marți, 11 august 2009

Bogdan Glăvan: Să vindem munţii - până nu ne-o iau alţii înainte

De câte ori am avansat propunerea reducerii radicale a poverii fiscale, argumentul inevitabil cu care eram bombardat era că statul va rămâne cu resurse insuficiente pentru plata pensiilor ş.a. Desigur, argumentul nu stă în picioare câtă vreme există paradisuri fiscale care colectează la buget o sumă mult mai mare (ca pondere în PIB) decât reuşeşte România. Dar, în faţa criticilor, şi adesea spre stupefacţia lor, am afirmat că statul român mai are suficiente proprietăţi de privatizat astfel încât pensionarii să doarmă liniştiţi.

Citesc că Croaţia scoate la vânzare Arhipelagul Brione (14 insule, cu parc naţional cu tot), pentru suma de 2,5 miliarde euro. Ceea ce îmi întăreşte convingerea că pe lumea asta prostia nu a învins definitiv inteligenţa.

Ideea e simplă. Pentru a nu mai rămâne nimic de furat, trebuie ca statul să vândă totul. Am împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură. De pildă, prin privatizarea terenului din zonele montane, adică prin transformarea în capital a unor resurse neutilizate, am da un imbold puternic dezvoltării infrastructurii turistice. Am putea vedea cum se realizează, în sfîrşit, diversele trasee de gondolă, telecabină, pârtii de schi – care au rămas în stadiul de deziderat. Vreţi să nu mai staţi 1-2 ore la coadă la telecabina din Buşteni? E simplu. Haideţi să vindem muntele. Nici măcar nu e vreo inovaţie, proprietatea privată era apreciată şi pe vremea răzeşilor lui Ştefan cel Mare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Mihai Marcu: Emo FMI

FMI nu mai e de recunoscut. S-a transformat din bastionul fundamentalismului de piață în continuatorii muncii maicii Tereza.

Ajutorul acordat guvernului este pur și simplu la limita incredibilului, practic mare parte din următoarele două tranșe vor fi folosite pentru acoperirea neinflaționistă a deficitului bugetar; în schimb guvernul s-a angajat că va face ceva reduceri anemice de cheltuieli.

Cheia redirecționării banilor în deficit stă la agențiile de rating: acestea au amenințat că vor retrograda în continuare rating-ul României dacă deficitul bugetar se va situa între 7% - 9%.

Retrogradarea ratingului ar pune o presiune suplimentară pe cursul de schimb și pe stabilitatea financiară și toată lumea se agață de cursul de schimb ca singura măsură economică a bogăției noastre.

Păstrarea cursului supraevaluat înseamnă o asfixiere lentă a firmelor și populației prinsă în mocirlă deflaționistă, prin devalorizare interna și distrugerea sistematică a cererii.

Rămâne sa vedem dacă BNR va câștiga prin curs pariul cu economia.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Jafuri de criză

In Franta, cativa “teroristi” a incercat sa dea lovitura la o banca din Hazebrouck, exact in momentul in care se alimenta bancomatul din fata institutiei. Au venit in tromba cu un Subaru, scotandu`si armele pe geam inca de cand au intrat pe straduta pe care se afla banca. Totul a mers bine ( in sensul ca cei care carau sacii cu bani spre bancomat se cam speriasera vazandu`i pe disperati) pana cand masina teroristilor a intrat in viteza in stalpul din fata bancii. Au lasat armele in masina si au fugit.

In Canada, (Quebec), un sediu al Caisse Desjardins a fost ieri atacat de un terorist. Fiind criza, omul a venit pe jos, si`a pus o caciula pe cap, a intrat in banca si a cerut banii, amenintand cu o bata. Vazand ca nu a starnit panica necesara, omul a plecat (tot pe jos, fireste), fiind prins dupa cateva minute de autoritati.

O sucursala a Crédit Agricole din Castelculier a fost si ea tentativa unui jaf, tinta fiind ATM-ul de la intrare. Hotii au venit cu o masina, au instalat cateva cabluri ca sa smulga din perete distribuitorul de bancnote, dar n`au reusit. Dupa cateva tentative au plecat.

In Oud-Turnhout (o provincie a Anvers), o institutie a fost atacata de un barbat in stare de ebrietate, care a intrat in banca urland ca ii omoara pe toti daca nu primeste banii. La cateva minute, a venit in banca sotia “teroristului”, i`a ars una peste ceafa si l`a luat acasa. La politie, ea a declarat ca sotul ei a recurs la acest gest disperat dupa ce ea ii reprosase cu cateva minute inainte ca nu aduce suficient de multi bani in casa, iar el o amenintase ca va sparge o banca pentru a o multumi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Norvegieni supăraţi pe Citigroup

Sapte primarii din Norvegia (Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana si Viksi) si o casa de brokeraj (Terra Securities) au depus o plangere impotriva Citigroup, dupa ce plasamentele propuse de banca americana le-a adus pierderi de 200 de milioane de dolari. Ei acuza institutia financiara ca ar fi mintit atunci cand le-a prezentat un produs cu grad inalt de risc drept unul „prudent”.
Un purtator de cuvant al Citigroup a declarat ca dosarul in cauza nu reprezinta niciun interes pentru banca.

Via

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Şomajul creşte la nivelul din 2004

In luna iulie, numarul somerilor a ajuns la 572.562 persoane, in crestere cu peste 23.ooo de persoane comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate pe site-ul ANOFM. Nivelul atins este astfel maximul ultimilor ani, iar situatia nu pare sa se anunte prea buna in continuare intrucat si mai multi angajatori privati anunta disponibilizari. Pe de alta parte, FMI pare sa devina dusmanul tuturor iar Guvernul actual probabil ca nu va mai avea ce face decat sa accepte conditiile impuse de institutia financiara internationala: concedierea a 10% dintre bugetari si trimiterea celor ramasi in functie in concedii fara plata timp de 15 zile.

Cea mai mare rata a somajului se inregistreaza in continuare in judetele din Moldova, Vaslui, Galati si Bacau fiind printre judetele fruntase in ceea ce priveste nivelul somajului. La extrema cealalta se situeaza Bucuresti si Ilfov care reusesc inca sa le mai ofere oamenilor locuri de munca si somaj de 1,8%, respectiv 1,7%.

Foarte important este ca dintre toti acesti someri de mai sus, peste 80% provin din mediul privat ceea ce ne da de inteles – alaturi de statistica ce ne arata ca balanta de plati externe s-a ajustat iar deficitul de cont curent a scazut foarte brusc – ca firmele private au inteles pericolul care le pandeste cu criza economica si au facut tot ce le sta in putinta pentru a trece cat mai bine peste aceasta perioada grea. De neinteles este cum se face ca Guvernul nu a intuit gravitatea acestei crize si, atunci cand toate companiile din mediul privat (care platesc impozitele si cu ajutorul carora exista bani la bugetul de stat) apeleaza la reduceri semnificative de costuri, Statul isi permite in continuare sa majoreze cheltuielile salariale.

Desi nu este de dorit nimanui, probabil ca solutia este ca un numar foarte mare de bugetari sa fie “scosi din joc” iar cei care taie frunze la caini prin institutii care colcaie de angajati neprofesionisti (ca sa nu folosesc un cuvant prea dur) sa invete ce inseamna mediul competitiv in care cel mai bun castiga si nu cel cu relatii mai multe. Eu cred sincer ca marea concediere in randul bugetarilor anuntata de Guvern, nu va avea loc, mai ales ca sindicatele isi cunosc foarte bine forta, cu atat mai mult intr-un an cu alegeri.

Din pacate, pentru a ajunge in situatia Letoniei nu ne trebuie prea mult si daca mentinem ritmul actual riscam ca odata cu incetinirea la nivel mondial a recesiunii, in Romania aceasta sa se adanceasca si mai mult.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP