sâmbătă, 22 august 2009

Cristian Orgonaş: Hitler, supărat că a pierdut ultimul rally bursier, se pregăteşte să lanseze o schemă Ponzi

Au fost multi cei care in februarie/martie, atunci cand panica domina tranzactiile le bursa, si-au vandut actiunile desi acestea se aflau la minimele ultimilor ani. De atunci, bursele din intreaga lume au crecut sustinut, randamentele obtinute au fost spectaculoase, iar in acest moment se discuta tot mai des despre posibilitatea ca economia mondiala sa fi iesit din recesiune.

Filmul de mai jos este exceptional, merita urmarit nu odata, ci de mai multe ori. De data asta Hitler are dreptate - a gresit stand pe cash :-)sursa

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: Weekend movie - Roubini la CNBC

Roubini la CNBC - vorbeste despre:

- riscul unei recesiuni in W;
- pretul pretrolului;
- finantarea deficitului US;
- corectia burselor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Rătăcit printre cuvinte

Ni se spun urmatoarele: Economia e pe drumul cel bun, exista semne clare de optimism, dar somajul va continua sa creasca, salariile vor scadea, tensiunile sociale se vor amplifica.
Unde e de fapt, optimismul?

Continui sa cred ca s`au aplicat politici proaste inca din vara trecuta, cand lucrurile anuntau ceea ce va urma, in ciuda scalambaielilor politice si financiare cu care eram amagiti. O parte din scaderea economica nu putea fi evitata, prezumtia unor cititori ai acestui blog e corecta din acest punct de vedere.

O parte din viteza cu care PIB`ul a cazut se datoreaza modului debil in care unii au inteles sa conduca economia. Nu poti merge cu masina pe malul marii fara sa iei nisip pe roti, in ciuda a ceea ce credeau unii.

1 ian. Boc afirma că Guvernul nu doar va încerca să păstreze locurile de muncă actuale, ci şi să creeze altele noi şi să atragă peste 30 de miliarde de euro pentru acest scop.
8 ian. Premierul Emil Boc a declarat după o întâlnire cu Mugur Isărescu, că i-a cerut guvernatorului BNR câteva recomandări privind numirea unor personalităţi în Consiliul Economic Consultativ de pe lângă Guvern, cu rol în fundamentarea politicilor economice în perioada următoare. Crearea acestui consiliu a fost anunţată de premierul Boc în 15 decembrie, când a spus că va constitui un grup consultativ pe probleme economice şi financiare, pentru a soluţiona situaţiile create de criza economică.
Ati auzit ceva de activitatea Consiliului? Ca despre rezultatele muncii acestuia, se vede cu ochiul liber.
8 ian. Banca Naţională a României (BNR) va sprijini politicile guvernului, pentru a asigura un minim de creştere economică în 2009, în condiţiile în care ajustarea contului curent în acest an este inevitabilă, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul nu a dat detalii legate de nivelul creşterii economice din acest an, insa la începutul lunii decembrie, avansa o estimare a creşterii PIB între 3 şi 6% pentru 2009
16 ianuarie. Construcţia bugetului pe 2009 se va face în principiu pe baza unei creşteri economice de 2,5% în acest an, faţă de 7,8% în 2008, şi luând în calcul un deficit bugetar de circa 2% din produsul intern brut, a declarat premierul Emil Boc.
Nici nu ma mai uit ce idiotenii am mai auzit dupa 16 ianuarie din partea acelorasi…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Surpriză! Analiştii nu pot previziona viitorul economiei

In urma cu exact un an, se discuta pe la colturi ca si Romania va fi afectata de criza care cuprinse deja marile economii ale lumii. La momentul respectiv, autoritatile contau pe o crestere economica de 4-5% in 2009, in timp ce unii specialisti ceva mai circumspecti, declarau ca expansiunea economiei va fi ceva mai mica, undeva in jurul a 2-3%, in scadere semnificativa fata de ritmul infernal de anul trecut.

Lunile treceau, iar prognozele deveneau tot mai pesimiste. In ianuarie 2009, Guvernul si-a construit bugetul pe o crestere de 2.5%, in timp ce analistii incepeau sa discute tot mai serios despre posibilitatea ca Romania sa inregistreze o crestere economica negativa, sa intre deci in recesiune.

In acest moment, prognozele facute anul trecut (nici macar cele facute in urma cu sase luni) nu mai au nici un suport in realitate, ceea ce nu inseamna altceva decat confirmarea faptului ca nimeni nu poate prezice viitorul. Indiferent de modelul matematic pe care il aplici si de variabilele pe care le iei in considerare, nu ai cum sa determini cat de cat exact evolutia principalilor indicatori macroeconomici, mai ales atunci cand discutam de o perioada de criza.

Ceea ce s-a intamplat cu Romania nu reprezinta o intamplare, click pe graficul de mai jos pentru a vedea de ce.Atunci cand economia are o evolutie calma, si un incepator poate spune ce se va intampla. Insa, atunci cand lucrurile se complica, si cel mai bun economist o da in bara. Pe grafic se poate observa ca cei care au facut previziuni economice legate de evolutia economiei SUA (care intre noi fie vorba, este mult mai asezata si mai predictibila decat cea a Romaniei), au nimerit-o doar in perioadele dintre crize. Atat.

Lucrurile stau la fel si in ceea ce priveste predictiile legate de evolutia bursei, detaliile mai jos.Ultimele predictii legate de economia romaneasca indica o scadere economica de 8-8.5%, iar aceste previziuni sunt realizate cu doar cateva luni inainte de sfarsitul anului. Pe cat facem pariu ca realitatea va fi cu totul alta?

sursa

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: O propunere

De ce sindicatele din bancile romanesti nu se unesc, la fel cum se intampla foarte natural in alte tari, pentru a forma Asociatia Salariatilor din Sistemul Bancar?

Elvetienii au procedat in acest fel, iar greutatea cuvantului lor in fata Asociatiei Bancilor este foarte consistenta.
Si`au impus reguli foarte dure pe care cine nu le respecta, pleaca, insa institutional, sunt foarte puternici.
La noi, sindicatele, probabil de teama ca membrii isi vor turna secretele intre ei, se feresc sa se uneasca. Ceea ce e o prostie, la urma urmei.
Ca veni vorba de regulile sindicatului elvetian al salariatilor din banci. ..una dintre reguli stipuleaza ca atunci cand salariatul unei banci intentioneaza sa faca o operatiune bancara (retragere, depunere samd), va fi tratat ca un client ordinar al bancii, fara a avea niciun fel de prioritate fata de alti clienti obisnuiti. O alta regula interzice salariatilor si membrilor de grad 1 sa detina firme de consultanta financiara sau orice alta activitate care ar interfera cu cea bancara.

Iata statutul personalului bancar din Elvetia.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP