miercuri, 12 august 2009

Mihai Marcu: De ce perspectivele inflaţiei sunt bune

Am citit pe undeva ca ne asteapta inflatie, ca atunci cand se va termina recesiunea ne va astepta inflatia mare din cauza celor aproape 30 miliarde RON pompati pana acum in economie de BNR, pardon de banci, in schimbul certificatelor Ministerului de Finante.

In momentul de fata, datele economice zic altceva:

Din Raportul despre inflatie avem urmatorul grafic:


Partea hasurata este in zona negativa, deci la iesirea din recesiune va exista in economie suficienta capacitate de a acoperi leii excesivi de pe piata cu bunuri si servicii, mai ales daca BNR ii va steriliza gradual.

Deci temerile de inflatie la momentul actual bazate strict pe cantitatea de bani din piata nu sunt fundamentate. Inflatia pe iulie a scazut peste asteptari la 5.06% anual, si tot ce-ar putea duce acum la cresterea inflatiei sunt urmatoarele:

- un agricol slab - dupa toate stirile, nu e cazul;
- cresterea TVA;
- devalorizare leu;
- crestere preturi administrate (energie, gaze);
- crestere preturi combustibili.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Răzvan Pascu: 2 resurse utile pentru cei cu spirit antreprenorial

Astazi va prezint 2 resurse utile celor cu spirit antreprenorial:

Primul document este util celor care au o afacere sau doresc sa inceapa una, au o idee de marca si vor sa o protejeze la OSIM. Aveti in documentul atasat (realizat chiar de catre OSIM-Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) detalii despre ce este o marca si de ce trebuie inregistrata, cum se procedeaza, preturi si detalii despre inregistrarea marcilor comerciale. Sunt numeroase cazuri de persoane care au avut cateva idei de marci, le-au inregistrat si apoi vandut pe bani frumosi catre intreprinzatori care vroiau sa se foloseasca de numele respectiv. Stiu ca foarte multe marci inregistrate, nefolosite inca, sunt in special in presa, de notorietate fiind cazul ziarului Gandul (foarte multe alte nume pe care Cristian Tudor Popescu a vrut sa le inregistreze pentru ziar erau deja luate) sau marca “Pinalty”-Gheorghe Stefan. Il puteti descarca de aici.

Al doilea document este de fapt un mini-program executabil care trebuie salvat pe calculator si instalat (se instaleaza foarte usor, urmand instructiunile). Este un program realizat de Ziarul Financiar cu idei de afaceriafaceri pornite de la zero, care au ajuns sa valoreze si sa insemne un business real pentru proprietarii lor. Dupa ce se instaleaza, il puteti lectura precum un document in PDF. Il puteti descarca de aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP