duminică, 9 august 2009

Cristian Orgonaş: Va deveni FMI inamicul public numărul 1?

Conform unor surse guvernamentale citate de Mediafax, Guvernul discuta cu FMI disponibilizarea a aproximativ 10% dintre cei 1.4 milioane de bugetari, precum si inghetarea atat a pensiilor, cat si a salariilor bugetarilor, pana cand Legea salarizarii unice va incepe sa produca efecte. In plus, in acest an, toti bugetarii vor fi nevoiti sa isi ia 2-3 saptamani de concediu fara plata.

Aceste masuri vor afecta direct sau indirect peste 8 milioane de oameni (pensionarii, bugetarii si familiile acestora), o masa de manevra suficient de importanta pentru ca unii sa scoata de la naftalina pericolul FMI, respectiv institutia care a venit in Romania pentru a cere, si de data aceasta, reforme in schimbul banilor.

Despre bugetari putem spune ca sunt oricum, numai ca nu sunt organizati nu. In sectorul privat, daca patronul te da afara, nu poti face prea multe, iar marturie sta faptul ca din octombrie, companiile private au concediat aproximativ 200.000 de persoane fara a produce miscari sociale de amploare, insa daca Guvernul va lua taurul de coarne si va da afara 10% din cei care lucreaza in sectorul de stat, sunt convins ca vom asista la o noua revolutie.

Sindicatele, incapabile sa inteleaga faptul ca aceasta masura chiar trebuie luata pentru ca Romania sa evite soarta Estoniei, vor scoate in strada zeci de mii de oameni, iar autoritatile probabil vor “gasi o solutie” pentru ca numarul celor ramasi fara un loc de munca sa fie redus la un nivel ridicol.

FMI va fi pus la stalpul infamiei, ni se va aminti din nou de anii `90 si de experientele esuate ale FMI din America Latina, despre faptul ca “nu trebuie sa vina aia de la Washington sa ne spuna noua cum sa ne organizam”, si se va trece complet cu vederea ca in acest an vom avea o scadere economica record, incasarile la buget au scazut semnificativ, in timp ce aparatul administrativ nu a fost niciodata mai “gras”.

Pentru mine, este o surpriza ca FMI accepta (cel putin la nivel de discutii) un deficit bugetar in jurul a 7% din PIB, ceea ce, intre noi fie vorba, inseamna ca de la buget se vor cheltui cu peste 8 miliarde de euro mai mult decat se vor incasa, iar partea cea mai proasta este ca aceste cheltuieli se duc pe salarii, pensii si ajutoare sociale, si nu pe investitii.

Cei care se pregatesc sa ridice pumnul impotriva FMI si a masurilor pe care acesta le propune, ar trebui sa se gandeasca la faptul ca, fara banii de la FMI si UE, salariile si pensiile ar fi fost acum platite cu intarziere sau deloc, leul ar fi luat-o razna, iar numarul bugetarilor care ar fi trebuit concediati ar fi fost cel putin dublu.

Guvernul nu poate insa sa ascunda gunoiul sub pres pentru mult timp. In primul semestru s-a incadrat ”la mustata” in criteriile agreeate cu FMI in ceea ce priveste deficitul bugetar, insa a facut-o cu pretul amanarii unor cheltuieli pentru a doua jumatate a anului.

Daca Guvernul va forta negocierile cu Fondul in sensul de a refuza luarea unor masuri de reforma profunda a sistemului Administrativ, iar acest refuz va determina ruperea acordului sau intarzierea virarii celei de-a doua transe din imprumut, alianta PDL-PSD ne va ingropa pe toti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: Intro pentru articolul din 10 august 2009

Articolul din 10 august 2009 nu va fi unul ușor digerabil.

Creditul ipotecar disponibil pentru toți - prima casă - a dus la o creștere a prețurilor de strigare doar din cauza disponibilității potențiale unor sume de bani în piață.

Acesta situație a fost motivul pentru care l-am rugat pe autorul articolului să-l scrie și îi mulțumesc pentru contribuția sa.

Explicaţia din articol este cu atât mai necesară cu cât 150.000 de posibili clienţi cu serviciu stabil la stat şi bine plătit se află în situaţia de a-şi pierde slujbele, în timp ce în rest şomajul va fi mascat de concediile fără plată.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Bogdan Glăvan: Renaşterea liberală a Georgiei

Deşi puţină lume ştie, Georgia oferă unul din cele mai reuşite exemple de reformă economică liberală, atât din punctul de vedere al amplitudinii şi profunzimii măsurilor politice luate, cât mai ales din cel al efectelor pozitive rezultate. Povestea de succes a liberalismului în Georgia începe în 2004, la un an după schimbarea politică majoră din 2003. Înainte de acest moment, Georgia era doar una din ţările fost comuniste desprinse din fosta URSS, o ţară marcată de deficienţele ingerinţei statului în economie: sărăcie, impozitare ridicată, absenţa investiţiilor, corupţie cronică etc. Dar, din 2004, odată cu numirea lui Kakha Bendukidze la Ministerul Economiei, lucrurile au început să se schimbe. Devenit faimos pentru afirmaţia că Georgia “ar trebui să renunţe la tot ce poate fi vândut, cu excepţia propriei conştiinţe”, Bendukidze a lansat o reformă comprehensivă a statului, printr-o terapie de şoc. În anii care au urmat, reforma a continuat neabătut, fiind susţinută de primul ministru Lado Gurgenideze şi de preşedintele Mikheil Saakashvili.

Într-un articol publicat de Centrul pentru Economie şi Libertate, ofer detalii despre reforma implementată în Georgia.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Ştirile zilei. Pamflet de duminică.

Moto: ”Avem de refăcut această reformă a statului, dar avem, pe de altă parte, nevoia să modernizăm România” Emil Boc

Americanul Keith Griffin, care deţinea peste 1.000 de imagini pedofilice pe un CD aflat în calculatorul său personal, a dat vina pentru prezenţa acestora pe motanul său, care ar fi sărit pe tastatura computerului său în timp ce el descărca nişte muzică, relateaza Associated Press. Celelalte animale de casa ale lui Griffin fac deja puscarie pentru viol, piratearea conturilor bancare si sechestrare de persoane.

O femeie din SUA s-a îndrăgostit de o roată dintr-un parc de distracţii şi plănuieşte să se mărite cu aceasta, relatează site-ul Ananova. Amy Wolfe (33 de ani) este amorezată de roata de agrement, înaltă de 24 de metri, încă din adolescenţă.
Cativa istorici romani intentioneaza sa`i trimita femeii un document confidential din care sa rezulte ca roata este un partener cel putin suspect, date fiind experientele lui Horea si Closca in aceasta directie.

Prostituatele sunt considerate în China mai demne de încredere decât funcţionarii, potrivit unui sondaj realizat de Insight China, relatează AFP. Intrucat in Romania prostitutia nu este legiferata, daca sondajul s`ar fi facut la noi, in lod de „prostituate”, se putea trece „Jneapanul” sau „salcamul”, dupa caz.

Premierul Emil Boc a solicitat, sâmbătă, în şedinţa extraordinară de Guvern, Agenţiei Naţionale de Administrate Fiscală (ANAF) şi Ministerului Finanţelor să facă o analiză cu privire la formele de manifestare a evaziunii fiscale, relateaza agentiile de presa. Potrivit unei surse apropiate discutiilor, functionarii i`au pregatit deja acest dosar, titlul de pe coperta terminandu`se in „…tul forfetar”

„Spune doar „Bună !”, renunţă la pupici, nu da mâna”, este sloganul noii campanii a medicilor madrileni pentru prevenirea extinderii gripei A., care a facut ravagii in Spania. Daca epidemia se agraveaza, noul slogan va fi „Trage tu primul!”

Guvernul a convenit sâmbătă, de principiu, ca masa salarială să fie redusă cu aproape 3% până în 2015, au declarat pentru NewsIn reprezentanţi ai Executivului. Orice micsorare ar fi foarte apreciata de premier, care s`ar simti infinit mai confortabil la o masa mai mica (in termeni populari, masuta).

Premierul Boc i-a anunţat, sâmbătă, pe membrii Cabinetului că doreşte asumarea responsabilitatii Guvernului pe legile salarizării, pensiilor şi educaţiei. Analistii apreciaza ca a fost abandonata astfel asumarea iresponsabilitatii pe aceleasi legi.

Emil Boc a precizat că impozitul minim a avut un efect benefic pentru că a restrâns numărul firmelor-fantomă. Partea proasta e ca angajatii fantoma ai firmelor fantoma au ajuns sa manance paini-fantoma si sa nu mai aiba cu ce`si plati niste rate-fantoma care ii bantuiau si continua sa`i bantuie.

Cea mai scumpă casă din lume a fost scoasă la vânzare în Germania. Pentru casa de numai 30 de metri pătraţi, situată pe insula Sylt, o populară staţiune balneară din această ţară, agentul imobiliar cere 4,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă 160.000 de euro pe metru pătrat, notează publicaţia germană Spiegel. Inca nu s`a stabilit daca e vorba de efectul halucinogen al unor droguri sau o simpla amnezie a agentului imobiliar, care a uitat se pare trecutul recent de pe piata pe care activeaza.

Organizaţia Hamas a creat o poliţie de moravuri, care supraveghează atent ţinuta tinerilor. În timp de femeile erau deja obligate să facă baie îmbrăcate, restricţia se aplică de acum şi bărbaţilor, informează cotidianul francez La Croix de vineri. In cazul barbatilor li se permite in week-end si de sarbatorile legale, deschiderea primului nasture de la sacou.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP