Italia, scad in topuri, iar cei mici, precum Romania, cresc. Este firescul sortii care se intampla cu putin de la fiecare: ajutor de la statul roman (atat cat este el), investitii straine, decizii strategice in tari importante (programul “Rabla” din Germania), forta de munca ieftina de la noi, managementul strain, etc.

Curiozitatea mea ar fi daca acest lucru mai poate fi posibil si in agricultura? Mai este oare posibil sa redevenim unul dintre cei mai importanti producatori de alimente din Europa? Si oare cum sa facem?

Ce ziceti?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP